Otthon

Tippek az álomotthon berendezéséhez – ezt az 5 hibát mindenképp kerüld el!

Egy költözés mindig nagyon izgalmas, főleg ha az új lakhelyed szinte mindenben különbözik a régitől. Ez viszont fel is adhatja a leckét, hiszen teljesen más szempontok szerint kell majd alakítani például a bútorok elhelyezését is.
vous - 2023.10.13.
Tippek az álomotthon berendezéséhez – ezt az 5 hibát mindenképp kerüld el!

No de semmi gond, a Bien.hu dekor rovatában rengeteg szuper ötletet találsz, cikkünkben pedig most megosztunk veled néhány olyan gyakori szarvashibát is, amit mindenképp érdemes elkerülni, ha valóban harmonikus kialakítású otthont szeretnél.

1. A falhoz tolod a kanapét

Ebbe a bakiba könnyű belefutni, főleg ha kisebb alapterülettel kell gazdálkodni. A kanapé falhoz tolása azonban semmiképp sem előnyös, helyezd el inkább a szoba közepe táján, de mindenképp hagyj egy kis helyet a bútor és a fal között!

Amennyiben több ülőalkalmatosságod is van, akkor ezeket minél közelebb tedd egymáshoz, hogy kényelmessé tegyék a beszélgetést, és a felek ne túlságosan távol üljenek egymástól!

2. Óvatosan a kicsi szőnyegekkel!

A szőnyegek nemcsak praktikusak, hanem remek dekorelemek is; ha okosan használjuk őket. Ha például egy bútor alatt akarod elhelyezni, akkor ügyelj arra, hogy minden lába ráférjen, mert ha a fele lelóg, akkor optikailag összezsugorítja a teret. Minimum akkora legyen a szőnyeg, hogy a bútor kényelmesen ráférjen, de ha kicsit nagyobb is, az még jobb.

3. Túl kicsi az éjjeliszekrény

Ezeknek a bútordaraboknak az ágy két oldalán, a fej felőli részén van a helye, viszont sokan hajlamosak lebecsülni a jelentőségét, és túlságosan kicsit vásárolni belőle. 

Persze hamar rájönnek arra, hogy közel sem optimális, ha az éjjeli lámpa mellett már egy papírzsebkendő is csak bajosan fér el a szekrénykén, olyasmikről pedig már ne is álmodjanak, hogy odateszik a mobiljukat vagy egy pohár innivalót is. Te ne ess ebbe a hibába, vásárolj akkora bútort, amit kényelmesen tudsz majd használni!

4. Nagyon apró dohányzóasztal

A probléma hasonló, mint az éjjeliszekrény esetében: minél kisebbet veszel, annál kevésbé lesz praktikus. A dohányzóasztal ugyanis az egyik legfontosabb bútordarab a nappaliban, ami közel sem csak dekorációs célokra szolgál, hanem illik rajta elférnie például egy tál rágcsálnivalónak, egy poharakkal megrakott tálcának, egy üveg italnak ha vendégeket fogadsz. Egy nagyon kicsi asztalt viszont nem fogsz tudni az előbbiekre használni. 

A méret mellett az elhelyezésre is ügyelj: ne legyen se túl távol, se túl közel a kanapéhoz. Az ideális távolság az, ha anélkül elérsz rajta mindent, hogy fel kéne kelned, viszont nem akadályoz meg abban, hogy szabadon felállj. 

5. A természetes fény és a friss levegő kizárása

Bárhogy is rendezed be a lakásod, alapszabály, hogy az ablakok környékét szabadon kell hagyni. Általában a fűtőtestek is itt helyezkednek el, így már csak emiatt sem ajánlott semmit az ablak elé tenni. 

Ám még oldalirányban is ügyelj arra, hogy a bútorok ne lógjanak be az ablak elé, mert ezzel akadályozzák a fény bejutását, ha pedig nem lehet tőlük rendesen kinyitni az ablakot, akkor a szellőztetés is nehézkessé válik.

Ajánlott cikkek