Egyéb kategória

Különleges kérésekkel érkezik a hamarosan Budapesten koncertező Ennio Morricone

Talán nem mindenkinek cseng ismerősen az a név, hogy Ennio Morricone, pedig mennyi filmzenét is köszönhetünk neki! Ha hallanátok őket, tuti nektek is egyből beugrana, melyik filmben szerepeltek. De mit is tudhatunk a ma születésnapját ünneplő Ennióról, az egykori csodagyerekről, aki hamarosan Magyarországon ad koncertet?
vous - 2015.11.10.
Különleges kérésekkel érkezik a hamarosan Budapesten koncertező Ennio Morricone

Például azt, hogy nagy valószínűséggel nem szereti a lila színt. De ne szaladjunk ennyire előre! Előbb ismerjétek meg az egykori csodagyerek életét! Ennio Morricone 1928. november 10-én – ma 87 éve – látta meg a napvilágot Rómában. Nem túlzás azt mondani, hogy minden idők egyik legtehetségesebb filmzeneszerzőjéről beszélünk. Több mint 550 filmzene kötődik a nevéhez, ennek a nagy része westernfilm. A díjakról nem is beszélve, Oscar-, Grammy- és két Golden Globe-díj tulajdonosa, de rengeteg más díjat is bezsebelt már élete során.

Ennióról már egészen kiskorában tudták, hogy igazi csodagyerek. Még csak hatéves volt, de már zenét komponált.

Azért ennyi idősen a legtöbben szerintem otthon rajzoltunk, legóztunk, Micimackót néztünk a tévében vagy anyukánknak hisztiztünk a boltban, ha visszarakta az általunk kiválasztott édességet a polcra. Erre a legtöbben azt válaszolnák, hogy biztosan gazdag családból származik, pedig nem így van.

Egyszerű családba született. Édesapja trombitán játszott egy éjszakai bárban és ő is tanította meg Enniót kottát írni. Sőt, az is előfordult, hogy néha Ennio lépett fel apja helyett a bárban. Nem sok tizenéves tud ezzel elbüszkélkedni szerintem.

A Santa Cecilia Konzervatóriumban is trombitaművésznek tanult, hogy apja nyomdokaiba lépjen, bár kicsit mindig kilógott a sorból. Trombita szakos volt, de zeneszerzővé akart válni, amit nem néztek jó szemmel. Még könnyűzenei hangszereléshez is felkérték, ezt viszont el kellett titkolnia a szülei elől. Nem volt könnyű helyzetben, mivel a nevéhez kötődő slágereket sorra adták ki, így elég hamar lebukott.

Ebben az időben sokkal híresebb hangszerelő is volt, mint zeneszerző. Csak ezután szerezte meg a zeneszerzői végzettséget, majd a filmzenei karrierje az Il Federale című filmnek köszönhetően be is indult.

Feleségével, Maria Traviával 1956 óta házasok és négy gyermek – Marco, Alessandra, Andrea, Giovanni – büszke szülei. Gyermekeit is úgy neveli, hogy kitörjenek apjuk árnyékából.

Élete során sok művésszel dolgozott együtt, de az igazi hírnevet Sergio Leonéval való együttműködése hozta meg számára. A spagettiwesternnek nevezett műfaj pedig mára elképzelhetetlen lenne Morricone zenéi nélkül.

Talán felvonhattátok a szemöldökötöket a spagettiwestern szó elolvasása után, de máris megmagyarázom.

A spagettiwestern az olasz westernfilmek hagyományos elnevezése. Tudjátok, az olaszok nemzeti eledele a spagetti, igazából mindent szeretnek, ami tészta, így máris világossá válik, hogy miért is kapta a filmműfaj ezt a nevet.

Hozzá kötődik az Egy maroknyi dollárért, a Pár dollárral többért és a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmek zenéje is. 1980-ban számos filmfelkérést elutasított, még az amerikaiakat is, mivel annyi pénzt kapott volna, mint az ottani leggyengébb szerzők és ezt méltóságon alulinak tartotta. Bár a westernben kezdte, de sok más filmműfajhoz írt zenét, például drámákhoz, történelmi filmekhez és sorozatokhoz is.

A külföldi művészek mellett együtt dolgozott Koltai Lajossal is…

…a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság című filmek felvételekor, amit egyébként a Magyar Rádió stúdiójában rögzítettek. Ami még ennél is érdekesebb, hogy ennyi siker után mégis képes volt két lábbal a földön maradni.

Egy egyszerű, családcentrikus ember, aki napjainkban is szülőhazájában, Olaszországban él. Bár a tengerentúlon felajánlottak neki egy Beverly Hills-i luxusotthont, nem fogadta el. Feleségét állítólag minden egyes fellépésre magával viszi…

Azt nem tudjuk, hogy Magyarországra is együtt jönnek-e…

…néhány érdekességet azonban megtudtunk a ConcertBudapest munkatársaitól, akik a magyarországi koncert szervezői. Ennio Morricone ugyanis 2016. január 17-én a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik.

Az olasz zeneszerző világ körüli turnéra indul, hogy megünnepelje zeneszerzői és karmesteri pályájának 60. évfordulóját.

A Maestrónak, ahogy a szervezők nevezik, komplett ridere van. Ilyen minden fellépőnek, sztárnak, zenekarnak van, ebben rögzíti a turnézó az igényeit. A szervezőknek a komplett hospitality és technikai ridert kell biztosítania.

Különleges kérések közül azt tudom megemlíteni, hogy nem lehet lila szín sem a hotelszobájában, sem a backstage öltözőben, illetve nem szerepelhet a 13-as és 17-es szám a hotelszoba számában és a backstage megnevezésében.

– tudtam meg a koncert szervezőitől, akik nemrég találkoztak Ennio Morriconéval, akivel exkluzív interjút is készíthettek. Kiderült az is, hogy a Maestro menedzsmentje a backstage öltözőbe kért egy ágyat, hogy igény esetén lepihenhessen. Egy dologra voltam még kíváncsi: a felesége vele tart-e, de sajnos ezt a koncert szervezői egyelőre nem tudják.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!