Egyéb kategória

10 állat, amiket a gyerekeink már lehet, hogy nem fognak ismerni

Napjainkban sokat lehet hallani a globális felmelegedésről és a vészesen gyorsuló éghajlatváltozásról. Ennek elsősorban nem mi, emberek vagyunk az áldozatai, hanem az állatok. Most össze is gyűjtöttem nektek olyan állatokat, akiket a legjobban fenyeget az éghajlatváltozás.
vous - 2015.12.07.
10 állat, amiket a gyerekeink már lehet, hogy nem fognak ismerni

Jegesmedve

A változó éghajlattal a jegesmedvéknek kell a leginkább szembenézniük. Ők a végtelen jégmezőkön élnek, amik a globális felmelegedésnek köszönhetően olvadozni kezdtek. A veszélyeztetett fajok között tartják számon 2008 óta, így már csak 20-25 ezer vadon élő jegesmedve van – írja a Mashable.com oldal.

Forrás:
Pixabay

Pingvin

A pingvinek, különösen az Adélie pingvinek érzik az éghajlatváltozást igazán, mivel az Antarktisznál található jégtáblákon élnek. A globális felmelegedés pedig már jelentős mértékben megrongálta a természetes élőhelyüket, így kérdéses, hogyan fognak majd boldogulni a későbbiekben.

Forrás:
Pixabay

Panda

A pandákat szintén a veszélyeztetett fajok között tartják számon. Kedvenc eledelüket, a bambuszt ugyanis az éghajlatváltozás megtizedelte. Egyes szakértők szerint az élőhelyük elvesztése és a táplálék csökkenése miatt 2070-re a pandák száma a felére csökkenhet.

Forrás:
Pixabay

Fóka

A fókák, különösen, amelyek az Északi-sarkon élnek, nemcsak a brutális orvvadászatnak vannak kitéve, hanem az éghajlatváltozásnak is. A havazás és a jég csökkenése elképesztően megviseli őket, mivel ilyen körülmények között élik az egész életüket.

Forrás:
Pixabay

Tengeri teknős

A tengeri teknősök az egész életüket a szárazföld és a tenger között élik le. Az emelkedő hőmérséklet pedig igencsak felborítja ezt az egyensúlyt. A teknősöknek van egy belső késztetésük, ami azt mondja, hogy visszatérjenek arra a helyre, ahol születtek, ám az sok esetben már nem biztonságos számukra.

Forrás:
Pixabay

Koala

A koaláknak az élőhelyük csökkenésével kell szembenézniük, amit a globális felmelegedés okoz. A szárazság és a sok bozóttűz elpusztítja a természetes élőhelyüket. Az Australian Koala Foundation szerint a vadon élő koalák száma 45 és 90 ezer közé tehető, ami egyre csak csökken az éghajlat változásával.

Forrás:
Pixabay

Orángután

Az orángutánok az esőerdőkben élnek és gyümölcsöket fogyasztanak. Ahhoz, hogy gyümölcshöz jussanak, azoknak ki is kell nőniük és meg is kell érniük, ehhez pedig rengeteg esőre van szükség. A klímaváltozás miatt az esőzések egyre csak csökkennek, az esőerdők kiszáradnak, így gyakran alakulhat ki bozóttűz, arra kényszerítve az orángutánokat, hogy elhagyják az élőhelyüket és egy másik, ismeretlen tájra meneküljenek.

Forrás:
Pixabay

Elefánt

Azt már ti is tudjátok, hogy az elefántok az egyik legjobb anyák a földön, de azon elgondolkodtatok már valaha, hogy mennyire megviseli őket az éghajlatváltozás? A globális felmelegedés miatt a gyümölcsök, amikkel az elefántok táplálkoznak nem fejlődnek ki teljesen és satnyák maradnak. Élelmiszerhiány fog beütni az elefántpopulációkban és alultápláltak lesznek, ami különösen végzetes a fajra nézve. Arról nem is beszélve, hogy azok a patakok, tavak, amikből a vizet fogyasztják mind ki fognak száradni.

Forrás:
Pixabay

Hópárduc

A havazás csökkenésével a hópárducok egyre inkább visszavonulnak a saját hegyvidéki élőhelyeikre. Nem ez az egyetlen probléma, arra kényszerülnek, hogy egyre magasabb területen éljenek, ahol még havazik. Így egyre kevesebb zsákmányt tudnak ejteni és nem jutnak megfelelő élelemhez. Már a veszélyeztetett fajok között tartják számon őket, de a helyzet csak még tovább fog romlani, ha nem teszünk valamit.

Forrás:
Pixabay

Északi széles szájú orrszarvú

Egy éve tudtuk meg, hogy elpusztult azt utolsó hat északi széles szájú orrszarvú egyike, így már csak öt példány maradt belőlük a világon. Mindez az orvvadászatnak köszönhető, ami egészen a kihalás szélére sodorta ezt a ritka állatot. Mesterséges megtermékenyítéssel szeretnék megmenteni a fajt, ám az idő vészesen fogy.

Forrás:
Pixabay
Címkék: #állat #világ
Ajánlott cikkek