Egyéb kategória

Bárcsak újra megszülhetném a babámat!

Szeretgeted és becézed a babádat egész álló nap, mégsem vagy felhőtlenül boldog, mert valami nyomja a szívedet? Nem így képzelted el az egészet? Csalódott vagy, mert arra számítottál, hogy a babádat komolyabb komplikációk nélkül tudod megszülni, de nem így lett? Nem kell a traumát senkinek sem élete végéig magában elnyomva cipelnie, hiszen az újraszülés módszerével feloldhatóak a fájdalmas emlékek. 

vous - 2015.07.02.
Bárcsak újra megszülhetném a babámat!

Persze mindenki tudja, hogy a szülés elképesztően fájdalmas dolog, hogy sokféle komplikáció felmerülhet közben, de arra senki nem készül, hogy a hosszas vajúdás után végül egy sebészkés segíti világra a babáját. És arra sem, hogy kilenc helyett csak hét vagy nyolc hónapig tart a terhessége, a babája pedig koraszülötten érkezik. És a sort folytathatnánk még, hiszen nagyon sokunknak nem úgy alakult ez az egész anyává válás, mint azt álmainkban képzeltük.

A nagy könyvben nem így írják

Én például nagyon vártam, hogy amikor az első gyermekem világra jön, hozzám bújik, és szopizni próbál.

De egy két héttel túlhordott terhesség és 12 óra vajúdás után sürgősségi császár mellett döntött az orvos. 

Az első válaszom az volt, hogy ugyan már, bírom én még ezt, de amikor elmondta, hogy a kicsi fáradt, és a szívhangja romlott, egy cseppnyi kétségem sem volt afelől, hogy jól döntött a nőgyógyászom. Ez ma sincs másként. A második gyermekemnél ugyanez történt. Azt hiszem, mindent megtettünk a gyermekekkel együtt, hogy összehozzuk rendesen ezt a dolgot, de másként alakult. Van ez így az életben. Miután én egyébként sem vagyok rágódós típus, elengedtem a dolgot. Sokaknak viszont nem megy ilyen könnyen a továbblépés. Vannak, akik magukat vagy a környezetüket hibáztatva a sikertelenség, a fájdalom égető érzését hordozzák magukban évekig. Sőt van, hogy egy életen át. 

Forrás:
istock

Szüld újra a babádat!

Nem vagyunk egyformák, mindenkinek vannak gyengeségei.

Nem kell senkinek sem hős anyának lennie, igenis foglalkozhat saját magával is az ember, mert csak lelkileg rendben lévő mama tud lelkileg rendben lévő kisembert nevelni.

Nem kell elfogadni a társadalomnak azt a véleményét, hogy negligálják a problémáitokat, ha az nektek igenis probléma. Igen, örültök, hogy van egy kisbabátok, de azért van itt más árnyalat is a rózsaszínen kívül. Ha fájdalmaitok, félelmeitek vannak, szabaduljatok meg tőlük. Szóval rajta, ha nem sikerült feldolgoznotok a szülésetek körüli anomáliákat, forduljatok szakemberhez, játsszátok el újra a gyermeketek megszületését. Ezúttal úgy, ahogyan ti szeretnétek. Ülhettek kádban, és vajúdhattok hosszú órákig is, mert senki nem sürget. Egy ilyen újraszüléssel erősödik a baba-mama kapcsolat is, a ki nem mondott harag vagy bűntudat pedig könnyebben feldolgozható.

A Vous pszichológusa, Luca Michaletzky is azt ajánlja, kérjetek segítséget:

„Amennyiben úgy érzed, segítene a babáddal, pároddal, saját magaddal való kapcsolatodban, ha újraélnéd a szülést, mindenképpen megbízható szakemberhez fordulj. A Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság vagy a Magyar Családterápiás Egyesület által ajánlott pszichológusban biztosan nem fogsz csalódni.” 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.