Egyéb kategória

Hivatalos: a reggel 8-as munkakezdés kínzás

Szerintem nem tévedek, ha kijelentem: aludni mindenki szeret. Felkelni pedig nagyjából senki. Ráadásul az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett tanulmány most már azt is hivatalossá tette: a 10 óra előtti munkakezdés rossz hatással van testünk biológiai órájára.

vous - 2021.12.10.
Hivatalos: a reggel 8-as munkakezdés kínzás

Ezzel még sok újat nem mondtam, hiszen azt már eddig is tudtuk, hogy a korán kelés nem jó. Az iskolát nem nyolckor kéne kezdeni, hanem kilenc után. Az, hogy a gyerekek hajnalok hajnalán, ötkor kelnek, és délután akár 4-ig is az iskolapadban ülhetnek, egyáltalán nem jó. Utána még hazamenni tanulni, leckét írni és hasonló programok, amik rengeteg energiabefektetést igényelnek. Viszont ez így van a felnőtteknél is, csak a suli helyett náluk a munkáról beszélünk.

Dr. Paul Kelley szerint a hetente 9 műszakban vagy öt teljes munkanapon végzett munka kínzás a szervezet és a test számára, amely komoly veszélyt jelent a dolgozók egészségére. A kialvatlanság nemcsak a produktivitásban (vagy annak hiányában) lesz észrevehető, hanem a hangulat romlásában, a stressz megjelenésében, valamint a dolgozók betegségérzetét is kiválthatja.

Velem is előfordult már, hogy a hosszan átdolgozott, 10-12 órás, stresszes napok és éjszakák után egyszerűen lebetegedtem. A szervezetem pihenőért kiáltott.

Forrás:
Pixabay

A legjobb az lenne, ha nem borítanánk fel a 24 órás ritmust, és annyit pihennénk, hogy ne ébresztőórára keljünk, hanem magunktól ébredjünk fel.

Különböző tanulmányok adatai szerint minden harmadik ember a rossz alvás áldozata. Az alváshiány hatása többek közt a negatív gondolatok felerősödése lehet, valamint az is, hogy az emberek rossz döntéseket hozhatnak bizonyos helyzetekben.

Az alvás olyan létszükséglet, testi követelmény, mint az, hogy eszünk. A jó alvás, pihenés mentálisan és fizikailag is egészségessé, kiegyensúlyozottá tesz.

Dr. Nazim Nathani, a The London Sleep Centre professzora korábban úgy nyilatkozott a Huffington Postnak, hogy az alváshiány reménytelenséghez, memóriaproblémákhoz és ingerlékenységhez vezet. A hosszabb távú nem vagy rossz alvás eredményezheti az elhízást, a 2. típusú diabéteszt, szív- és érrendszeri problémát vagy magas vérnyomást.

Visszatérve Dr. Kelley-hez, szerinte az emberek szenvednek, pedig erre egyáltalán nem lenne szükség. Változásokat kéne bevezetni, kicsit megreformálni az időbeosztásokat, és főleg azon kéne elgondolkozni, hogy a reggel 8-kor kezdődő munkát el kéne tolni egy, de inkább két órával. Úgy gondolja, a társadalom minden szegmensén ezt kéne alkalmazni. Beleértve a kórházakat, börtönöket is.

Forrás:
Pixabay

Ha felkelsz, és éhes vagy, eszel, mert szükséged van rá. De ha aludni szeretnél, nem feltétlen teheted meg, hiszen indul a nap és dolgozni kell. Pedig ugyanazon az elven működik mindkettő.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!