Otthon

Mandragóra és társai – Vigyázat, varázslatos gyógynövények következnek!

A mandragórát mindenki ismeri, legfőképpen a Harry Potter-fanoknak nem kell bemutatnom. Tudjátok, ez az a növény, ami sikoltozik, ha kiveszik a földből, ezért ha erre vetemednénk, fülvédőt kell húzni, különben megsüketülünk a hangjától. De mi is a mandragóra a valóságban?
vous - 2015.07.28.
Mandragóra és társai – Vigyázat, varázslatos gyógynövények következnek!

Mandragóra vagy szerencsegyökér

Engem már az meglepett, hogy a mandragóra létező növény. Szerencsegyökérként is ismert, és gyönyörű lila virágai vannak. De fontos tudni, hogy a gyökere és a levele is mérgező nyersen, sőt idegrohamokat is kiválthat.

A középkorban fájdalomcsillapítóként is használták, de sok hiedelem is fűződik hozzá. Szelleműző és szerencsehozó hatást tulajdonítottak neki, ezért amulettként a kandallópárkányra tették. Úgy hitték, szörnyű sikolyokat hallat, amikor kiássák, halált hozva arra, aki meghallja a sikolyt.

Máris világos, hogy a filmben miért sikít a mandragóra, ugye?

Hogyan használjátok?
A középkori orvosok altatóként használták, ahogy a görögök és az egyiptomiak is. Az orvosok a gyökereket borba áztatták vagy elfüstölték, míg az egyiptomiak tejjel vagy mézzel keverték el. Külsőleg pedig friss sebeket, gyulladt szemeket vagy keléseket kezeltek vele. Bár a növény majdnem feledésbe merült, a 20. században a morfiumfüggőséget próbálták vele kezelni.

Nem kell azonban Roxfortig elmennünk, hogy olyan gyógynövényeket találjunk, mint például a mandragóra. Összeszedtem néhány növényt, amelyek tényleg varázslatos hatással bírnak.

Tyúkhúr

A tyúkhúr igazából gyomnövénynek számít, amit szinte lehetetlen kiirtani, még a hó alatt is kinő. A nevét pedig egész egyszerűen azért kapta, mert a baromfiknak igen kedvelt eledele. Nem is gondoltátok volna, ugye? Egyike azon ritka gyógynövényeknek, melyek a vérben lévő koleszterinszintet is csökkentik. Számos gyógyhatását ismerjük, mivel használjuk még légúti betegségekre, köhögésre, tüdőbajra, valamint emésztési zavarokra is.

Hogyan használjátok?
A növényt leforrázva gyógyteaként szokták fogyasztani, de akár külsőleg is lehet alkalmazni. Kifacsart levét vízzel összekeverve használhatjátok mondjuk fáradt szemre borogatásként, vagy a száraz bőrt kezelhetitek vele.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő leginkább a nedves helyeket kedveli, és szinte minden részét lehet hasznosítani. A gyökerétől kezdve a levelén át a virágáig, csupán annyi a különbség, hogy nem egy évszakban lehet mindet beszerezni. Míg gyökerét tavasszal vagy ősszel lehet begyűjteni, a virága egész nyáron rendelkezésre áll.

Hogyan használjátok?
A gyökeréből készült főzet külsőleg használható zúzódások, ízületi fájdalmak vagy sportsérülések gyógyítására. Alkalmas gerincfájdalmak enyhítésére, fejfájásra, akár erősebb fejfájással járó migrén és véraláfutások kezelésére. A nagyszülők örömére pedig még a reumás fájdalmat is csillapítja.

Fekete bodza

A fekete bodza egész Európában előforduló növény, és szerencsére kicsiny hazánkban is bárhol megtalálható, leginkább az erdőkben. Annyiféle felhasználási módja van, hogy szinte a növény egyik része sem veszik kárba. Ugye ti is ittatok kiskorotokban bodzaszörpöt? Egyszerűen isteni.

Hogyan használjátok?
A bodzahajtás elég jó hashajtó, gyümölcsének nedve pedig a köszvény tökéletes ellenszere. Teájával gőzölögtetést is végezhetünk fülfájásnál vagy rekedtségnél. Mindemellett virágának izzasztó és vizelethajtó hatása van. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy igazi csodaszer.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.