Egyéb kategória

Süss fel, nap! Hej, Jancsika, Jancsika – Tudtátok, hogy ezek valójában mit jelentenek?

Nem, nem, nem. Épp egy világ készül összedőlni bennem. Nekem ezt még tényleg nehezemre esik felfogni, és megmondom őszintén, még most is csak kételkedem, hogy tényleg ezt kántáltuk anno az oviban. Ha hiszitek, ha nem, a népdaloknak és mondókáknak bizony meglepően nagy szexuális tartalommal bíró jelentése is van. 

vous - 2015.08.09.
Süss fel, nap! Hej, Jancsika, Jancsika – Tudtátok, hogy ezek valójában mit jelentenek?

Gyerekszájból pajzánság

Mert az még hagyján, hogy mi az oviban ezt énekeltük egyfolytában, de majd lehet, hogy az én gyerekeim is ezt fogják mondogatni. És ha valóban igaz, hogy a szakértők által elemzett mondókáknak ez a valódi jelentésük, akkor ezek szerint négyévesen állandóan a szex járt a fejünkben.

De lássunk csak két gyermekmondókát, amiről úgy tartják, teljesen más funkciójuk van, mint az óvodások szórakoztatása:

Bújj, bújj, zöld ág,
Zöld levelecske,
Nyitva van az aranykapu,
Csak bújjatok rajta.

Rajta, rajta,
Leszakadt a pajta,
Leszakadt a pajta, 
Bent maradt a macska.

A zöld ág bizony a hímvessző, az aranykapu meg az, ami csak a lányoknak van, a bebújás pedig egyértelmű, mit takar. De ha már „rajta, rajta”, bebújt a zöld ág azon a bizonyos aranykapun, akkor aztán le is szakadt a pajta, tehát bekövetkezett az orgazmus. Amennyiben pedig bent maradt a macska, kilenc hónap múlva valaki büszke anyuka lett. Értitek, nem?

Hú, de pici!

Hej, Jancsika, Jancsika,
mért nem nőttél nagyobbra,
Dunáról fúj a szél.

Nőttél volna nagyobbra,
Lettél volna katona,
Dunáról fúj a szél.

Az anyukák szokták a fiuk micsodáját Jancsikának hívni. Fogalmam sincs, hogy miért. De ha ebből indulunk ki, és feltesszük a kérdést, ahogy a mondókában is: „Jancsika, miért nem nőttél nagyobbra?”, akkor szinte adja magát, hogy itt bizony a fiúk férfiasságáról van szó. Nőhetett volna nagyobbra. Óh, ezt tuti egy hölgy kezdte dúdolgatni, aki nem volt megelégedve szíve választottjának centijeivel. Mindenesetre köszönjük meg neki, találó kis dalocska lett!

Azt, hogy ezt a másodjelentést mi magyarázzuk bele a gyerekdalokba, vagy tényleg a szex ihlette őket, döntsétek el ti! Bár én erősen kétlem, hogy ősanyáink ilyenekre gondoltak volna, miközben valószínűleg szórakoztatni próbálták a gyerekeiket. Mert akkor a Süss fel, nap! éneklője sem a természetes meleget követeli magának.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.