Egyéb kategória

Különleges kérésekkel érkezik a hamarosan Budapesten koncertező Ennio Morricone

Talán nem mindenkinek cseng ismerősen az a név, hogy Ennio Morricone, pedig mennyi filmzenét is köszönhetünk neki! Ha hallanátok őket, tuti nektek is egyből beugrana, melyik filmben szerepeltek. De mit is tudhatunk a ma születésnapját ünneplő Ennióról, az egykori csodagyerekről, aki hamarosan Magyarországon ad koncertet?
vous - 2015.11.10.
Különleges kérésekkel érkezik a hamarosan Budapesten koncertező Ennio Morricone

Például azt, hogy nagy valószínűséggel nem szereti a lila színt. De ne szaladjunk ennyire előre! Előbb ismerjétek meg az egykori csodagyerek életét! Ennio Morricone 1928. november 10-én – ma 87 éve – látta meg a napvilágot Rómában. Nem túlzás azt mondani, hogy minden idők egyik legtehetségesebb filmzeneszerzőjéről beszélünk. Több mint 550 filmzene kötődik a nevéhez, ennek a nagy része westernfilm. A díjakról nem is beszélve, Oscar-, Grammy- és két Golden Globe-díj tulajdonosa, de rengeteg más díjat is bezsebelt már élete során.

Ennióról már egészen kiskorában tudták, hogy igazi csodagyerek. Még csak hatéves volt, de már zenét komponált.

Azért ennyi idősen a legtöbben szerintem otthon rajzoltunk, legóztunk, Micimackót néztünk a tévében vagy anyukánknak hisztiztünk a boltban, ha visszarakta az általunk kiválasztott édességet a polcra. Erre a legtöbben azt válaszolnák, hogy biztosan gazdag családból származik, pedig nem így van.

Egyszerű családba született. Édesapja trombitán játszott egy éjszakai bárban és ő is tanította meg Enniót kottát írni. Sőt, az is előfordult, hogy néha Ennio lépett fel apja helyett a bárban. Nem sok tizenéves tud ezzel elbüszkélkedni szerintem.

A Santa Cecilia Konzervatóriumban is trombitaművésznek tanult, hogy apja nyomdokaiba lépjen, bár kicsit mindig kilógott a sorból. Trombita szakos volt, de zeneszerzővé akart válni, amit nem néztek jó szemmel. Még könnyűzenei hangszereléshez is felkérték, ezt viszont el kellett titkolnia a szülei elől. Nem volt könnyű helyzetben, mivel a nevéhez kötődő slágereket sorra adták ki, így elég hamar lebukott.

Ebben az időben sokkal híresebb hangszerelő is volt, mint zeneszerző. Csak ezután szerezte meg a zeneszerzői végzettséget, majd a filmzenei karrierje az Il Federale című filmnek köszönhetően be is indult.

Feleségével, Maria Traviával 1956 óta házasok és négy gyermek – Marco, Alessandra, Andrea, Giovanni – büszke szülei. Gyermekeit is úgy neveli, hogy kitörjenek apjuk árnyékából.

Élete során sok művésszel dolgozott együtt, de az igazi hírnevet Sergio Leonéval való együttműködése hozta meg számára. A spagettiwesternnek nevezett műfaj pedig mára elképzelhetetlen lenne Morricone zenéi nélkül.

Talán felvonhattátok a szemöldökötöket a spagettiwestern szó elolvasása után, de máris megmagyarázom.

A spagettiwestern az olasz westernfilmek hagyományos elnevezése. Tudjátok, az olaszok nemzeti eledele a spagetti, igazából mindent szeretnek, ami tészta, így máris világossá válik, hogy miért is kapta a filmműfaj ezt a nevet.

Hozzá kötődik az Egy maroknyi dollárért, a Pár dollárral többért és a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmek zenéje is. 1980-ban számos filmfelkérést elutasított, még az amerikaiakat is, mivel annyi pénzt kapott volna, mint az ottani leggyengébb szerzők és ezt méltóságon alulinak tartotta. Bár a westernben kezdte, de sok más filmműfajhoz írt zenét, például drámákhoz, történelmi filmekhez és sorozatokhoz is.

A külföldi művészek mellett együtt dolgozott Koltai Lajossal is…

…a Maléna, Az óceánjáró zongorista legendája és a Sorstalanság című filmek felvételekor, amit egyébként a Magyar Rádió stúdiójában rögzítettek. Ami még ennél is érdekesebb, hogy ennyi siker után mégis képes volt két lábbal a földön maradni.

Egy egyszerű, családcentrikus ember, aki napjainkban is szülőhazájában, Olaszországban él. Bár a tengerentúlon felajánlottak neki egy Beverly Hills-i luxusotthont, nem fogadta el. Feleségét állítólag minden egyes fellépésre magával viszi…

Azt nem tudjuk, hogy Magyarországra is együtt jönnek-e…

…néhány érdekességet azonban megtudtunk a ConcertBudapest munkatársaitól, akik a magyarországi koncert szervezői. Ennio Morricone ugyanis 2016. január 17-én a Papp László Budapest Sportarénában koncertezik.

Az olasz zeneszerző világ körüli turnéra indul, hogy megünnepelje zeneszerzői és karmesteri pályájának 60. évfordulóját.

A Maestrónak, ahogy a szervezők nevezik, komplett ridere van. Ilyen minden fellépőnek, sztárnak, zenekarnak van, ebben rögzíti a turnézó az igényeit. A szervezőknek a komplett hospitality és technikai ridert kell biztosítania.

Különleges kérések közül azt tudom megemlíteni, hogy nem lehet lila szín sem a hotelszobájában, sem a backstage öltözőben, illetve nem szerepelhet a 13-as és 17-es szám a hotelszoba számában és a backstage megnevezésében.

– tudtam meg a koncert szervezőitől, akik nemrég találkoztak Ennio Morriconéval, akivel exkluzív interjút is készíthettek. Kiderült az is, hogy a Maestro menedzsmentje a backstage öltözőbe kért egy ágyat, hogy igény esetén lepihenhessen. Egy dologra voltam még kíváncsi: a felesége vele tart-e, de sajnos ezt a koncert szervezői egyelőre nem tudják.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.