Egyéb kategória

Öblítő helyett mosóparfüm? – leteszteltem!

Szeretnétek, hogy a ruháitok mindig frissek és jó illatúak legyenek? Ezt nem csak a mosóporokkal, gélekkel és öblítőkkel érhetitek el. Sőt nem is azzal, ha egy liter parfümmel fújjátok be magatokat. Használjátok inkább a ruháitok és a ti számotokra is a lehető legjobb megoldást, a mosóparfümöt. Hogy ez miért jobb, mint a mosószerek? Leteszteltem, és elárulom, hogy sikerrel vizsgázott-e, hogy miért, és miben tud többet, mint az öblítők, sőt azt is, hogy miért jobb nektek is, ha ezeket használjátok.

vous - 2022.01.20.
Öblítő helyett mosóparfüm? – leteszteltem!

Öblítő kontra mosóparfüm

Mire jó az öblítő? Hogy illatosak, puhák, antisztatikusak és könnyebben vasalhatók legyen a ruhák – nyilván ezért is használja a legtöbb háziasszony. De! Az ecet és víz keverékétő, ugyanolyan puhák és könnyen kezelhetők lesznek, ha nem még jobban, és a mosógépet is kevésbé teszi tönkre az ecet, az illata pedig száradás után egyáltalán nem érezhető majd a ruhákon. Viszont ha valamilyen illatanyagot tesztek bele, akkor ugyanolyan illatosak lesznek a ruháitok, mint az öblítőtől.

De nem csak ezek szólnak az ecet-víz-mosóparfüm mellett. Egyes mosóporok és gélek, na meg persze az öblítők, nem a legbőrbarátabbak. Sokszor olyan anyagokat (is) tartalmaznak, amelyek irritációt és egyéb allergiás reakciókat válthatnak ki.

Aki pedig egy kicsit is érzékeny rájuk, azoknál bőrszárazságot, ekcémát, kiütéseket, köhögést, sőt asztmás rohamokat is kiválthatnak. A legtöbbször pedig eszünkbe sem jut, hogy a mosószerek okozhatják ezeket a tüneteket.

Én télen a zárt szobában tapasztaltam, hogy ha a hálóban teregetek, akkor fél nappal később – amikor már nagyjából megszáradtak a ruhák – nehezen veszem a levegőt. Hónapok teltek el, mire összekötöttem fejben, hogy a ruhákból kipárolgó anyagok miatt köhögök. Nem sokkal később leváltottam az öblítőt a víz, ecet és illóolaj triumvirátusra, sőt házi mosógélt is készítettem. Azóta is ezeket használom, de tény, hogy nem elég intenzív az illatuk. (Ahogyan az egyéb öko-bio mosáshoz javasolt mosódiónak és szódabikarbónának sincsen sajnos semmilyen illata.) Viszont annyi jót olvastam már a mosóparfümről, gondoltam, épp itt az ideje, hogy tegyek vele egy próbát.

Készítsetek környezetkímélő mosógélt házilag, fillérekből Mojzes Nóra

Készítsetek környezetkímélő mosógélt házilag, fillérekből

Szerencsére egyre többen figyelnek oda arra, hogy egészségesen táplálkozzanak, hogy csökkentsék a szemetüket illetve ökológiai lábnyomukat. A legjobb, hogy így nemcsak a környezetünket, egészségünket, de még a pénztárcánkat is megóvhatjuk.

Még több pont a mosóparfüm javára

 • természetes illóolajokat tartalmaz, szintetikus és irritáló anyagokat azonban nem,
   
 • illata sokáig megmarad,
   
 • használata nem okoz olajos foltokat a textileken – ahogyan egyes illóolajok viszont sajnos igen,
   
 • mivel ez egy koncentrátum, kis helyen is elfér,
   
 • költséghatékony is, mivel csak nagyon kevés kell belőle ahhoz – mindössze 20–25 csepp –, hogy jó illatúak legyenek a ruhák,
   
 • és ami még szuper benne, hogy többféleképpen is használhatjuk.
   

Forrás:
Depositphotos

Hogyan és mire érdemes használni?

Illatosításra, de nem csak a ruhák kiöblítéséhez! Ha öblítéshez alkalmazzuk, nagyjából 20 cseppet érdemes egy dl vízbe vagy ecet-víz egyvelegébe cseppentenünk, majd mehet is a mosógép öblítőrekeszébe, de kézi mosáshoz is használhatjátok.

Emellett pedig szárítógépben is jól alkalmazható: ehhez mindössze 5–6 csepp mosóparfümöt kell egy textildarabra cseppentenetek, és bedobnotok a gépbe a ruhák közé. Szárítógép híján vasalásnál is illatosíthatjátok a ruháitokat, ha a vasaló víztartályába cseppenteteket belőle párat, de a ruhásszekrényben is jó hasznát vehetitek, ha egy párnácskára vagy textildarabra csepegtetitek és felakasztjátok vagy beteszitek az egyik polcra. De nem csak a ruhásszekrényben, a szobában és az autótokban is remek illat lesz, ha pár cseppet ezekre a helyekre is becsempésztek belőle.

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén! Mojzes Nóra

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz

A munka mellett nem marad időtök a lakás kitakarítására? Megőrültök, hogy a töménytelen mennyiségű tisztítószert nem tudjátok hol tárolni? Tönkreteszi a kezeteket a súrolószer, de gyűlöltök gumikesztyűben takarítani? Akkor most segítünk, hogy ne szakadjon rátok minden teendő a hétvégén, és milyen környezet- és kézkímélő szereket választhattok a takarításhoz.

Én kipróbáltam a szoba és a szekrény illatosítását és az öblítést is, és a következőket tapasztaltam:

Nagyon kellemes az illata, és valóban sokáig megmarad a térben. A mosógépes mosásnál illetve öblítésnél nem éreztem annyira intenzíven az illatát, mint egy hagyományos öblítőét, de nem is bántam, hogy nem annyira hivalkodó. A kézi öblítéshez nagyjából 10 cseppet használtam belőle, és így sokkal intenzívebbnek találtam, mint a gép verziónál. Az arányokat tehát mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy számára mi a legmegfelelőbb, és azt is, hogy melyik mosószerrel működik együtt a legjobban a mosóparfüm.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.