Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?

Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.
vous - 2023.06.01.
Milyen tolóajtók közül választhatunk?

Az első lépés a helykihasználás javítása érdekében az, hogy hagyományos nyíló ajtóinkat modern tolóajtókra cseréljük. A nappaliban, konyhában például, ahol a családi élet zajlik, fontos, hogy a térhasználat ne csak szép legyen, hanem praktikus is. A hagyományos ajtók sok helyet foglalnak, ami különösen problémát jelenthet kisebb lakásokban. Azonban a tolóajtó használatával akár négyzetmétereket is megtakaríthatunk.

A bútorválasztás is segíthet a helytakarékos rendezésben, például kicsi, összecsukható bútorokkal és azzal, ha a nappalit nem zsúfoljuk tele tárgyakkal. A világos színek használata, a természetes fény beengedése és a sok kis fényforrás használata is segít a tér optikai növelésében.

Forrás: eclisse.hu

A fürdőszobában is megtapasztalhatjuk a nyíló ajtók hátrányait és a tolóajtók előnyeit. Különösen fontos figyelmet fordítani erre a területre kis lakásokban, ahol szűk helyekre kell beépítenünk a fürdőszobát. Egy tolóajtó jelentős helyet takaríthat meg, így térnövelő hatása van a kis fürdőszobákban. Egy hagyományos nyíló ajtó akár egy négyzetmétert is elfoglalhat, ami korlátozhatja a helykihasználást és kevesebb bútort, berendezési tárgyat tudunk betenni a fürdőbe. Egy tolóajtóval megnő a felhasználható tér, ráadásul falba épített változat esetén felszabadul a falfelület is, amelyre polcokat, törölközőszárítót vagy egyéb bútort szerelhetünk fel. A falba épített tolóajtók vakolt falban vagy gipszkarton falban is használhatók.

Milyen lehetőségek vannak a tolóajtók között?

Választhatunk fal mellett futó és vakolt falban futó változatok közül. Mindkét esetben jelentős helyet takaríthatunk meg, és amikor az ajtó nyitva van, szinte láthatatlan a szemünk számára, így otthonunknak rendezettebb, esztétikusabb megjelenést kölcsönöz. Ha a falba épített változatot választjuk, a falfelületet is tárolásra használhatjuk, ami új belsőépítészeti lehetőségeket nyit meg számunkra. Emellett akár íves tolóajtót is beépíthetünk, amely még esztétikusabb, dizájnosabb megjelenést kölcsönözhet a nappalinknak.

Fal előtt futó tolóajtó:

Ha nem szeretnénk megbontani a falat (például statikai okok miatt, ha tartófalról van szó), érdemes a fal előtt futó tolóajtót választani. Ezzel a megoldással tökéletes tolóajtót építhetünk be, és kevesebb kőműves munkára lesz szükségünk. Olyan nyílászárót érdemes választani, amely esztétikailag illeszkedik a környezetébe, nem hivalkodik, és csak a praktikum szempontjából alkalmazzuk. A fal előtt futó ajtónak az a hátránya, hogy nem tudjuk hasznosítani a falfelületet, amelyre rácsúszik az ajtó.

Falban futó tolóajtó:

A falban futó tolóajtó még több előnyt kínál: ezzel a változattal megoldhatjuk a helykihasználás egy további problémáját, és a nyílás sugara mellett megnyerhetjük azt a falfelületet is, amelyre nyitott állapotban az ajtó eltűnik. Tehát növekedni fog a felület és a tér, amelyet polcokkal, tárolókkal, gardróbbal kihasználhatunk. A falban futó tolóajtóval még egy kis lakás is professzionálisan berendezhetővé és élhetővé válik. Hatékonyabban kihasználhatjuk a teret, határozottabb lesz a térkiosztás, és fiatalosabb, modern hatást érhetünk el. Ezt a változatot vakolt falba vagy gipszkarton falba is beépíthetjük. Fontos tudni, hogy milyen falba szeretnénk építeni a tolóajtó tokrendszerét, mivel a szerkezetek eltérhetnek.

A falban futó tolóajtókat beépíthetjük ajtófélfával, amely ideális lesz a klasszikusabb hangulatú lakásoknál, illetve megrendelhetjük ajtófélfa nélküli változatban, utóbbi megoldással modern, dizájnos lakberendezési stílust teremthetünk otthonunkban.

Forrás: eclisse.hu

Mikor érdemes teleszkópos tolóajtót választani?

A tolóajtóban további lehetőségek állnak rendelkezésre, amikor nem csak a helyszűke a probléma, hanem más belsőépítészeti kihívásokat is meg kell oldanunk. Egy speciálisan kialakított teleszkópos tolóajtó lehet a legjobb megoldás ilyen esetekben.

Előfordulhat például, hogy nagyobb nyílástávolságot kell áthidalnunk: a teleszkópos tolóajtóval akár 4,7 méter távolságot is könnyedén, szépen és esztétikusan zárhatunk és nyithatunk. Ennek a megoldásnak az alapja az, hogy az egymással párhuzamosan futó ajtószárnyak ugyanabban a vájban helyezkednek el. Ez lehetővé teszi a nappalik, ebédlők vagy tárgyalótermek zárását és nyitását. A két tér egymásba nyitása vagy szűkítése sem jelent problémát, ha teleszkópos tolóajtót választunk. Ebben az esetben az ajtótokba két 40 mm vastag ívelt tolóajtószárny csúszik. Ehhez speciális kétkerekes csúszókocsikat használunk, amelyeket kifejezetten az ívelt sínen való futáshoz terveztek, és képesek mozgásukat bármely hajlásszögnél alkalmazni.

Továbbá, dönthetünk ívelt tolóajtó mellett is, amivel két problémát oldunk meg egyszerre: a terek egymásba nyitásának és zárhatóságának kérdését, valamint a belsőépítészeti megjelenést, amely egy gyönyörű ívet ad és meghatározza a tér elrendezését.

Lehetőségünk van épületgépészetet is elhelyezni a tolóajtó tokrendszerébe. Ez azt jelenti, hogy ugyanabban a falszakaszban, ahol a tokot beépítjük, fényforrásokat, termosztátokat, kapcsolókat és telefonvezetékeket is telepíthetünk.

Összességében láthatjuk, hogy a tolóajtóval számos belsőépítészeti problémát képesek vagyunk megoldani. Ezzel a megoldással nemcsak a fürdőszobában és a nappaliban élhetünk, hanem a hálóban, előszobában és gyerekszobában is. A méret és a funkcionalitás terén széles választék áll rendelkezésünkre.

Ajánlott cikkek