Egyéb kategória

2015 júliusa volt hivatalosan a valaha mért legmelegebb hónap a Földön

Hivatalosan is eldőlt: 2015 júliusa volt az eddigi legmelegebb hónap a Földön.
vous - 2015.08.21.
2015 júliusa volt hivatalosan a valaha mért legmelegebb hónap a Földön

Cáfolni ha akarnám se tudnám, szerintem bennetek is élénken él még, hogy mindenhonnan folyt rólunk a víz. És lehet, most is inkább visszasírnánk, ha nem is azt a tikkasztó hőséget, de legalább a strandidőt. Bár itt Budapesten süt a nap, szóval a fővárosban élők reménykedhetnek.

A Föld júliusi átlaghőmérséklete 17 Celsius-fok volt, ezzel 0,14 Celsius-fokkal megdöntötte az 1998-as és a 2010-es hőmérsékletet. Az új rekordot megerősítve Jake Crouch, a Nemzeti Éghajlati Adatközpont tudósa így nyilatkozott:

A világ melegszik, továbbra is melegszik.

Az egyre lendületesebb felmelegedést idén az El Niño áramlat hozza a Csendes-óceánból. Jessica Blunden, aki szintén a Nemzeti Éghajlati Adatközpont légköri tudósa, már messzebbre ment:

99 százalékig biztos vagyok abban, hogy 2015 lesz a Föld legmelegebb éve.

Tanulmányok azt mutatják, hogy míg a globális felmelegedés nem okozott hatalmas szárazságokat, addig a rekordmeleg csak rontott a helyzeten, tovább súlyosbítva a párolgást és a talaj kiszáradását.

A globális felmelegedés azonban mégis közrejátszhatott a rekordmeleg elérésében. Kutatások azt mutatják, hogy az ember által okozott globális felmelegedés intenzívebbé tette a meleget, és talán a kiváltó ok is ez volt.

Novemberben a világ vezetői Párizsban tanácskoznak, hogy egy új éghajlat-változási megállapodást kössenek, amely többek között korlátozza az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Néhány klímakutató szerint katasztrofális a helyzet, és ha ilyen mértékben folytatódik a felmelegedés, az drasztikus tengerszint-emelkedéshez, hőhullámokhoz, fajok kihalásához és szélsőséges időjárási eseményekhez vezetne.

Más szóval ez a júliusi rekordmeleg egy figyelmezetés volt.

Olvadó jégtömbök Grönland partjainál

Olvadó gleccser Svájcban

A jegesmedvék már csak az állatkertekben élhetnek?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.