Lélek

Akkor is lehettek magányosak, ha jók a kommunikációs készségeitek

Mindig azt szoktam mondani, ha hallanék, akkor nonstop beszélnék és nagydumás lennék. Így viszont, hogy nem hallok, gyakran csendesnek tűnök, pedig…
vous - 2015.07.23.
Akkor is lehettek magányosak, ha jók a kommunikációs készségeitek

Valamiért az terjedt el a köztudatban, hogy a magányos emberek biztosan lúzerek, és az ő hibájuk, hogy a magány végtelen semmijében lengedeznek. Pedig soha nem tudjuk, mi áll a háttérben, kár mutogatni egymásra, hogy ez ilyen meg olyan.

Lehetünk extrovertáltak vagy introvertáltak, ebben az esetben nem számít. Sőt, lehetünk magányosak akkor is, mikor egy nagy társaság középpontjában állunk, és mindenki ránk figyel. Bármilyen helyzetben érezhetjük magunkat egyedül.

Én például a fél életem leéltem magamban és emberek között egyaránt csendesen, úgy, hogy nem éreztem magam magányosnak. Nem éreztem gáznak egyedül mozizni, könyvtárazni, imádtam egyedül sétálni, és tök jól el voltam magammal. Aztán akadt néhány ember, akikkel ha négyszemközt maradtam, be nem állt a szám. Előjött az extrovertált énem.

Persze aztán jöttek időszakok, mikor feléledt bennem a sóvárgás. Vágytam arra, hogy átéljem, milyen az, ha zökkenőmentesen megy a társalgás. S megannyi próbálkozásom után is azt tudom mondani, hogy nem megy zökkenőmentesen. Pedig van beszélőkém, megvan az akarat, de mégis: elkerülhetetlen, hogy ne aggódjak kicsit, hogy félhomály van, ismeretlen a szájmozgás, valamit nem értek, és beégek.

És hát ma mit olvastam? Azt, hogy a Franklin & Marshall Főiskola professzora, Megan L. Knowles kutatása szerint a magányos emberek szociális és kommunikációs képességei nem szorulnak javításra. Szerinte ugyanis a magányos emberek ezen tudásával nincs semmi gond, csak valamilyen okból kifolyólag leblokkolnak társaságban. A tudós szerint a jövőben a kutatásoknak azt kellene feltárniuk, hogy ennek mi az oka, és azt is, hogyan lehet segíteni nekik.

Az egészen nyilvánvaló, hogy az én esetem speciális. De ezt tudom is, így annyira lazulok, amennyire csak lehet. De az átlagos, hétköznapi embereknél is gyakori ez a jelenség, úgyhogy, ha magányosnak tűnő emberkét láttok a társaságban, kérlek titeket, ne írjátok le rögtön! Inkább segítsetek neki!

Forrás: Pixabay

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.