Egyéb kategória

Nótár Mary: „Úgy élek, ahogy ezt a mai világ diktálja”

A Sztárban sztár című műsorban egy ország zárta szívébe az energikus, pöttöm énekesnőt, aki megmutatta: tökéletesen lehet ötvözni a mulatós zenét a mai trendekkel. Nótár Mary 30 évesen a csúcsra ért karrierjében, céltudatos nőként pedig igyekszik megtalálni az egyensúlyt a színpadi és a magánélete között.

vous - 2015.09.12.
Nótár Mary: „Úgy élek, ahogy ezt a mai világ diktálja”

Ma a VOUS-n a csipke került terítékre. Nálatok milyen szerepe van?

Nálunk ez a családban hagyomány. Emlékszem, gyerekkoromban nagymamámék még nagyon sokat kötögettek, hímezgettek otthon. Még dédnagymamámtól is kaptam nagyon szép horgolt csipketerítőket, amiket, bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy az asztalomon vannak, nagyon nagy becsben tartok. Mindet gondosan eltettem, mert ez nekem egy nagyon szép emlék tőle. Általános iskolában nekünk még kötelező volt a technikaóra – talán még ma is az –, ahol mi még tanultunk kötni, varrni, hímezni. Otthon azonban már annyira nem gyakoroltam, inkább a zongorámat nyüstöltem (nevet). De azért nem okozna még most sem gondot megfognom és használnom a tűt.

Te mennyire őrzöd a hagyományokat?

Én már a szüleimtől is egy másfajta, modern felfogású nevelést kaptam. És bár a nagyszüleimmel éltem, inkább csak tisztelője vagyok a roma hagyományoknak, mint követője. Modern, fiatal roma nőként látom magam, aki éli a mindennapjait, úgy, ahogy ezt a mai világ diktálja.

De nekem például nem fér bele az emberi morálba, hogy csókolózunk az utcán, kínos lenne.

A családi hagyományokat viszont erősen őrzöm én is, hiszen nekünk is a család az első. Sajnos az utóbbi időben sokszor nélkülöznek is, de mindig igyekszem úgy beosztani az időmet, hogy én is ott lehessek a fontos családi összejöveteleken.

Forrás:
Facebook/Nótár Mary

A modern életfelfogásod az oka annak is, hogy még nem alapítottatok családot a pároddal?

Abszolút szerepel a terveim között a családalapítás, mindenképp szeretnénk majd gyerekeket.

Azért dolgozunk a párommal, hogy megteremtsük nekik ugyanazokat a feltételeket, amiket mi kaptunk a szüleinktől, de egyelőre nincsen hiányérzetünk.

Ráadásul rengeteg gyerkőc van a családunkban, a húgomnak nemrég született meg a babája, rajtuk maximálisan kiélhetem az anyai ösztönömet (nevet). Viszont úgy érzem, hogy most fut a szekér, rengeteg embernek szerzek örömöt a zenémmel, és nem szeretném még őket megfosztani ettől. És úgy vagyok vele, hogy majd ha az élet azt akarja, hogy babám legyen, akkor úgyis jön.

Nem tartanak karrieristának?

Szeretem, amit csinálok, nekem ez az életem. 12 éves korom óta énekelek, édesapám híres prímás volt, vele léptünk fel hétvégenként. Onnantól kezdve pedig nem volt megállás.

Persze hívhatják ezt karrierista hozzáállásnak, de nekem nincsen hiányérzetem, teljes az életem.

Forrás:
Youtube

Mindig próbáltam tartani az egyensúlyt, volt gyerekkorom, ugyanúgy jártam iskolába, játszottam a barátaimmal, annyi különbséggel csak, hogy a próbák mellett hétvégenként én nem tévéztem vagy lógtam a barátokkal, hanem fellépésekre jártam.

Persze a szüleim szerették volna, ha lenne egy polgári foglalkozásom is, hiszen tudták, hogy a zenészszakma nem egyszerű, így szülésznőnek tanultam.

Hogyan telik egy napod?

Leginkább hétvégenként vannak a fellépéseim, így én hétköznap ugyanúgy élem a mindennapi életem, mint bárki más. Ugyanúgy elmegyek bevásárolni, közértbe, moziba, a családomhoz vagy a produceremhez, csak nekem közben állandóan új dallamokon jár az eszem. Ez egy ugyanolyan szakma, mint a többi, csak van, aki bankba megy, van, aki autószerelő, én pedig énekes vagyok.

Rengeteg fellépésre jársz, hogyan kapcsolsz ki? Van valami hobbid, szoktál sportolni?

Ha hiszitek, ha nem, nekem a hobbim a zene. Szabadidőmben rengeteg CD-t hallgatok a latin zenétől kezdve a hiphopon át a komolyzenéig. Mindenevő vagyok, ha valami jó, én azt meghallgatom, és inspirálódom is belőle. Thalía Sodi latin-amerikai énekes-színésznő nagy hatással van a zenémre a mai napig.

Talán épp ezért is sikerült mindig megújulnom, mert mindig lavírozok a zene tengerén.

Az ország a Sztárban sztár alatt ismerte meg igazán Nótár Maryt. Mit kaptál a műsortól?

A műsor leginkább abban segített, hogy a zeném eljusson olyan emberekhez is, akik mondjuk nem hallgattak egészen odáig mulatós zenét vagy Nótár Maryt. A koncerteken ugyanazt a szeretetet tapasztalom, mint a Sztárban sztár előtt. De persze megismertek egy másik oldalamról is, megmutathattam, hogy nem csak mulatóst tudok énekelni, ezt mindenképp a műsornak köszönhetem.

Forrás:
TV2

Mennyire hatott ki ez a zenédre? Nem lettél sokkal populárisabb?

Korábban is készítettem többmilliós nézettségű dalokat, amik inkább populárisak, mint mulatósak voltak, azokban is van egy-két roma motívum, hiszen azt nem szeretném teljesen elhagyni. Mindig próbáljuk a produceremmel és a szerzőtársaimmal színesíteni, változatossá tenni a dalokat. Amikor 16 évesen megjelent az első szólólemezem, akkor még nem nagyon volt divat ez a fajta mulatós zene, azt hiszem, én álltam a sor elején, aki a gépzenét keverte az autentikussal.

Ezt a stílust én hoztam divatba, akkor még nem volt a cigányzene poposítva, felturbózva a mai trendekkel.

El tudod képzelni, hogy egyszer mást is csinálsz, mint énekelsz?

Nem. Engem a zene doppingol, éltet. Szoktam is mondogatni, hogy ha egyszer eljön az idő, a színpadon szeretnék meghalni (nevet).

Sokan mondják, hogy az apró emberek a legnagyobbak. Egy nő azonban mindig változtatni akar magán valamit. Ha göndör a haja, egyenest szeretne, ha egyenes, akkor göndört. Te hogyan éled meg a pöttömséged?

156 centivel picinek számítok valóban, de az anyukám és a testvérem se sokkal magasabb.

Én úgy vagyok vele, hogy a jóból keveset adnak.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.