Egyéb kategória

Minden, amit a Budapestet elárasztó poloskákról tudnotok kell

Ne ijedjetek meg, de úgy tűnik, hogy a poloskák ellepték Budapestet. Biztos ti is észrevettétek már, hogy rengeteg van az udvarokon is, de ami még ijesztőbb: a lakásban élő ágyi poloskák is sok helyen előfordulnak. De mit is takar pontosan ez a poloska-invázió? Utánajártam!
vous - 2015.10.22.
Minden, amit a Budapestet elárasztó poloskákról tudnotok kell

Mikor már a sokadik poloskát csaptam le a lakásban, elhatároztam, hogy utánanézek, miért látok mostanában annyit. Először is tisztáznunk kell, hogy többféle poloska létezik. Budapesten egyrészt a zöld vándorpoloskák, másrészt pedig az ágyi poloskák a leggyakoribbak.

Zöld vándorpoloska

Ők a paradicsomok, a szőlők és a szilvafák legnagyobb ellenségei. Az utóbbi időben pedig – a forró nyaraknak köszönhetően – nagyon elszaporodtak és jelentős károkat okoztak a zöldségekben és dísznövényekben.

Most azért láthatjátok őket gyakran a ház körül vagy bent a lakásban, mert jön a hideg. A poloskák ilyenkor meleg helyeket keresnek, ahol át tudják vészelni a telet, ezért például a házfalak repedéseiben vagy az élelmesebbek bent a lakásban húzzák meg magukat. Azonban nem is ez a legidegesítőbb tulajdonságuk: vész esetén ugyanis bűzmirigyeikből erős, kellemetlen szagot árasztanak, hogy elijesszék a „támadókat”. Ugye nektek is ismerős az a fura szag?

Zöld vándorpoloska

Zöld vándorpoloska
Forrás:
Wikipédia

Viszonylag jó hír, hogy élettartamuk átlagosan 65-70 nap, így maximum két hónapig garázdálkodhatnak a lakásotokban. Ti is találkoztatok már velük?

Ágyi poloska

Ők nem zöldek, nem is büdösek, viszont velük tényleg vigyázni kell, mert a táplálékuk emberi vér. Mindig az éj leple alatt táplálkoznak, állítólag képesek érzékelni az emberek hőleadását, így tudják, hogy mikor alszunk. Igazi kis alattomos vérszívók!

Forrás:
giphy.com

Honnan tudhatjátok, hogy poloska van az ágyatokban?

Egyrészt találhattok poloskára utaló nyomokat az ágyatokban, ilyen a poloskatetem, a lárvabőr vagy vérfoltok a lepedőn. Másrészt pedig a csípésekből is feltűnhet, hiszen csúnya, piros foltokat hagynak a testeteken, melyek lassan gyógyulnak és nagyon viszketnek. Sőt, a szerkesztőségünk egyik tajga szerint elég fájdalmasak is.

.

Egyszer azt vettem észre reggel, hogy az egész arcom és nyakam tele van óriási csípésekkel, de nagyobb, mint bármelyik szúnyog- vagy pókcsípés. Viszketett és lüktetett, kifejezetten fájt. Egy héttel később találtam az egyik farmerem szálai közé tapadva egy bogártetemet, és egyből leellenőriztettem az egyik ismerősömmel, aki azt mondta, ágyi poloska. Meggugliztam, és tényleg.

Ágyi poloska

Ágyi poloska
Forrás:
Wikipédia

.

A budapesti polsokatérképen pedig azt is megnézhetitek, hogy a ti környéketeken mennyire népszerű a kis vérszívó. Elöljáróban annyit, hogy ne reméljetek túl sok jót, ha a belvárosban laktok!

Rossz hír, hogy a kiirtásuk is nagyon nehézkes, mivel felkutatásuk még a szakembereknek is problémát okoz. Általában az ágyban vagy az ágy körüli kis zugokban, például az éjjeli szekrényben húzzák meg magukat. Sőt, ha egyet elkaptatok az sem jelent semmit, mivel egyik lakásból a másikba is könnyedén átjutnak.

Úgyhogy lányok, ne ijedjetek meg, nemcsak a ti lakásotokban jelentek meg mostanában nagyszámban a poloskák, sok budapesti küzd velük a tél beköszöntével. Sajnos tenni azonban nem sokat tudunk ellenük.

Címkék: #budapest
Ajánlott cikkek