Világ

Milyen Facebook-posztok miatt lehet kevesebb esélyetek az állásra?

"Ha nem posztolod, meg sem történt?" A mondat, ami sajnos egyre inkább érvényes, de biztos, hogy mindent ki kell posztolni? Egy HR-szakértőt kérdeztünk arról, mire kell figyelni a Facebookon, ha valaki munkát keres.
vous - 2015.07.15.
Milyen Facebook-posztok miatt lehet kevesebb esélyetek az állásra?

Az online térben a HR-szakértők inkább a LinkedInt figyelik intenzívebben, csak utána következik a Facebook, amit főként a munkavállalás toborzás részénél használnak. Ha jelentkeztek egy állásra, előbb megnézik az önéletrajzotokat és a motivációs leveleteket, majd rátok keresnek, hogy lássák az aktivitásotokat. Ha ugyanis látható mások számára is az oldalatok, a Facebook egyfajta szűrő ilyenkor.

Elsődlegesen a fotóitokat nézik meg a következő szempontok szerint:

  • mennyi családi képet osztotok meg a nagyvilággal
  • hány képen szerepeltek
  • és ezeken milyen szituációban. 

Nem mindegy, hogy valaki állandóan egy bulihely Facebook-oldalán szerepel, vagy tanulás esetleg tréning közben. Az adatlapot egyszer nézik meg a kiválasztásnál. Vetnek egy pillantást arra, hogy mennyi, a szakmátokkal kapcsolatos dolog kerül ki a falatokra, mennyire vagytok naprakészek a témában. Megosztó tartalom lehet a szélsőséges hobbi, mint a vadászat vagy extrém sportok. Ha ezek nem illenek bele a cég profiljába, akkor hátrébb kerülhet az önéletrajzotok.
Visszagörgetnek a korábbi posztokhoz is: ha esetleg belefutnak saját munkahelyet becsmérlő kommentbe, akkor majdnem biztosan kikerül a kalapból a jelentkező, hiszen ha egyszer megtette ezt, megteszi máskor is. Ha már van állásotok, akkor egy Facebook-poszt alkalmával figyelembe kell venni, hogy abban a pillanatban képviselitek a céget is az adott képpel és posztszöveggel. Amennyiben ez bármit sért, a vállalat vezetősége leülhet beszélni az illetővel. 

A következőkre figyeljetek:

1. A legfontosabb az arányosság. Nem érdemes mindennap becsekkolni a kedvenc kocsmátokba, ahogy éppen egy hideg fröccsöt szürcsöltök. Megbízhatatlanságot sugall, ami nem biztos, hogy szerencsés, ha éppen állásra jelentkeztek.

2. Maradjatok diszkrétek! Biztos, hogy mindenről megvan a véleményetek, de ezt nem kell mindig kiposztolni. Elég egy lájk, még a megosztást sem kell nagyon erőltetni.

3. A káromkodás nem a legjobb bemutatkozás.

4. Ne maradjatok láthatatlanok! Még mindig az arányosság a fontos. Az sem jó, ha teljesen el akartok tűnni az online térből, azt sugallhatja, hogy valamit titkolni szeretnétek. Nyugodtan osszatok meg számotokra fontos vagy kedvelt dolgokat, de csak ésszel. Ha túl sok cukisággal van tele a falatok, bárgyúságot sugall, amit szintén sok cég nem lájkol.

Szóval csajok, mindent csak okosan, ügyesen, arányosan. Bulizzatok, éljetek, szórakozzatok, de a képek maradjanak a telefonotokban, a csekkolások a fejetekben!

Címkék: #állás #facebook #hr
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.