Egyéb kategória

Mind meghalunk! Bocsi, mégsem – 2027-ben megint itt a világvége

Y2K-pánik, maja jóslatok, 666, az ördög száma. Egy dolog köti ezeket össze: a világvége. Körülbelül ötévente vége van a világnak, de valahogy mégsem akar igazából megtörténni. A Nap ugyanúgy fölkel, majd lemegy. Az emberek viszont időről időre kitalálnak újabb jóslatokat. Nézzük a legvadabbakat!
vous - 2015.10.26.
Mind meghalunk! Bocsi, mégsem – 2027-ben megint itt a világvége

Érdekes, annak ellenére, hogy a világ változott, a világ végét jelző jóslatok megmaradtak. Hiába, az emberi hiszékenységet még egy okostelefonokkal átitatott világban sem lehet túlszárnyalni. Nem olyan rég a 2000. év miatt aggódtunk, korábban viszont az 1000. év okozott ugyanolyan, ha nem nagyobb pánikot.

A jóslatnak bibliai alapja volt: az apokrif iratok egyértelműen számoltak be a végítélet közeledtéről. Az emberek annyira hittek benne, hogy a földeket sem művelték meg. A 999-ből 1000-be fordult év – mondhatni – eseménytelenül telt.

1000-ben sokan útra keltek, zarándokoltak, kicsit többet jártak templomba, hiszen tudjuk: bármi megtörténhet. De a világvége nem jött el.

Haladjunk egy kicsit az időben, egészen 1186-ig. Egy Juan de Toledo nevű asztrológus levele okozott óriási pánikot akkoriban. Ő a bolygók együttállását vélte a végítélet napjának, és mindenkinek azt javasolta, hogy bújjon el a hegyek közé, barlangokba, mert jön az örök sötétség, éhínség és mindenféle tűzvész fog pusztítani. Kedves Toledo, válaszolok a leveledre: nem jött el!

Az 1346-os év a pestisjárványról híres. Az ebből az időből származó a világvégejóslat volt talán a legkézzelfoghatóbb, hiszen Európa lakosságának 30–60%-át pusztította el a rémes járvány. Az emberek jogosan gondolhatták, hogy kész, itt a vége, eljött az utolsó nap. A betegség lecsengett, a túlélők próbáltak előre nézni…

1524. február 1-jére óriási özönvizet jósoltak London utcáira. Azt mondták, el fogja pusztítani az egész várost. Igaz, ez nem a világ végét jósolta meg, csak egy város végét jelezte, és mint látjuk, London azóta is virágzik. A rettegett dátum elérkezett, eső egy csepp sem esett, majd az asztrológusok azzal takaróztak, hogy 100 évet tévedtek. Mondanom sem kell 100 év múlva sem történt semmi.

Forrás:
iStock

Ebben az időszakban Londonnak nem volt szerencséje. 1666-ban, ha özönvíz nem is öntötte el, de szörnyű tűzvész pusztított a városban. A tűz megállíthatatlanul terjedt, és az emberek joggal gondolták, hogy ez fel fogja emészteni az egész Földet. Ilyen nem történt, viszont London nagy része elpusztult, de öröm az ürömben, hogy utána gyorsabb fejlődésnek indult, mint valaha.

1809-ben Mary Bateman trükkhöz folyamodott, hogy jövendőmondónak gondolják. De mi is történt pontosan? Különleges jövendőmondó csirkéjére hivatkozott, állítása szerint különböző feliratokkal ellátott tojásokat tojt az állat.

Emberünk azonban lebukott: meglátták, amikor egy írott tojást próbált feltuszkolni egyik csirkéjének kloákájába.

Egy újabb jóslat alapját a Halley-üstökös adta. Azt jósolták, hogy 1910-ben jön a világvége. A tudósok számításai alapján a Föld keresztülhalad majd az üstökös csóvájának gázfelhőjén. Ezzel együtt elkezdett terjedni egy rémhír is: a gázfelhő mérgező és minden földi életet eltöröl majd a felszínről. A gázfelhőn áthaladtunk, mi meg itt maradtunk.

Az 1980-as, 1990-es években megszaporodtak a végítéletnapok, de mind közül a legnagyobb őrület az 1999-2000-es évfordulókor volt, más néven az Y2K-pánik. 1999-ben az ördög számát, a 666-ot látták benne. Gondolom, nem kell magyaráznom, miért. Nem történt semmi egész évben, de az izgalom azért ott volt az emberekben 2000 miatt.

Kivételesen nem természeti jellegű katasztrófától tartottak. Sokan úgy hitték, hogy a számítógépek megkergülnek, mikor elérkezik az éjfél, mivel nem tudnak mit kezdeni a 00 évvel.

Ennek következtében meg kellett volna szűnnie a kommunikációnak, az áramellátásnak, a repülőknek kavicsként kellett volna leesniük az égből, a tőzsdének és így a világpiacnak össze kellett volna dőlnie. Ebből se lett semmi.

Túléltük az Y2K-pánikot, de a végítéleteknek nem lett vége. A 666 üldözi az emberiséget, a következő ilyen dátum a 2006. június 6-a volt, de nem történt semmi ördögi ezen a napon. Észrevettétek, hogy folyamatosan önmagamat ismétlem?

Lassan, de biztosan elérkeztünk a jelenleg legismertebb világvégéhez, a maják világvégejóslatához. A dátumot egy 5125 éves mezoamerikai naptár ciklusának utolsó napja adta. Ez a nap volt 2012. december 21. Azon kívül, hogy már nagyon vártuk a karácsonyt, különösebb dolog nem történt. Érdekes, hogy ez a világvége mozgatta meg a közelmúltban igazán az embereket, sokan sokfélképpen próbálták bizonyítani, hogy eljön a végítélet, de a karácsonyon kívül nem jött el semmi.

Most pedig itt vagyunk 2015-ben és világvégejóslataink ugyanúgy vannak. 2018-ra Jézus újbóli eljövetelét jósolják, 2026-ban pedig a túlnépesedés által okozott háborúk és éhínség fogja elpusztítani a Földet. 2027-ben a majákhoz hasonló azték világvégét jósolnak.

És jöjjön a végére egy igazi érdekesség: 2060-ra maga Isaac Newton jósolt világvégét.

A végítélet napja a német-római birodalom létrejötte után 1260 évvel fog bekövetkezni. Megjegyzésként hozzáteszi: lehet, hogy később, de előbb nem. Eddig igaza volt.

Ajánlott cikkek