Egyéb kategória

Hű, hűt a hűtő! – Praktikus tippek a jégszekrényhez

Gondoltam valamire, mi az? Nagy, hideg, sok-sok finomság belefér, és nélkülözhetetlen. Jó, ez így nem ér, már rég elárultam magam. De még nem tudjátok, milyen okossággal készültem nektek a hűtőkről. Lesz hűtőkisokos, praktikus kajatárolási tipp, és megismerhetitek a legmodernebb gépezetet is. Hűtésre fel!
vous - 2015.07.29.
Hű, hűt a hűtő! – Praktikus tippek a jégszekrényhez

Ha még nem vagytok gyakorló háziasszonyok, akkor azért, ha már „asszonyok” vagytok, akkor meg azért érdemes velem tartanotok a fagyos világba. Elhoztam nektek azokat a praktikákat, amiket az anyukámtól tanultam. Ne aggódjatok, nem lesz uncsi. Teszek róla!

Természetes, hogy hűt. Oké, de hogyan és mióta?

Nem meglepő, hogy már üknagyanyáink, sőt az ő őseik is felismerték a hűtés fontosságát, hiszen így lassabban romlik meg az étel. Hűtőszekrény hiányában a pincékben, vermekben, valamint a kutak mélyén hűtötték az élelmiszert. A dédik még arról is meséltek, hogy anno a jegesember hozta a nagy darabokban megfagyasztott vizet, amivel telerakták otthon a jégszekrényt, azaz a hűtőt. Az első igazi „hideget adó gépet” 1805-ben kísérletezték ki, akkor még gőz működtette a rendszert. Ezt követte a kompresszoros megoldás. Az igazán „modern”, kisebb hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg. Mikor pedig beköszöntött az elektromos gépek világa, megszületett a frizsider.

Miket és hogyan fagyasszunk?

  • Természetesen elsősorban húsokat, hiszen már az ősember is tudta, hogy a hóban hűtse az elejtett vadat. Arra figyeljetek, hogy mindig akkora adagot fagyasszatok le, amit egyszerre fel tudtok dolgozni. (Kiolvasztani és újrafagyasztani tilos!)
  • Gyümölcsöket. A gyümifélék általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Legjobb, ha először egy tányéron vagy tálcán fagyasztjuk le őket, aztán mehetnek a zacskóba, és kezdődhet a téli álom. (Így nem sérülnek, és szép gömbölyűek lesznek, miután kiolvadtak)
  • Tejtermékek. A legfagyaszthatóbb a vaj, sajtok és a juhtúró (Hmm… egy kis sztrapacska? Na jó, majd legközelebb.) Amiket viszont semmiféleképpen ne próbáljatok hibernálni, az a tejföl, a kefir és a joghurt. Ezek sajnos meggrízesednek 
  • Készételek: levesek, főzelékek, köretek, főtt tészták, szinte bármi. Szinte. Kivételek: pudingok, saláták, kocsonya, főtt tojás 
  • Kenyér és péksütemények. A kenyeret leginkább szeletelve, a sütiket pedig (ha lehet) darabonként fagyasszuk

Tiszta hűtő, finom étel – hűtőtisztítási praktikák

Szódabikarbóna és kávézacc. Ez a két remek szagtalanító szinte mindenre jó. Így most nekünk is kapóra jönnek. A kellemetlen hűtőíz még a legfinomabb fogásokat is ehetetlenné teszi. A szódabikarbóna és a kávézacc remekül megszünteti ezeket a szagokat. Első lépésként olvasszuk le a hűtőt, és takarítsuk át szódabikarbónával. Miután csillog a „jégláda” tegyünk egy kis műanyag pohárba kávézaccot, és helyezzük a hűtőbe. Garantáltan megszabadulhattok a kellemetlen szagoktól. Bármilyen más csodaszerről is hallotok, ne dőljetek be, ez a páros a tuti megoldás. Elvégre nagyanyáink is ezt alkalmazták.

Csodahűtők egy kocsi áráért

A legdrágább hűtő, ami itthon kapható 1 300 000 forintba kerül. 570 literes, és van benne minden, mint a búcsúban. Külön pizza- és bortároló, két vízadagoló, minibár, ajtóriasztó, jégkészítő, és természetesen mindez digitális vezérlésű. Egy kocsi árán vehetünk egy mindent tudó hűtőt. Szerintetek megéri?
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.