Egyéb kategória

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr

Elhunyt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr – jelentette be honlapján a Variety című amerikai filmes szakfolyóirat vasárnap.
vous - 2016.01.03.
Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr

A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója, Zsigmond Vilmos január elsején, életének 86. évében hunyt el – közölte a honlappal az operatőr üzlettársa, Yuri Neyman.

Zsigmond Vilmos 1977-ben nyerte el a filmművészet legrangosabb elismerését Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének operatőreként, mert „sajátos technikájával a digitális effektusok korát megelőzve volt képes meghökkentő látványt nyújtani”.

Forrás:
AFP Europress Képügynökség

Leghíresebb filmjei közé tartozik a Sztálin, amiért Emmy-díjat is kapott; A szarvasvadász című film, amit BAFTA-díjjal jutalmaztak; az Oscar-díjas Harmadik típusú találkozások; és A hosszú búcsú, ami elnyerte az Amerikai Filmkritikusok Szövetségének díját, ami a legjobb operatőrnek járt. Utolsó kiállítását 2015. április 10. és június 21. között rendezték meg a Ludwig Múzeumban, ahol az eddig még soha nem látott fotókat mutatták be.

Címkék: #gyász #operatőr
Ajánlott cikkek