Világ

Készüljetek fel: ma éjjel minden megtörténhet

Nem, nem tévedés. Szent Iván éjjele ma van. Illetve ma éjszaka lesz. De igyekezni kell ám az ünnepléssel, hiszen ez az év legrövidebb éjszakája, a nyári napforduló ideje. A koboldok és tündérek pedig már bevetésre készen várnak a szerelmi kötések osztogatására.

vous - 2015.06.23.
Készüljetek fel: ma éjjel minden megtörténhet

Szent Iván éjjelének rítusa – az elnevezés egyébiránt Keresztelő Szent János szláv nevéből ered – egy pogány vallási hagyomány volt, ekkor, a nyári napforduló idején a fény és a sötétség küzdelmét ünnepelték. Beleillett ez a későbbi keresztény gondolkodásba is, így beemelték a vallási események sorába. Az ilyenkor szokásos ceremónia azonban sok népnél megőrizte némileg boszorkányos jellegét. Ezen a varázslattal teli éjszakán főként a termékenységgel, bőséggel, szerelemmel és az egészséggel kapcsolatos praktikák gyakorlása jelentette az állandó programot.

A tűz – mint a fény szimbóluma – szinte mindenhol nélkülözhetetlen kelléke az ünneplésnek.

A tűz jelentése igencsak sokrétű, szimbolizálja a fény diadalát a sötétség felett, az ártó szellemek elűzését, a tisztító erőt, a betegségektől való megszabadulást, de a szerelmek fellobbanását is. Van, ahol boszorkányesküvőnek hívják azt a szertartást, amikor a fiatal párok kéz a kézben átugranak a parázsló lángok felett, hogy ezzel erősítsék meg kapcsolatukat.

Ahány ház, annyi babona

Portugáliában a nyári napforduló idején Szent Antalt, a házasságközvetítés védőszentjét is dicsőítik. Lisszabonban évről évre több száz szerelmespár fogad egyszerre örök hűséget egymásnak. Akik pedig még csak most kezdik az ismerkedést egy szerelmes verssel és egy cserép bazsalikommal vallják meg érzésüket egymásnak. Portóban viszont az utcára vonulnak az emberek és fokhagymavirág-csokrokkal, valamint kalapáccsal veregetik egymást vállon. Kicsi kalapáccsal, de kalapáccsal kívánnak egymásnak jó szerencsét tűzijáték és táncos mulatság kíséretében.

A spanyolországi Alicantéban a Las Hogueras elnevezésű mulatság során különlegesen festett, színes papírmasé-figurákat állítanak fel. A több méter magas művészi bábuk az iróniát sem nélkülözik, hiszen azok legtöbbször valamelyik helyi celeb vagy ismert ember karikatúrái. 24-én éjjel pedig nemes egyszerűséggel felgyújtják őket.

Svédországban kissé más jelentése van a nappalok és az éjszakák hosszának, mint nálunk. Észak-Svédországban például ilyenkor csak félig megy le a nap, aztán újra emelkedni kezd. És miután ez elég szürreális látvány, némi alkohollal igyekeznek az ezzel járó stresszt oldani. Az ilyenkor aktuális vigadozásnak nevet is adtak: Midsommar, ami annyit tesz, hogy a nyár közepe. A csillagászati jelenséghez legközelebbi pénteken mindenki hivatalosan szünetelteti a munkát, hogy virágok és poharak között ünnepelje a fényt.

Forrás:
unsplash.com/Joshua Earle

Újévi tűzugrás

Az arab hódítás előtt a perzsák ősi vallása a zoroasztrizmus volt. A tűzimádónak is nevezett hit követői tűztemplomokban őrizték a szent fényt. Az iszlám térhódításával ezt kénytelen-kelletlen el kellett hagyniuk, sőt az 1979-es iszlám forradalom után be is tiltották azokat a szokásokat, amik ehhez az ősi hiedelemhez kapcsolódtak. Igen ám, de a március 21-i Nowrouz, azaz újév idején az emberek ha titkokban is, de megtartották a Szent Iván-éjjelihez hasonló tűzugrásukat. A hatóságok egy idő után feloldották a tilalmat, így manapság nincs olyan iráni ember, aki ezen az éjszakán ne verődne csapatokba, hogy a parázs felett átugrálva és gigantikus tűzijátékozással köszöntse az új évet.

Ugorjatok neki ti is! Ezen az éjszakán állítólag minden megtörténhet!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.