Egyéb kategória

Már tényleg ijesztő, mennyire ismer minket a Google

Ha azt hittétek, hogy az internet sötét oldala kimerül abban, hogy az adataitokat begyűjtik, akkor azt kell mondjam, ennél félelmetesebb az, hogy hogyan manipulál úgy, hogy észre sem veszitek. Internet mint demokrácia? Háááát...
vous - 2015.09.02.
Már tényleg ijesztő, mennyire ismer minket a Google

Eli Priser ugyanis a TED előadásában elmesélte, hogy bár ő a liberális vonalat képviseli a politikában, Facebook-ismerősei között bőven előfordulnak konzervatív vonalat képviselők is, mert egyszerűen kíváncsi az ő véleményükre is. Igen ám, de a nagy kék közösségi oldal észrevette, hogy Eli többször kattint a liberális posztokra, így a konzervatív felfogású ismerősök eltűntek a férfi üzenőfaláról. Durva, nem?

Egy kódokból álló oldal, ami irányítja a gondolatainkat. Brrr.

Észrevétlenül is elkezdünk másképp információt befogadni, mint ahogyan egyébként tennénk. Ráadásul Eli azt is mondja, hogy ha két különböző ember egyidejűleg keres rá ugyanarra a szóra a Google keresőben, különböző találatok jöhetnek be, egyszerűen mert figyelembe veszi azt is, hogy mikre kattintunk általában.

Ez nekem annyira nem szimpatikus dolog. Mert oké, tök jó, hogy ha tudja a Google, mit szeretünk, előbb megtalálom álmaim webshopját, de azért vannak témák, amikben ez a logika szűklátókörűséghez vezethet, mert észrevétlenül elkezd az ember csak olyan hírt olvasni, amit többször keresett, így elfelejt rákeresni más nézőpontokra is. Ez nagyon szomorú.

A teszt

Kipróbáltam, hogy tényleg működik-e a dolog, számít-e, hol vagyunk, mire keresünk, és mivel foglalkozunk. Megkértem egy onkológiai információs központban informatikusként dolgozó ismerősömet, hogy keressünk rá ugyanarra a dolgokra. Azért őt kértem meg erre, mert közeli barátnőkkel, kollégákkal ugyanazt a találatot hoztuk, ami nem meglepő: ugyanott dolgozik, illetve egy rugóra jár az agyunk.

Elsőre a mozi szóval próbálkoztunk, és eléggé más találatok jöttek be. Én eleve szeretem a kisebb művészmozikat a feliratozott filmek miatt is, ő pedig a nagy plázákban mozizik szívesebben. Nem véletlen, hogy az én találataimban az Uránia és Puskin mozi is bekúszott az első oldalon.

Ismerősöm találata

Ismerősöm találata
Az én találatom

Az én találatom

Az angol cancer (rák) szóval is tettünk egy próbát, elég nagy volt a szórás lehetősége: ő kutatóközpontban dolgozik, én nem, ő soha nem keresne horoszkópra, én talán előbb, poénból. Végül mindkettőnk találata a betegségre korlátozódott, ám az ő találatai sokkal specifikusabbak voltak, a sejtkutatással foglalkozó cikkek kerültek nála előtérbe, míg az én találataim sokkal általánosabbak voltak.

Ismerősöm találata.

Ismerősöm találata.
Az én találatom.

Az én találatom.

Érdekes még, hogy a Google-kereső oldalán magatok is beállíthatjátok a privát keresés és az általános keresés lehetőségeit, a kis ember ikonra vagy földgömb ikonra kattintva. Ha felváltva megnézitek a találatokat a két nézőpontban, látni fogjátok, mekkora a különbség, ha számításba veszi az adatokat rólatok, vagy nélkülözi.

Próbáljátok ki ti is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.