Már egy ideje az őszi faleveleken lépdelünk, sálat tekerünk a nyakunk köré, és simogató krémlevesekről álmodozunk. A színeknek ebben az időszakban fontos szerepe van, a borongós időben lelkünket és kedvünket is színesítik az ősz meleg árnyalatai.
Az ősz sztárja a sütőtök
Néhány éve egy baráti társaságban kóstoltam először ezt a levest, rögtön szerelmes lettem – az ízébe. Azóta persze a magam ízlésére alakítottam. A sütőtök nekem csak felnőttként került a szemem elé, kimaradt a gyermekkori sütőtökpüré.
Gazdag kalciumban, rézben, vasban, karotinban, B-vitaminokban és folsavban, ennek köszönhetően remek egészségmegőrző. Kedvezően hat megfázás esetén, és tüdőgyulladásnál is segíti a gyógyulást. Gyakori fogyasztásával a pattanások csökkenhetnek, a népi gyógyászatban béltisztítóként használják, tehát segíti az emésztést. Alacsony kalóriatartalma révén diétázóknak ajánlott, vagy hűvös esték vacsorájaként.
Gesztenyés sütőtökleves
Hozzávalók:
A tök sütve a legfinomabb, legédesebb, ezért kell ez az előkészület. Kis időt vesz igénybe, nagyjából 40-50 percet, megéri. Közben vágjátok szeletekre a hagymát, répát, almát, és olajon süssétek, dinszteljétek. A tárkonyt, a szerecsendiót akkor tegyétek rá, amikor a hagyma kissé megpirult: a fűszereket is jó hevíteni, így jön ki igazi zamatuk.
Öntsetek rá vizet, dobjátok bele a gesztenyét, a leveskockát, és főzzétek puhára a zöldségeket. Amikor elkészült a tök, szedjétek ki a héjából, és tegyétek a megfőtt zöldségekhez. Engedjétek fel annyi vízzel, amennyivel tetszőleges állagúra alakítjátok, és turmixoljátok össze. A kókusztejjel selymesítsétek az ízét, a narancslevet viszont csak akkor adjátok hozzá, amikor már nem főzitek tovább. Édesítsétek némi mézzel, ha úgy érzitek, szükséges. A néhány csepp citromlé a tárkonyt egészíti ki, jó barátok… Tálalásnál a leves tetejére pirított tökmagot szórjatok, isteni ez az ízkombináció.
Jó étvágyat kívánok!
Ha kíváncsiak vagytok Takács Nóri receptjére is, kattintsatok ide.