A sovány, szép nagy szeletekre vágható pulykamell rengeteg módon felhasználható. Apróra vágva ragukhoz, darálva rakottasokhoz, húsgombócnak, szeletben bundázva vagy roston sütve is remek, de ideális töltött roládokhoz is.
A töltelék számtalan verzióban összeállítható: tehetünk bele sonkát, gombát, csíkokra vágott kaliforniai paprikát, párolt spenótot, kiegészíthetjük sajttal. Mivel száraz, sovány húsról van szó, érdemes szeletelt baconnel borítani, de a roládot be is panírozhatjuk, olajban kisüthetjük.
A pulykához jól illenek a gyümölcsök is, így tehetünk a töltelékbe aszalt szilvát, aszalt sárgabarackot, aszalt áfonyát, gesztenyét, de akár csíkokra vágott almát, körtét is. Mi most egy karácsonyra is bátran bevállalható töltött pulykamelltekercset készítettünk aszalt szilvával, füstölt sajttal, baconnel, amit vajas burgonyapürével tálaltunk.
Hozzávalók 4 személyre:
A burgonyapüréhez:
Elkészítés: A pulykamellfilét nagy szeletekre vágjuk, fóliára kiterítjük, fóliát fektetünk rá, majd kiklopfoljuk. Ha fólia között klopfoljuk, nem ragad hús a klopfolóba, nem repkednek a húsdarabkák. Fűszerezzük pulyka fűszersóval. A sajtot lereszeljük.
Fólialapot terítünk a munkapultra, lerakjuk a baconszeleteket egymás mellé kis átfedéssel, rátesszük a kiklopfolt pulykamellet, a közepébe végig egy csíkban reszelt sajtot és aszalt szilvát rakosgatunk, majd feltekerjük a fólia segítségével.
A kész tekercset, tekercseket betesszük a tepsibe. 180 fokra felhevített sütőben 1 órát sütjük, ha nagyon pirul, lefedhetjük alufóliával.
Közben a krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük 15 perc alatt. Leszűrjük, majd a fazékba visszatéve összetörjük, hozzáadjuk a vajat és a tejet, alaposan összekeverjük, őrölt szerecsendióval ízesítjük.
A megsült pulykamelltekercset ferdén felszeleteljük, és a krumplipürével tálaljuk.
Jó étvágyat!