Egyéb kategória

Hű, hűt a hűtő! – Praktikus tippek a jégszekrényhez

Gondoltam valamire, mi az? Nagy, hideg, sok-sok finomság belefér, és nélkülözhetetlen. Jó, ez így nem ér, már rég elárultam magam. De még nem tudjátok, milyen okossággal készültem nektek a hűtőkről. Lesz hűtőkisokos, praktikus kajatárolási tipp, és megismerhetitek a legmodernebb gépezetet is. Hűtésre fel!
vous - 2015.07.29.
Hű, hűt a hűtő! – Praktikus tippek a jégszekrényhez

Ha még nem vagytok gyakorló háziasszonyok, akkor azért, ha már „asszonyok” vagytok, akkor meg azért érdemes velem tartanotok a fagyos világba. Elhoztam nektek azokat a praktikákat, amiket az anyukámtól tanultam. Ne aggódjatok, nem lesz uncsi. Teszek róla!

Természetes, hogy hűt. Oké, de hogyan és mióta?

Nem meglepő, hogy már üknagyanyáink, sőt az ő őseik is felismerték a hűtés fontosságát, hiszen így lassabban romlik meg az étel. Hűtőszekrény hiányában a pincékben, vermekben, valamint a kutak mélyén hűtötték az élelmiszert. A dédik még arról is meséltek, hogy anno a jegesember hozta a nagy darabokban megfagyasztott vizet, amivel telerakták otthon a jégszekrényt, azaz a hűtőt. Az első igazi „hideget adó gépet” 1805-ben kísérletezték ki, akkor még gőz működtette a rendszert. Ezt követte a kompresszoros megoldás. Az igazán „modern”, kisebb hűtőszekrények csak a 20. század elején jelentek meg. Mikor pedig beköszöntött az elektromos gépek világa, megszületett a frizsider.

Miket és hogyan fagyasszunk?

  • Természetesen elsősorban húsokat, hiszen már az ősember is tudta, hogy a hóban hűtse az elejtett vadat. Arra figyeljetek, hogy mindig akkora adagot fagyasszatok le, amit egyszerre fel tudtok dolgozni. (Kiolvasztani és újrafagyasztani tilos!)
  • Gyümölcsöket. A gyümifélék általában nagyon jól bírják a fagyasztást. Legjobb, ha először egy tányéron vagy tálcán fagyasztjuk le őket, aztán mehetnek a zacskóba, és kezdődhet a téli álom. (Így nem sérülnek, és szép gömbölyűek lesznek, miután kiolvadtak)
  • Tejtermékek. A legfagyaszthatóbb a vaj, sajtok és a juhtúró (Hmm… egy kis sztrapacska? Na jó, majd legközelebb.) Amiket viszont semmiféleképpen ne próbáljatok hibernálni, az a tejföl, a kefir és a joghurt. Ezek sajnos meggrízesednek 
  • Készételek: levesek, főzelékek, köretek, főtt tészták, szinte bármi. Szinte. Kivételek: pudingok, saláták, kocsonya, főtt tojás 
  • Kenyér és péksütemények. A kenyeret leginkább szeletelve, a sütiket pedig (ha lehet) darabonként fagyasszuk

Tiszta hűtő, finom étel – hűtőtisztítási praktikák

Szódabikarbóna és kávézacc. Ez a két remek szagtalanító szinte mindenre jó. Így most nekünk is kapóra jönnek. A kellemetlen hűtőíz még a legfinomabb fogásokat is ehetetlenné teszi. A szódabikarbóna és a kávézacc remekül megszünteti ezeket a szagokat. Első lépésként olvasszuk le a hűtőt, és takarítsuk át szódabikarbónával. Miután csillog a „jégláda” tegyünk egy kis műanyag pohárba kávézaccot, és helyezzük a hűtőbe. Garantáltan megszabadulhattok a kellemetlen szagoktól. Bármilyen más csodaszerről is hallotok, ne dőljetek be, ez a páros a tuti megoldás. Elvégre nagyanyáink is ezt alkalmazták.

Csodahűtők egy kocsi áráért

A legdrágább hűtő, ami itthon kapható 1 300 000 forintba kerül. 570 literes, és van benne minden, mint a búcsúban. Külön pizza- és bortároló, két vízadagoló, minibár, ajtóriasztó, jégkészítő, és természetesen mindez digitális vezérlésű. Egy kocsi árán vehetünk egy mindent tudó hűtőt. Szerintetek megéri?
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.