Egyéb kategória

Banksy vidámparkja felrobbantotta az internetet – de ki az a Banksy?

Ma reggel, mikor megnyitottam a „világ ablakát”, mindenhol egy rejtélyes névbe ütköztem: Banksy.
vous - 2015.08.21.
Banksy vidámparkja felrobbantotta az internetet – de ki az a Banksy?

De mégis ki az a Banksy, és miért foglalkozik mindenki a fura parkjával? Wattson híján egymagamban próbáltam utánajárni az ügynek.

Banksy, ki?

Banksyt olyannyira homály fedi, hogy bizonyos információk róla csak találgatások. Ami biztos, hogy egy 41 éves brit graffitiművész. Szatirikus és felforgató epigrammái, művészi kommentárjai a világ különböző városainak utcáit, falait, díszítik. Tényleges személyazonossága azonban ismeretlen.

Pár érdekes tény róla

  • Sosem ad el semmilyen fényképet a műveiről
  • Lenézi a kormányt, mivel az a graffitizést vandalizmusnak tekinti
  • Készített egy kisfilmet is, majd videoüzenetet küldött a közönségnek, amelyben maszkot viselt és elváltoztatta a hangját
  • A bristoli állatkertben a következő üzenetet hagyta az elefántoknál: „Ki akarok jutni. Ez a hely túl hideg. A gondozó bűzlik”

Banksy saját magáról

Nem tudok semmit hozzáfűzni ahhoz, hogy ki lehet vagy ki nem lehet
Banksy, de bárki, akit úgy írnak le, hogy „jól rajzol”, nem hangzik
Banksynak nekem.

A minap robbant a hír: 2015. augusztus 22-én megnyílik a nagyközönség előtt Banksy új kiállítása, Dismaland névvel. A Dismaland egy művészeti kiállítás, leginkább Disneyland paródiája. A park érdekessége, hogy nemcsak Banksy műveit mutatja be, hanem más művészek is teret kaptak. Az esemény hivatalos brosúrájában így jellemzik a parkot:

Alternatívát keresel a lelketlen, cukorral bevont, közhelyszerű átlagos családi nap helyett? Vagy csak olcsóbb programra vágysz? Akkor ez a hely elhozza számodra a kaotikus új világot, ahol egy agyatlan kikapcsolódás vár. Hamburgeres bódé vagy múzeum helyett.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.