Egyéb kategória

Színes, ízes tésztaszószok, amelyek feldobják a hétköznapi vacsorátokat

Ha spagetti, akkor paradicsomos szósz, legfeljebb pesto. Mind finom, azonban az őszi alapanyagokból is pompás variációkat alkothatunk. Legyünk egy kicsit izgalmasabbak, színekben és ízekben egyaránt.
vous - 2015.11.10.
Színes, ízes tésztaszószok, amelyek feldobják a hétköznapi vacsorátokat

Egyétek magatokat színesre!

A nyár hevületéből jó egy kicsit megpihenni az őszi hűvös szellőben. Sőt, néhány héten belül itt a tél, én már nagyon várom a havazást. Együk magunkat jókedvűre, készítsünk színes ételeket, amikre jó ránézni, és persze ízletesek is.

Ősszel az alapvető alapanyag a sütőtök. Amikor a sült tök illata belengi a lakást, minden gondom, bánatom elillan. A tök sütve a legfinomabb, érdemes rászánni az időt. Édesebb, zamatosabb lesz, a színét is jobban megtartja.

Miközben sül a tök, megfő a tészta, és pirul a félkörökre vágott póréhagyma.

Fűszerként sót, borsot és zsályát adhatunk hozzá. Ha friss zsályát használtok, akkor vajon pirítsátok meg a leveleket. A zsálya valódi gyógynövény, az ókori görögök és rómaiak a halhatatlanság füvének tartották. No comment, megvan a titok!

A sült tök puha húsát kaparjátok ki, adjátok a hagymás-zsályás egyveleghez, keverjétek vagy turmixoljátok krémesre és kevés tejszínnel hígítsátok. A tetejére parmezánt szórjatok, különleges élményben lesz részetek.

Forrás:
iStock

A másik kedvenc zöldségem a kápiapaprika…

…ugyancsak sütve eszem a leggyakrabban.

Megmosom, egészben a sütőbe rakom és addig sütöm, amíg a héja megfeketedik. Amint kissé kihűlt, a héját lehúzom, a húsát pirított vöröshagymával, sóval, borssal és egy csipet kakukkfűvel összeturmixolom.

A kakukkfű is csodaszer, köhögéscsillapító, jó hatással van a tüdőre. Hűvös időben megelőzésre is alkalmazható. A szósz tejszínnel, és meglepő módon kókusztejjel is kiváló – ha valaki érzékeny lenne a tejtermékekre.

Forrás:
iStock

Magvas esti beszélgetésekhez

Az esti beszélgetéseket a legjobb egy finom étel mellett folytatni. Együtt enni nagyon jó, számomra az egyik legszeretetteljesebb együtt töltött idő. Sűrű napjaink mellett este tényleg a félórás vacsiké a főszerep.

Ilyenkor érdemes a magok után nyúlni, tápanyagtartalmuk és gyors elkészíthetőségük miatt is. Mindig kezdjük a tészta főzésével, a víz forrásával az a 20 perc sok mindenre elég. Jelen esetben a dió pirítására, amit egészben tegyünk a száraz serpenyőbe, és csak utána vágjuk durvára.

Aprítsunk petrezselymet, amit forró vajon forgassunk át, kellemesebb lesz fogyasztani. Ehhez adjuk a diót, majd a leszűrt tészta főzővize adja a szósz részt.

Egy tojás sárgáját felverve a meleg tésztához adhatjuk, ezzel krémessé tesszük az egész ételt. A tetejére szórjunk parmezánt, a dióval és a petrezselyemmel remekül harmonizál.

Forrás:
iStock

10 tésztafajta a spagettin túl

Sajtos tészta, bolognai, carbonara. Sokféle tészta készül a mediterrán régióban, mi mégis kipécéztük magunknak a spagettit, a masnit vagy a pennét. Van élet az összegubancolódó „kicsi húrokon” túl is! Grafikusunk, Karácsonyi Panka bemutatott 10 tésztafajtát, amit bátran ajánl. Ismerkedjetek meg velük ide kattintva. Az ízlelőbimbóitoknak ez a nap lesz az új születésnapja.

Ajánlott cikkek