Világ

Egy hely, ahol te magad lehetsz a buborék

A legismertebb magyar pezsgőmárka, a Törley látogatóközpontjában megelevenedik a 130 éves buborékos ital története, valamint a pezsgőkészítés fortélyairól is bőséges tudás szerezhető.
vous - 2015.07.14.
Egy hely, ahol te magad lehetsz a buborék

Különleges kalandozás

A föld alatti barlangműhely és múzeum naponta több tucat látogatót vonz, Quirin Károly ceremóniamester azonban minden csoportnak ugyanolyan lelkesedéssel és büszkeséggel meséli a tudnivalókat, ahogyan nekem is tette. 
A Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont tárlatvezetése három részből áll. Először a 130 éves történelmet magába foglaló relikviák közötti séta, majd a pezsgőkészítési fázisok műhelytitkainak feltárása, végül egy kóstolás a program.

Az első helyszín különleges dizájnnal teszi emlékezetessé az ott töltött időt. Egy hatalmas pezsgősdugóban, majd egy pezsgősüvegben, végül egy pezsgőspohárban sétálhatunk, mintha mi, vendégek lennénk a buborékok. 

Reimsből Budakeszire

Törley József, a Törley pezsgő alapítója Grazban tanult, ahol megismerkedett Teofil Roederrel, a reimsi pezsgőgyárossal. Később maga József is Reimsbe utazott, hogy kitanulja a pezsgőkészítés mesterségét, majd megalapította első gyárát a francia városkában. 1882-ben visszatért Magyarországra, hogy itthon kamatoztassa a külföldön tanultakat.

A Látogatóközpont helyszínét, Budakeszit szemelte ki a gyártásra, amelynek akkoriban egy francia vezetője volt, Louis Francois. 1882. augusztus 1-jén Törley és Társa néven céget alapítottak.

Jó bornak is kell a cégér

„A századfordulón már Amerikában is fogyasztották a magyar pezsgőt, mégis a legnagyobb dicsőséget az jelentette, hogy Franciaországban is elismerték és szerették a márkát” – meséli Károly, miközben számtalan relikviákkal teli szekrény mellett haladunk el. „A Törley nemcsak az italra, hanem a reklámra is komoly hangsúlyt fektetett. Menülapokat, plakátokat készítettek akkor divatos grafikákkal, a televízió elterjedésekor pedig reklámfilmeket is forgattak és forgatnak mind a mai napig, ha új termék kerül a polcokra.”

Majdnem végleg odaveszett

A márka rövid időn belül a magyar pezsgők élére tört, 1944-ig semmi nem szegte útját. Azonban a II. világháború bombatámadásai a Budakeszin lévő üzemet is elérték, később pedig az egész területet államosították. Úgy tűnt, már nem tudnak talpra állni a sorozatos szerencsétlenségek után. A mélypontot végül felvirágoztatás követte, és sikerült a márka századfordulón kialakult dicsőségét újraépíteni.

A ma ismert pezsgőkülönlegességek születésnapok, köszöntők, partik elengedhetetlen buborékos italai.

Sétánk végén elérkezünk a pezsgőspohár végébe, ahol az utolsó vitrinek ezeket a mai, modern, színes palackokat rejtik, lezárva a történelmet bemutató tárlatot.

Borból pezsgőt

A pezsgőt három különféle eljárással állíthatják elő, de a legfontosabb a kiváló minőségű alapbor kiválasztása. Ezt nevezik a franciák (és a szakemberek) cuvée-nek. A cuvée-t újraélesztik, majd borban vagy vízben oldodó cukrot és élesztőt adnak hozzá. Ebben a folyamatban különül el az említett három metódus. 

A rengeteg látnivalót és információt feldolgozandó a harmadik, egyben utolsó állomása a látogatásnak egy pezsgőkóstolás, amely már egy modern, bőrgarnitúrával és bárpulttal berendezett teremben történik. Itt esik szó először Dom Perignonról és Szilágyi Áron olimpikonról is. 

1987-ben alakult a világ első pezsgőrendje, a Chevaliers Törley. A rend Törley Józsefnek állít emléket. Többek között borászok, a Törley család leszármazottai és művészek is kiérdemelhetik a tagságot, így lett Szilágyi Áron olimpiai bajnok vívónk is a Törley pezsgőrend díjazottja. A tagságot szakemberek is kiérdemelhetik, akik pezsgőkészítési mesterségüket bemutatva bizonyítják tudásukat a tisztségviselők előtt. Különböző feladatokat kapnak, pezsgőfajtákat kell felismerniük, seprőteleníteniük kell a pezsgőspalackokat egy bizonyos technikai előírásnak megfelelően. Ha sikerrel járnak, Dom Perignon, a pezsgőkészítés atyjának nevére kell felesküdniük, így válhatnak a rend tagjaivá. Kedves hagyomány ez nekünk, immáron közel 300 taggal büszkélkedhetünk.

Ajánlott cikkek