Lélek

Akkor is lehettek magányosak, ha jók a kommunikációs készségeitek

Mindig azt szoktam mondani, ha hallanék, akkor nonstop beszélnék és nagydumás lennék. Így viszont, hogy nem hallok, gyakran csendesnek tűnök, pedig…
vous - 2015.07.23.
Akkor is lehettek magányosak, ha jók a kommunikációs készségeitek

Valamiért az terjedt el a köztudatban, hogy a magányos emberek biztosan lúzerek, és az ő hibájuk, hogy a magány végtelen semmijében lengedeznek. Pedig soha nem tudjuk, mi áll a háttérben, kár mutogatni egymásra, hogy ez ilyen meg olyan.

Lehetünk extrovertáltak vagy introvertáltak, ebben az esetben nem számít. Sőt, lehetünk magányosak akkor is, mikor egy nagy társaság középpontjában állunk, és mindenki ránk figyel. Bármilyen helyzetben érezhetjük magunkat egyedül.

Én például a fél életem leéltem magamban és emberek között egyaránt csendesen, úgy, hogy nem éreztem magam magányosnak. Nem éreztem gáznak egyedül mozizni, könyvtárazni, imádtam egyedül sétálni, és tök jól el voltam magammal. Aztán akadt néhány ember, akikkel ha négyszemközt maradtam, be nem állt a szám. Előjött az extrovertált énem.

Persze aztán jöttek időszakok, mikor feléledt bennem a sóvárgás. Vágytam arra, hogy átéljem, milyen az, ha zökkenőmentesen megy a társalgás. S megannyi próbálkozásom után is azt tudom mondani, hogy nem megy zökkenőmentesen. Pedig van beszélőkém, megvan az akarat, de mégis: elkerülhetetlen, hogy ne aggódjak kicsit, hogy félhomály van, ismeretlen a szájmozgás, valamit nem értek, és beégek.

És hát ma mit olvastam? Azt, hogy a Franklin & Marshall Főiskola professzora, Megan L. Knowles kutatása szerint a magányos emberek szociális és kommunikációs képességei nem szorulnak javításra. Szerinte ugyanis a magányos emberek ezen tudásával nincs semmi gond, csak valamilyen okból kifolyólag leblokkolnak társaságban. A tudós szerint a jövőben a kutatásoknak azt kellene feltárniuk, hogy ennek mi az oka, és azt is, hogyan lehet segíteni nekik.

Az egészen nyilvánvaló, hogy az én esetem speciális. De ezt tudom is, így annyira lazulok, amennyire csak lehet. De az átlagos, hétköznapi embereknél is gyakori ez a jelenség, úgyhogy, ha magányosnak tűnő emberkét láttok a társaságban, kérlek titeket, ne írjátok le rögtön! Inkább segítsetek neki!

Forrás: Pixabay

Ajánlott cikkek