Otthon

Mentsétek meg a kedvenc melltartótokat – mossátok okosan!

A melltartó mindig nehéz ügy. Melyik a jó fazon? Egyáltalán jó méretet hordunk-e? Mi a trendi, mi a ciki? De van egy dolog, amiről ritkán esik szó: hogyan legyen örök életű az, amelyiket végre megtaláltuk?

vous - 2015.08.09.
Mentsétek meg a kedvenc melltartótokat – mossátok okosan!

A melltartó kérdést már sokszor érintettük, de a tisztán tartásáról még nem esett szó. Nyáron, ekkora kánikulában ez különösen fontos. Egy forró nap után facsarni lehet a melltartóinkból a nedvességet, főleg a szivacsos fajtákból. Természetes, hogy azonnal dobjuk is a szennyeskosárba, majd a mosógépbe. Az utóbbit azonban rosszul tesszük. Nekem (jobb híján) szinte minden melltartóm a push upos fajtából való. Míg gyakorlatlan melltartómosó voltam, sokszor bosszankodva vettem ki a gépből a cicifixet, hogy már megint összement, benyomódott és lehetetlen módon eldeformálódott a szivacs. Ment is a kukába. Először persze a gyártót hibáztattam (ki mást?), és megfogadtam, hogy inkább többet költök fehérneműre, de legalább nem járok így. Aha, a majd tízezer forintos melltartóm is használhatatlan lett egy mosógépben töltött óra után.

Hol a hiba?

Rájöttem, a mosási technikán kell változtatnom. Az nem kérdés, hogy ilyenkor nyáron egyszeri viselés után muszáj kimosnunk a melltartókat, azonban nem mindegy, mikor és hogyan. A megoldás: nem mindig kell kimosni.

Öblítsünk

Ha sokáig szeretnétek viselni a cicifixet, ne dobjátok minden viselés után a mosógépbe. Már azzal, hogy hordjuk, koptatjuk a melltartót. A testünkből származó olajok nem jó barátai a textilszöveteknek, a mosópor pedig kifejezetten ellensége. Éppen ezért csupán öblítsétek át hideg vízzel. Ha nem szeretnétek vagy nincs rá időtök, akkor álljatok a zuhany alá a kiöblítendő melltartóban. Persze a gépet nem úszhatják meg, de elég, ha 3–6 viselés után landolnak csak a mosógépben.

Hogy ne járjatok úgy, ahogy én régen, adok néhány tippet a gépi mosáshoz is!

  • A melltartókat tegyétek bele egy mosózsákba, így megelőzhetitek, hogy összegubancolódjanak más ruhadarabokkal
  • Langyos vagy hideg hőfokon mossátok
  • Használjatok minél kevesebb mosószert, mert ha túl sokat adagoltok, irritálhatja a bőrötöket
  • A legjobb, ha a melltartók vízszintesen száradnak

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.