Egyéb kategória

Ha felnövünk, elvesznek a nyarak?

A nyár gyerekként egyértelmű. A nyár az nyár. Strandolás, barátok, édes semmittevés. De mi a helyzet a nyárral akkor, mikor az ember váratlanul felnő, és egy irodában kell megélnie a nyarat a szabadság levegője nélkül?
vous - 2015.08.03.
Ha felnövünk, elvesznek a nyarak?

A nyár kisiskolás koromban azt jelentette, hogy apa feltölti a medencét, napokig ott vagyok a mamánál, a kiscicáimmal játszom, dinnyét és főtt kukoricát eszek és akkor fagyizok, amikor csak akarok. A tanulásról – pláne a matekról – három hónapig szinte teljesen megfeledkeztem. És milyen jó volt.

Aztán később ez kicsit átalakult. Jött az első nyári csók, amiből szerelem lett. Tisztán emlékszem, olyan volt, mintha kinyílt volna előttem a világ… rájöttem, hogy a nyár másról is szólhat, olyan dolgokról, amikről eddig nem is tudtam. Akkor kezdtem eljárni otthonról, „bandázni” a barátaimmal, ahogy a nagyok csinálják, és akkor néztem először hullócsillagokat a fűben fekve. És még jó pár évig ugyanezt tettem.

Aztán egy idő után már ez sem volt elég, megint másra vágytam: a bulizásra, a pezsgésre. Elmentem életem első fesztiváljára, ami annyira tetszett, hogy haza sem akartam jönni. Szerintem az a pár nap olyan, amiről minden fiatal álmodik. Barátok, zene, naplemente és az éjszakák, melyekről sosem tudhatjuk, hogyan végződnek. Ó, te nyár! 

Most már azonban dolgozom, és azt vettem észre, hogy a nyár elsuhan mellettem. Augusztus van, mindössze egy hónap maradt a nyárból, abból, amit egész eddigi életemben mindennél jobban vártam. Most pedig valahogy kimaradt. Vajon ezentúl is ez lesz? 

Elveszik, elbújik, máshoz szalad, elfogy a napsütés, nélkülem peregnek a NYÁR napjai? Nem akarom, még nem akarom elengedni a nyarat. Vagy a gyerekkoromat őrizném. Nem tudom.

Hiszen a nyár nem elveszik, csak átalakul. Az élet minden szakaszában mást jelent számunkra.

És én talán most léptem be az újabb szakaszba. Ez a szakasz – és az elkövetkezendő pár év és pár nyár  – pedig arról szól, hogy megálljak a saját lábamon, és hogy megtaláljam önmagam. Hogy elkezdjem a saját életem. Ami ha belegondolunk, nagyon is jó! És persze még a munka mellett is ott vannak a lopott napok, mikor csak úgy leugrunk a Balatonra, a lopott esték, mikor csak szórakozunk, és a lopott hajnalok, mikor láthatjuk felkelni a napot. Csak talán most még jobban tudjuk őket értékelni, mint eddig!
Ajánlott cikkek