Világ

Ütődött, hedonista, polgárpukkasztó figura – mi ihlette a Karib-tenger kalózai főszereplőjét?

Csak annyit mondok, hogy Johnny Depp. Mi jut róla eszetekbe először? Sármos? Zseniális színész? A Karib-tenger kalózai? Igen! Johnny mindegyik filmjében fantasztikus, de megfordulhat a fejetekben a kérdés, hogy vajon honnan merített ihletet?
vous - 2015.06.09.
Ütődött, hedonista, polgárpukkasztó figura – mi ihlette a Karib-tenger kalózai főszereplőjét?

Egy színésznek minden egyes szerepénél fontos, hogy megfelelő inspirációt szerezzen az alakításhoz. Ez Johnnynál sem volt másképp. A Karib-tenger kalózaiban egy vicces és tenyérbemászó, lökött kalózként ismerhettük meg. De mégis mi ösztönözhette őt Jack Sparrow karakterénél?

Törvényen kívüli vadak

Elgondolása szerint a kalózok voltak a 18. század rock and roll sztárjai, a kor fenegyerekei. A szabályokra fittyet hányó, „törvényen kívüli” vadak még abban a kiszámíthatatlan, izgalmas és kemény világban is. Így, ezen a gondolatszálon elindulva csak meg kellett keresnie azt a bandát, amelyik a legelőször ugrik be mindenkinek, ha már a rock and rollról esik szó. Ez pedig egyértelműen a The Rolling Stones volt. Továbbá kiválasztotta azt a rocksztárt, akivel a legkönnyebben tudott azonosulni. Végül egyik kedvence, Keith Richards, a csapat gitárosa mellett döntött. Keith viselkedését és személyiségét is felhasználta Sparrow megszemélyesítéséhez. És jól tette, mert valóban van azonosság Keith laza, „carpe diem” életstílusa valamint Jack Sparrow polgárpukkasztó, az alkohollal bensőséges kapcsolatot ápoló figurája között.

Szívdöglesztő mesefigura

Volt azonban még valaki, aki jelentős befolyással bírt a kalóz megformálásánál, ez pedig meglepő módon egy mesefigura, a Bolondos dallamok Pepe nevű borza. Hogy miért éppen rá esett a választás? Nos, Pepe teljes mértékben szívdöglesztőnek találja magát, annak ellenére, hogy „csak” egy borz – és persze hős kalózunk is imádja önmagát. Azonban a sztorinak itt még nincs vége! Pepe halálosan beleszeret egy macskába, aki nem viszonozza az érzelmeit. A borz azonban – ahogy Jack Sparrow is – csak azt veszi észre, amit észre akar venni, nem szomorkodik, és nem törődik a valósággal, vagyis a célra összpontosítva bátran szembe megy a világgal.

Nos, gondoltátok volna, hogy Johnny Depp egy szerelmes borz és egy hedonista zenész személyiségéből gyúrta össze Jack Sparrow zseniális karakterét?!

Ajánlott cikkek