Otthon

Öblítő helyett mosóparfüm? – leteszteltem!

Szeretnétek, hogy a ruháitok mindig frissek és jó illatúak legyenek? Ezt nem csak a mosóporokkal, gélekkel és öblítőkkel érhetitek el. Sőt nem is azzal, ha egy liter parfümmel fújjátok be magatokat. Használjátok inkább a ruháitok és a ti számotokra is a lehető legjobb megoldást, a mosóparfümöt. Hogy ez miért jobb, mint a mosószerek? Leteszteltem, és elárulom, hogy sikerrel vizsgázott-e, hogy miért, és miben tud többet, mint az öblítők, sőt azt is, hogy miért jobb nektek is, ha ezeket használjátok.

vous - 2023.09.13.
Öblítő helyett mosóparfüm? – leteszteltem!

Öblítő kontra mosóparfüm

Mire jó az öblítő? Hogy illatosak, puhák, antisztatikusak és könnyebben vasalhatók legyen a ruhák – nyilván ezért is használja a legtöbb háziasszony. De! Az ecet és víz keverékétő, ugyanolyan puhák és könnyen kezelhetők lesznek, ha nem még jobban, és a mosógépet is kevésbé teszi tönkre az ecet, az illata pedig száradás után egyáltalán nem érezhető majd a ruhákon. Viszont ha valamilyen illatanyagot tesztek bele, akkor ugyanolyan illatosak lesznek a ruháitok, mint az öblítőtől.

De nem csak ezek szólnak az ecet-víz-mosóparfüm mellett. Egyes mosóporok és gélek, na meg persze az öblítők, nem a legbőrbarátabbak. Sokszor olyan anyagokat (is) tartalmaznak, amelyek irritációt és egyéb allergiás reakciókat válthatnak ki.

Aki pedig egy kicsit is érzékeny rájuk, azoknál bőrszárazságot, ekcémát, kiütéseket, köhögést, sőt asztmás rohamokat is kiválthatnak. A legtöbbször pedig eszünkbe sem jut, hogy a mosószerek okozhatják ezeket a tüneteket.

Én télen a zárt szobában tapasztaltam, hogy ha a hálóban teregetek, akkor fél nappal később – amikor már nagyjából megszáradtak a ruhák – nehezen veszem a levegőt. Hónapok teltek el, mire összekötöttem fejben, hogy a ruhákból kipárolgó anyagok miatt köhögök. Nem sokkal később leváltottam az öblítőt a víz, ecet és illóolaj triumvirátusra, sőt házi mosógélt is készítettem. Azóta is ezeket használom, de tény, hogy nem elég intenzív az illatuk. (Ahogyan az egyéb öko-bio mosáshoz javasolt mosódiónak és szódabikarbónának sincsen sajnos semmilyen illata.) Viszont annyi jót olvastam már a mosóparfümről, gondoltam, épp itt az ideje, hogy tegyek vele egy próbát.

Még több pont a mosóparfüm javára

  • természetes illóolajokat tartalmaz, szintetikus és irritáló anyagokat azonban nem,
  • illata sokáig megmarad,
  • használata nem okoz olajos foltokat a textileken – ahogyan egyes illóolajok viszont sajnos igen,
  • mivel ez egy koncentrátum, kis helyen is elfér,
  • költséghatékony is, mivel csak nagyon kevés kell belőle ahhoz – mindössze 20–25 csepp –, hogy jó illatúak legyenek a ruhák,
  • és ami még szuper benne, hogy többféleképpen is használhatjuk.

Hogyan és mire érdemes használni?

Illatosításra, de nem csak a ruhák kiöblítéséhez! Ha öblítéshez alkalmazzuk, nagyjából 20 cseppet érdemes egy dl vízbe vagy ecet-víz egyvelegébe cseppentenünk, majd mehet is a mosógép öblítőrekeszébe, de kézi mosáshoz is használhatjátok.

Emellett pedig szárítógépben is jól alkalmazható: ehhez mindössze 5–6 csepp mosóparfümöt kell egy textildarabra cseppentenetek, és bedobnotok a gépbe a ruhák közé. Szárítógép híján vasalásnál is illatosíthatjátok a ruháitokat, ha a vasaló víztartályába cseppenteteket belőle párat, de a ruhásszekrényben is jó hasznát vehetitek, ha egy párnácskára vagy textildarabra csepegtetitek és felakasztjátok vagy beteszitek az egyik polcra. De nem csak a ruhásszekrényben, a szobában és az autótokban is remek illat lesz, ha pár cseppet ezekre a helyekre is becsempésztek belőle.

Én kipróbáltam a szoba és a szekrény illatosítását és az öblítést is, és a következőket tapasztaltam:

Nagyon kellemes az illata, és valóban sokáig megmarad a térben. A mosógépes mosásnál illetve öblítésnél nem éreztem annyira intenzíven az illatát, mint egy hagyományos öblítőét, de nem is bántam, hogy nem annyira hivalkodó. A kézi öblítéshez nagyjából 10 cseppet használtam belőle, és így sokkal intenzívebbnek találtam, mint a gép verziónál. Az arányokat tehát mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy számára mi a legmegfelelőbb, és azt is, hogy melyik mosószerrel működik együtt a legjobban a mosóparfüm.

Ajánlott cikkek