Egyéb kategória

Tanulmány bizonyította be, milyen hatással vannak ránk a rossz hírek

Mikor hazaértek a munkából, ti mire vágytok a leginkább? Mert én egy finom vacsira, aztán nyugodt lazításra. Pihenés, fürdés, tévézés – és a változatosság kedvéért egy kis Facebook. Utóbbi kettővel inkább csak a baj van, hiszen akarva-akaratlanul szembe találom magam olyan hírekkel, amik csak még jobban felzaklatnak.
vous - 2016.01.02.
Tanulmány bizonyította be, milyen hatással vannak ránk a rossz hírek

Ilyen volt például a párizsi terrortámadás, ami buliból hazafele menet, a taxiban ért, miközben görgettem a hírfolyamot. Annyira megdöbbentett, hogy három napig ezen agyaltam. Tényleg kezdtem megijedni, hogy ez akár velünk is történhetett volna aznap este. Stresszeltem. A következő napokban – teljesen érthető módon – a csapból is ez folyt. Csak gyűlt bennem a feszültség, és hirtelen azon kaptam magam, hogy már a házból sem akarok kimenni, mert féltem, valami történik majd.

Hallottad, mi történt?

Hogyne hallottam volna. Nemcsak Párizsról van most itt szó, hanem minden negatív hírről, amit hallunk, látunk, ne adj’ isten, megélünk. Ti észrevettétek már, hogy a híreknek körülbelül 80%-a balesetekről, halálesetekről, éhezésről, állatkínzásról, nélkülözésről, csalásról, lopásról és hasonló borzalmakról szól?

A maradék 20% meg csak azért pozitív, mert már előírás a tévécsatornáknak. Be kell számolni valami pozitívról is, muszáj. Megvannak a híradó végén leadott cuki állatvideók? Ötven negatív hír végignézése után még mindig mosolyt csal néhányunk arcára egy bébielefánt.

Forrás:
iStock

A stressz normális, bizonyos helyzetekben egészséges is lehet. Mindenesetre az, ha valaki folyamatosan negatív híreket hall, hosszú távon komolyan káros is lehet. Tanulmányok kimutatták, hogy a stressz aktiválja a dopamin és a kortizol felszabadulását az agyban. A dopamin olyan neurotranszmitter, amely az öröm érzetével, a jutalommal és a függőséggel van összefüggésben. A kortizol pedig egy hormon, ami váratlan vagy felkavaró helyzetekben próbálja szabályozni a szervezetben történő változásokat, mint például a vérnyomás vagy a vércukor szintjét. Segít abban, hogy az agyunk kezelni tudja a stresszt.

A The Daily Dot a Stressaholic szerzőjével, Heidi Hannával beszélt, aki szerint az, aki túl sok rossz hírt hall, kimerültnek, magányosnak érezheti magát, ami befolyásolja a hangulatot, és a bennünk lévő energiaszintet is csökkenti. A CBS News korábbi munkatársa Michelle Gielan, aki úgy véli, az internet és a közösségi média elhiteti velünk, hogy a dolgok nagyobbak és fontosabbak, mint valójában. Ez pedig hozzájárul a stressz kialakulásához, valamint az általános jó közérzet is megváltozik.

A rossz hírek tehát kutatások és szakértői vélemények alapján igenis befolyásolják az emberek mindennapjait. Nemcsak lelkileg, de fizikailag is megviselnek minket. Súlygyarapodás, depresszió, félelem – csak néhány élettani hatás azok közül, amelyek ilyenkor kialakulhatnak.

Tájékozódni kell, de nem árt, ha néha nem foglalkozunk a világ borzalmaival, és az okostelefonokat is félretesszük pár órára.

A digitális detoxról

„Ez az alkalmazás segít abban, hogy arra figyeljünk, ami igazán fontos az adott időszakban. Az app ugyanis a beállításoktól függően munka vagy a szabadidő közben blokkol egyes funkciókat, értesítéseket, amik megzavarhatják a kikapcsolódást, a családi együttléteket vagy épp az elmélyült és hatékony munkavégzést. Teljesen ingyen, annak ellenére, hogy tudjuk, az idő…” – írja Mariann a mobilfüggőségről szóló korábbi cikkében, amit ide kattintva olvashattok.

Ajánlott cikkek