Egyéb kategória

Már semmi sem a régi – és ez a sofőr szakmára is igaz!

Biztosak vagyunk benne, hogy amikor egy-egy autós elhalad egy kamionos mellett, akkor csodálattal és sokszor értetlenül nézik ezeket a szívós embereket, akik megküzdve minden akadállyal, magányra ítélve dolgoznak azért, hogy a szállítmány a megfelelő időben a megfelelő helyre érkezzen.
vous - 2023.06.19.
Már semmi sem a régi – és ez a sofőr szakmára is igaz!

Ugye te magad is elgondolkodtál már azon, hogy vajon milyen lehet kamionsofőrnek lenni? Vagy esetleg az is vagy? Vagy talán az voltál? Bármelyik eset is áll fenn, a jelenkor sofőrjeinek lényegesen könnyebb dolga van, mint azoknak, akik a kamionozás hőskorában adták erre a nem kevés kihívást jelentő munkára a fejüket. Mai írásunk a múltról és a jelenről szól, ám azt csak te tudhatod, hogy te bevállalnád-e mindezt!

Kamionozás régen

Amikor jelenleg bárki úgy dönt, hogy a Sofőr állás nemzetközi kamionsofőr álláshirdetései között kezd el nézelődni, korántsem várnak rá olyan nehézségek, mintha mindezt 40-50 évvel ezelőtt tette volna meg.

Akkoriban a politikai rendszer sem kedvezett, hiszen csak az igazán kivételezett helyzetben lévők utazhattak nyugatra, a legtöbben keletre kényszerültek. Ám még annak sem volt egyszerű dolga, aki elhagyva a szocializmust nyugat felé vehette az irányt. A határokon minden volt az ügyintézés, csak gördülékeny nem, így egy-egy határátkelés kész csatával ért fel. 

És akkor még nem tettünk említést a nyelvi akadályokról, az időjárás viszontagságairól, amik mindenféle védekezési lehetőség nélkül érték a sofőröket. Gondolj csak bele: hőség légkondi nélkül, téli hideg megfelelő fűtés nélkül? És mit szólnál a kiépítetlen infrastruktúrához, ami a benzinkutak, utak mentén érte a kamionsofőröket?

Kamionozás most

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy a rengeteg technológiai újítás hatalmas előnyt jelent minden embernek, aki kamionsofőrnek áll, és persze ez valahol igaz is. A térkép helyett modern navigáció, a magány helyett az internet által létrejött kapcsolatok, a kézzel-lábbal való mutogatás helyett fordítóprogramok teszik könnyebbé ezt a munkakört.

Ugyanakkor a technika elvette a szabadságot is, ami annyira a sajátja volt a kamionsofőri létnek: megmondják, mikor és mennyit pihenj, a flottakövető minden lépésedről beszámol, minden kilométerrel elszámoltat. Ennek fényében a régi szabad lét már csak a nosztalgikus pillanatokban jön elő.

Persze a régi időket visszasírni balgaság, ami elmúlt, elmúlt. Akkor volt szép, most már messze nem lenne ugyanaz, éppen ezért a legtöbb, amit tehetsz, hogy meghallgatod a régi nagy öregek sztorijait. Ha az ő kalandjaik nem vesznek a feledés homályába, akkor azzal életben lehet tartani ennek a csodás szakmának a hőskorát!

Rajtad áll, hogy neked mi a jó!

Az, hogy mennyire tudsz alkalmazkodni a jelenleg érvényes szabályrendszerhez, az csak rajtad múlik. Aki szereti a kamionozást, az így is meg fogja találni benne a szépet és a csábítót, és bátran fog nézelődni a Sofőr állás álláshirdetései között.

És ne feledd, holnap már te magad leszel a történelem: amit ma csinálsz, arra a megfelelő idő távlatából ugyanúgy nosztalgikus érzésekkel fogsz majd gondolni!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!