Lélek

Ez az a nap, amikor megváltozhat az életetek

Ma 10 milliószoros nap van, ami része a tibeti buddhista hagyománynak is, amikor megemlékeznek Buddha életének állomásairól. Hitük szerint minden gondolat és cselekedet 10 milliószoros teremtő erővel bír ezen a napon, akár pozitív, akár negatív.
vous - 2015.07.20.
Ez az a nap, amikor megváltozhat az életetek

Az újhold és telihold napjai is szintén teremtő erővel bírnak, százszorossal

Ne gondoljuk azt, hogy ma csak a jóra kell gondolni, és máris megteremtettük, ami hiányzott eddig az életünkből. Ez nem olyan, hogy ott egy hullócsillag, és kívánj gyorsan valamit. Mi magyarok hajlamosak vagyunk átvenni – ha kell, más kultúrákból is – azt, ami könnyűnek látszik és segít megoldani az életünket. Azonban a teremtő erőnk nem játék.

„Gondoltatok már ma valamire? De ugye nem felejtettétek el? Holnap már késő lesz!” Sosem késő, hogy megálljunk egy pillanatra, hogy tudatosítsuk, miben élünk, mit teremtettünk magunk köré, hogy jól vagyunk-e tényleg magunkkal, és hogy a szív útját járjuk-e. A teremtés a mindennapjaink része, akár hisszük, akár nem. Ne csapjuk be magunkat!

Egóból nem lehet teremteni
 

Ahhoz, hogy a teremtő erőnket használni tudjuk, az elménket (egó) le kell csendesíteni, ki kell üríteni, és a szívünket meg kell nyitni. Ez néha fájdalmas, de el tud indítani az önismeret útján, amely az önértékelésünkre is pozitív hatással lehet. Ugyanakkor teremteni az egónkból is tudunk, ám annak mindig ára van. Ha akadályokba ütközünk, és csak azért is ragaszkodunk az elképzeléseinkhez, erőltetünk dolgokat, sok erőfeszítéssel ugyan, de megteremthetők. A valódi öröm hiányozni fog belőle. Az, amit az egónkkal teremtünk, a kielégítetlenség érzésével párosul. 

Teremteni a szívünkből lehet, az egónkkal csak kierőszakoljuk a dolgokat.

A tudatosságunk növelésével csökkenthetjük az ilyen típusú negatív teremtéseket, amelyek egy megállíthatatlan, felelőtlen folyamatba sodornak.

Mindaz, amit a szívünkből teremtünk, valódi boldogsággal tölt el és megkapunk hozzá minden segítséget az univerzumtól.

Tény, hogy a 10 milliószoros napokon az energiaszint sokkal magasabb, és érdemes a sajátunkat is összekapcsolni vele. Meditáljunk vagy végezzünk spirituális gyakorlatokat. Lehetőleg ezeket ne csak ezen a napon csináljuk, hanem építsük be a mindennapjainkba, hogy minden nappal több és több teremtő erővel bírjunk.

Rombolásra mindenki képes

Antoni de Mello jezsuita szerzetes és pszichoterapeuta volt. Spiritualizmusról szóló könyveiről vált ismertté:

 

„Egy nap Buddhát halálosan megfenyegette Angulimal, a bandita.
– Akkor légy olyan kedves, és teljesítsd utolsó kívánságomat – kérte Buddha. – Vágd le azt az ágat.
A bandita kardjának egyetlen suhintásával levágta, majd azt kérdezte:
– És most?
– Tedd vissza! – kérte Buddha.
A bandita felnevetett:
– Ha azt hiszed, hogy ezt bárki is meg tudná tenni, hát bolond vagy.
– Ellenkezőleg. Te vagy a bolond, amiért azt hiszed, hogy hatalmas vagy, mert sebesíteni és rombolni tudsz. Pedig az gyerekjáték. Aki igazán hatalmas, teremtésre és gyógyításra képes.”
Ajánlott cikkek