Otthon

Tudnivalók a villanypásztor kiválasztása, működtetése kapcsán

Villanypásztor segítségével meg lehet védeni a haszonnövényeket, gyümölcsösöket attól, hogy az állatok kárt tegyenek bennük. A megfelelően telepített elektromos kerítés ugyanakkor nem okoz sérülést sem az embereknek, sem az állatoknak. Aki vagy ami hozzáér, egy erős, csípő áramütést érezhet, ám mivel kicsi az áramerősség, így ez nem okoz élettanilag semmilyen problémát.
vous - 2023.08.22.
Tudnivalók a villanypásztor kiválasztása, működtetése kapcsán

Minden eszköz kényelmesen megrendelhető, amire csak szükség van egy villanypásztor telepítéséhez az AnivetDirect webáruházából. Azt azonban érdemes tisztázni a vásárlást megelőzően, hogy mik a pontos igények. A villanypásztor kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy mekkora területet kell körbekeríteni elektromos kerítéssel, és milyen állatokat szeretnénk kordában vagy éppen távol tartani.

A juhokon lévő vastag gyapjúréteg ugyanis szigetel, ezért ilyen állatok esetében 1,5-2 joule-os készülékre van szükség még egy kisebb terület esetében is. A vadak és a húsmarhák esetében szintén erősebb készülék alkalmazása indokolt.

Hálózati áramforrás nélkül is lehet villanypásztort üzemeltetni

Természetesen a legegyszerűbb, ha van hálózati áramforrás, ilyenkor egy 230 V-tal működtethető hálózati készüléket kell rendelni. Sok esetben azonban olyan helyen kell az állatokat egy adott területen belül tartani, vagy védekezni a vadak ellen, ahol nincs kiépítve az elektromos hálózat.

Erre is van azonban megoldás. Egy kisebb területen az elektromos kerítés üzemeltetése megoldható szárazelemmel működő adapterrel. Egy 9 V-os készülék egy egész legeltetési szezonon át, körülbelül fél éven keresztül teszi a dolgát.

Ha nagyobb területről van szó, akkor olyan akkumulátoros rendszerben érdemes gondolkodni, amelyet elegendő hetente egyszer tölteni. Villanypásztorok esetében úgynevezett munka akkumulátorra van szükség, amely pont az ellentéte az autókban lévő aksinak. Az ugyanis rövid idő alatt nagy teljesítmény leadására képes, a munka akku ezzel szemben hosszú idejű, kis teljesítményű használatot tesz lehetővé. Az akkumulátor töltése akár napelemmel is megvalósítható.

Lehetőségek modern elektromos kerítések esetében

A nagyobb teljesítményű villanypásztorok esetében két feszültségkimenet található, de van olyan opció, hogy egy kapcsoló segítségével lehet a teljesítményt felezni. Erre akkor kerülhet sor, ha egy kisebb területhez vesszük igénybe a készüléket, vagy ha az állatok már hozzászoktak az elektromos kerítéshez és éppen pihennek.

A digitális kijelzővel rendelkező villanypásztorok már arra is képesek, hogy jelezzék azt, ha szálszakadás következik be. Egy GSM adapterrel az ilyen jellegű információk továbbíthatók mobiltelefonra is.

Nem árt némi elővigyázatosság

A villanypásztort célszerű villámhárítóval védeni, különösen egy sík terepen. A jogszabály előírja, hogy villanypásztor figyelmeztető táblát is ki kell helyezni. Erről nem szabad megfeledkezni, ugyanis pacemakerrel rendelkező személyek számára veszélyes lehet az elektromos kerítés megérintése.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!