Egyéb kategória

Mit keres Miley Cyrus a nagyi karácsonyfáján?

Mindenki szeret nosztalgiázni: utánajárni, vajon hogyan éltek a felmenőink, milyen szokásaik voltak, milyen ruhákat hordtak. Vajon milyenek voltak akkoriban a karácsonyok?
vous - 2015.12.24.
Mit keres Miley Cyrus a nagyi karácsonyfáján?

A dickensi történetben szellem repítette a múlt és a jövő karácsonyaiba Scrooge urat, a valóságban pedig az olyan fotóarchívumok, mint például a Fortepan, vagy magángyűjtők által publikált régi fényképek lehetnek a segítségünkre ebben az utazásban.

És mi van a jövő karácsonyának szellemével?

Ennek csak a képzeletünk, no meg a képszerkesztő programok szabhatnak határt. Vajon 100 évvel később, pontosan december 24-én hogyan fognak a mi korunkra emlékezni leszármazottaink? Milyennek fognak ítélni bennünket a régi, pixeles, és néha kissé bugyuta képeket nézegetve?

Archív, 20. századi fotókon elrejtettem egy-egy olyan, jelenkorra jellemző dolgot, amikre a jövőben csak legyintve fognak emlékezni… talán most is csak megmosolyogjuk a popkultúrát és a mémek világát. De ki tudja? Az is meglehet, hogy ezek valóban mély nyomot hagynak a történelemben!

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan / storymap.hu

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan / Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár – Petanovics fényképek

Forrás:
Archív eredeti fotó: Flickr / simpleinsomnia

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan / Zsanda Zsolt

Forrás:
Archív eredeti fotó: Flickr / InAweofGod’sCreation

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan / ggaabboo

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan

Forrás:
Archív eredeti fotó: Fortepan

Forrás:
Archív eredeti fotó: Flickr / Library and Archives Canada
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.