Egyéb kategória

Tanuld meg azt, hogy: nem, nem, NEM!

Vannak olyan emberek, akik egyszerűen nem tudnak nemet mondani. Legyen szó munkáról, „baráti” szívességről vagy randiról. Valahogy nem megy. Egyszerűen rossz érzés, nem akarják megbántani a másikat, nem akarnak kínos szitut teremteni. Na, én is közéjük tartozom.
vous - 2015.08.13.
Tanuld meg azt, hogy: nem, nem, NEM!

Egy darabig ez lehet jó dolog. Például, egy csomó kalandban veszel részt, amit amúgy biztos, hogy nem próbálnál ki. Vagy elmész vacsizni egy sráccal, akihez semmi kedved, aztán kiderül róla, hogy nagyon is jó fej, sőt. De sajnos ott van a másik oldala is, amikor plusz munkát vállalsz, olyan dolgokkal töltöd az idődet, amihez semmi kedved, valamint a tény, hogy ha valaki rájön, te mindent bevállalsz, akkor ki is fogja használni.

Pontosan ezért valahogy muszáj nemet mondani. De hogyan? Én ezeket a trükköket szoktam bevetni:

Terelés

Kapcsoljatok hozzá a válaszhoz valami mást, ami eszetekbe jut, és kezdjetek el arról beszélni.

Elviccelés

Csak válaszoljatok valami poénnal és nevessetek egyet!

Eltolás

Ez a tipikus „majd később megbeszéljük” és társai.

Ezek sokszor nagyon jól jönnek, viszont csak egy időre oldják meg a problémát, mivel nem adunk konkrét választ a kérdésre. De akkor mit tegyünk? Van erre valami szabály? Igen! 

  • Foglaljuk össze a partner kérését. „Szóval azt kéred tőlem, hogy csináljam meg helyetted a prezentációt?”
  • Közöljük minél világosabban, nyugodtan és magabiztosan, hogy nem szeretnénk teljesíteni a kérést. 
  • Hangsúlyozzuk a saját szempontjainkat. „Mindig szívesen segítek, ha kell, de mások helyett nem szeretek dolgozni.”
  • Mutassunk empátiát! „Megértem, hogy sok a munkád, tudom, hogy most nehéz időszakon mész keresztül.”
  • Ha tudunk, ajánljunk más megoldást, kompromisszumot. „Mi lenne, ha elkészítenéd a prezentációt, és ha kész, átküldenéd nekem, hogy átnézzem?” 

Megakadt lemez

Használjátok a „megakadt lemez módszert”! Nagyon sokszor előfordult velem, hogy újabb és újabb indokokat kellett kitalálnom, pedig már egyszer tisztán és érthetően elmondtam, miért nem szeretném teljesíteni a kérést. Na, ekkor jön képbe ez a módszer, ami lényegében azt takarja, hogy akármilyen szempontból próbálja megközelíteni a kérdést partnerünk, mi mindig ugyanazzal indokoljuk meg neki a válaszunkat.

Ne dőlj be a manipulációnak

Sokszor előfordul az is, hogy valaki úgy akar rávenni téged valamire, hogy megdicsér. Ez hízelgő a számodra, ezért elvállalod. „Szerintem te vagy a legjobb ember a cégnél, szóval kérlek, rakd össze nekem a prezentációt, sokat segítenél!” 
Erre mondd csak azt, hogy „aranyos vagy, jólesik, hogy így gondolod, de a te munkádat nem szeretném helyetted elvégezni.”
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.