Egyéb kategória

A béke szokatlan szimbólumai

Olajág, galamb, az ismert négyfelé osztott kör – ezek mind a kiegyensúlyozottságot, a békét szimbolizálják. Sok kultúra, vallás alappillére, hogy megtaláljuk a nyugalmat, ezért a hívek számos, őket körülvevő dologban fedezték fel a harmónia jelképeit. Gondoltátok volna, hogy az almafa is ezek közé tartozik?

vous - 2015.09.21.
A béke szokatlan szimbólumai

Almafa

Alma. A tiltott gyümölcs. Már Éva sem tudott ellenállni neki, nem véletlenül lett nagyon sok kultúrában különböző mondanivalója. Alapjelentése a termékenység és a szerelem. Alakja miatt a teljesség és tökéletesség jelképe. Nem így a kínai kultúrában! Ott a béke és harmónia szimbóluma, az almavirág pedig a szépségé. Ezenkívül a hangzása is hasonlít a béke szóhoz: alma – pingguo, béke – ping.

Fenyőfa

A keresztény kultúrkörben a fenyőfa a karácsony, az ünnep szimbóluma. Karácsonykor pedig mindannyian jobban szeretjük, ha békesség van. Kínában a hosszú élet jelképe örökzöld tulajdonsága miatt. A japánoknál a haiku-költészetben szintén a hosszú élet, a tisztaság és a béke szimbóluma.

Fészek

Madarak otthona, a nyugalom helye, ráadásul felülről nézve többnyire kör alakú. Ezekről mind-mind a békére asszociálhatunk. A fészek alapjelentése az otthon, nem véletlenül mondjuk: családi fészek. Minden otthon akkor a legjobb, ha béke honol benne. A hagyomány szerint a jégmadár fészke a nyugalom, a béke szimbóluma és a jövő megalapozásáé is, hiszen egy otthon vagy fészek megépítéséhez fáradságos munka kell.

Gomba

Ahogy az alma alapjelentése is a termékenység, a gomba – gyors szaporodása miatt – is megkapta ezt a jelzőt. A fallikus jelentést most hagyjuk – nem kell magyaráznom –, a békéhez kötődő jelentése megint a kínai kultúrához kapcsolódik. Az ősi Kínában a hosszú élet jele, sokan mágikus hatásúnak gondolták. A csiperkéről például azt tartották, hogy csak akkor terem, ha a császárságban béke honol, ezért lett a rend, az uralkodói gondolkodás jele is.

Forrás:
StockSnap/Alexander Andrews

Olimpia

A legnagyobb hagyománnyal rendelkező sportesemény a világon – a csúcsok csúcsa. Minden sportoló álma az olimpiai arany. I. e. 776-ban volt az első olimpia, de fontos tudni, hogy a játékokat csak békés időszakban tartották meg. Célja az volt, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a nemzetek, és inkább sportoljanak, mint háborúzzanak. A világtörténelem viharai miatt három újkori olimpiai játékot nem tudtak megtartani: 1916-ban, 1940-ben és 1944-ben.

Palack

Egy palack, ami zárható, amiben valami tárolható, amiben valami titkosat el lehet rejteni. Elrugaszkodva a valóságtól: bájital vagy elixír tartható benne. Sok-sok ezoterikus gondolat kapcsolódhat hozzá, elég a Harry Potterre gondolni. A varázslatoknál maradva: a megváltó tudás, a béke és a titkos ismeretek hordozója.

Szamár

"Ott vagyunk már?" – kérdezi Szamár Shrektől, és lassan a békejelek végére érünk. De hogy jön ide a szamár? A termékenység mellett a szamár az alázat és a szegénység jelképe is. Ha ló nincs, jó a szamár is – tartja a mondás, de ne becsüljük le ezt az állatot!

Címkék: #béke #olimpia
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
Otthon
Ilyen egy álomotthon Budapesten 2024-ben! Elindult a Dürer Park lakóépületeinek értékesítése
vous - 2024.07.25.
A Portfolio Property Awardson korábban „Az Év Koncepciója” díjat elnyerő Dürer Park projekt keretében elindult a lakóépületek értékesítése. A 207 lakás a Városliget közvetlen közelében kap helyet. A tervezés során a magas minőség és a jövőre is gondoló, energiahatékony épületek létrehozása volt a cél.