Otthon

Ipari kapcsolók – mire használjuk őket?

Abban az esetben, amikor az adatkommunikációban alkalmazott hálózati hardvereket megfelelően felügyelt, illetve hőmérséklet-szabályozott területen használják, akkor megakadályozzák annak túlmelegedését.
vous - 2023.03.16.
Ipari kapcsolók – mire használjuk őket?

A meleg nagyon sok esetben igen nagy problémához vezethet. Miután azonban az ipari környezet nem maradhat kellék nélkül, így a nagyobb üzemekben, gyárakban, esetleg raktárakban ipari kapcsolókat építenek be. Ebben a cikkben arról beszélünk, hogy mik ezek az eszközök, és mire lehet őket felhasználni.

Mit jelent az ipari kapcsoló kifejezés?

Az Elektrikstore.hu ipari kapcsolói igen strapabíró elektronikai kellékek, amelyek annak érdekében, hogy minden ipari környezetben használni lehessen őket, igen széles választékban kaphatóak. Ezeket úgy tervezték, hogy kibírják a túlzottan meleg és hideg időjárást és körülményeket, és ezekben az esetekben ugyanúgy rendeltetésszerűen működnek, mintha semmi sem történt volna körülöttük. 

Elmondható ez továbbá az erős rezgésekről, valamint a nagyobb behatásokról, ütődésekről is. Ezek a dolgok egyáltalán nincsenek hatással egy prémium ipari kapcsolóra és annak üzemképességére. A gyártók igyekeznek mindig olyan típusokat tervezni és forgalomba hozni, amelyek bírják a nagyobb igénybevételt, valamint a nagyobb adatkommunikációt egyaránt. A villanyszerelési eszközök IP30 vagy IP40 besorolású burkolatot kaptak, ez pedig megóvja őket a túlfeszültségtől. 

Az Apator ipari kapcsolók legfőbb jellemzői

Az egyik legkedveltebb márka kétségkívül az Apator, ahol az ipari kapcsolók ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkeznek, mint az átlagos, hálózati változatok, ezeket azonban ipari környezetbe tervezték. SFP foglalatosak, valamint vannak felügyelt és nem felügyelt kapcsolók is. Így mindenki megtalálja a megfelelőt. 

A típusok azonban sokban különböznek a többitől, ráadásul egyéb funkciókat is kaptak. Ezeknek köszönhetően lettek népszerűek és törtek uralomra ezen a piacon. A legtöbb modellt DIN-sínre lehet szerelni, amely egyre kedveltebb telepítési módszernek számít az ipari hálózatépítésben. Az Apator ipari kapcsolókat többségében a berendezésekhez szükséges szekrénybe szerelik, néha a falra kerülnek, bár ez a ritkább. 

Az Apator termékei között találni ipari be- és kikapcsolókat, illetve ipari irányváltó kapcsolókat egyaránt. Számtalan formában és kialakítással kaphatunk tehát elektronikai kiegészítőket. 

Mire használhatóak?

A 3 pólusú fajtákat általában kültéri felügyelet kapcsán szokták alkalmazni. Távoli megoldások esetben pedig egy kültéri PoE kamerával párosítják őket. A berendezést kültérre tervezték, ellenállnak a nagyobb hőmérsékletváltozásnak, nem károsítja őket semmilyen időjárási körülmény sem. 

Beltéren ugyanúgy alkalmazható, hiszen egy nagyobb terhelést elbíró kapcsolóra sok helyen szükség lehet. A gyárakban és üzemekben sok lámpa fut végig, amelyek általában nagyobb teljesítményűek, így nem árt egy erős kapcsoló, amely bírja ezeket. 

Ajánlott cikkek