Otthon

Időmenedzsment-tippek káosz-királylányoknak

Tudjátok, miért álltok hadilábon az idővel? Tudjátok, miért nem vagytok hatékonyak a feladatok megoldása terén? Elárulom az igazságot: nem azért, mert nem akarjátok megoldani, csak nem vagytok eléggé motiváltak. Nem azért, mert nem tudjátok megcsinálni a feladataitokat, csak nincs kedvetek hozzá. Ráadásul néha fogalmatok sincs, hogyan kezdjetek hozzá.

vous - 2015.06.07.
Időmenedzsment-tippek káosz-királylányoknak

Ismerős a helyzet? Valami mindig fontosabb, valami mindig érdekesebb és valami úgyis beesik. Új élmény, új program jön, a kötelező teendők pedig egyre csak gyűlnek. Ti meg ott álltok a hatalmas káosz közepén és azzal áltatjátok magatokat, hogy a zsenik átlátnak a káoszon. Oké, én elhiszem a mondás igazságát, de segít ez rajtatok?

Vagy megcsináljátok a dolgaitokat, vagy nem. Ez az igazság. De néhány trükk segíthet lendületet venni. Másnak segítettek a most következő tippek, én meg kipróbáltam őket. Megosztom veletek a tapasztalataimat:

Tegyétek meg MOST!

Nem tudom, akad-e olyan ember, aki felszólításra képes megváltozni. Ki tudja egyik pillanatról a másikra megreformálni a halogatós, kényelmes kis világát? Nehéz ügy, nem? Először én is tartottam ettől a „Tedd meg most” irányvonaltól, de kiderült, hogy nekem bejön. A főiskolai beadandók a mumusaim, általában a határidő előtti este ülök le és látok neki a feladatnak. Aztán meg szidom magam, hogy miért nem előbb gyűjtöttem anyagot és miért nem előbb kezdtem el? Ezek fényében egy próbát megért ennek a tanácsnak a követése. Aznap, amikor megkaptam az egyik feladatot, egyszerűen leültem és megcsináltam. Alig egy órámba került és óriási megkönnyebbülést éreztem – egy feladattal kevesebb –,  de ennél többet adott a dolog. Azzal, hogy nem halogattam a feladatot – óriási szabadságot éreztem, és persze eltűnt a jól ismert bűntudat.

Írjatok listát!

Ha már tényleg teljes a káosz a fejetekben, ha már a memóriátok határait súrolják a teendők és a feladatok, amiket még mindig nem végeztetek el, akkor ez tényleg jó megoldás lehet. Legalábbis ezt állítják mások. Meg azt is, hogy figyelni kell arra, a lista fontossági sorrendben írja le a feladatokat, és ha lehet, ne a körömfestés legyen az első helyen. Én megcsináltam. Leírtam, beosztottam, kiszíneztem, telerajzoltam, összevissza nyilazgattam. Aztán becsuktam és elraktam. Nem akarok erről többet beszélni.

Forrás:
StockSnap/Tatiana Nino

Adjatok meg határidőket!

Hatalmas önfegyelmet kíván a tanács, mert egészen más, amikor a főnökötök ül a nyakatokon és megszabja a határidőt. Ahogy ez ennél a cikknél is így történt. Én meg persze az utolsó pillanatig halogattam a dolgot. Mert ennél a feladatnál nem működött az első tipp (Tegyétek meg most), és olyan határidőt adtam magamnak, ami hajnali munkát jelentett. Szóval az a jó, ha olyan időpontot választotok, amivel tudtok egy kicsit halogatni, de nem szenvedtek majd úgy az álmosságtól, ahogy én. Szóval érjetek rá, de ne túlságosan.

Nézzetek szembe a feladatokkal!

“A legnehezebbet a legvégére, a legrosszabbat utoljára.” Mindenki így csinálja, nem csak ti. Nyilván ti is szeretitek halogatni a dolgokat, főleg, ha még okotok is van rá. Hiszen a legrosszabb veszi el a legtöbb időt és azzal lehet csak igazán elcsúszni. Ha pedig az elsővel csúsztok, akkor az egész borul. Kifogások helyett azonban inkább a megoldásokat keressétek. Győzzétek le a démonokat és álljatok neki! Nekem már az segített, hogy megfordítottam a sorrendet: a nehezeket húztam előre, így nagyobb energiákat mozgósítottam az elején, és jó érzés volt, hogy tudtam, a következő feladat könnyebb lesz, meg könnyebb lesz és könnyebb lesz…

Kezdjétek el… akárhol!

Ez már a vég. Amikor már tényleg mindent megpróbáltatok és semmi nem jött össze. Amikor már a “Tegyétek meg most”-ot is másnapra halogattátok, amikor már a listát sem fejeztétek be, akkor csak egy tipp maradt hátra: kezdjétek el, akárhol. Nem számít a sorrend, csak üljetek le és vágjatok bele. Mert tényleg SOHA nem lesztek kész és később csak itatni fogjátok az egereket, amiért semmit nem tudtatok megcsinálni úgy, ahogy arra valójában képesek vagytok. Egyszóval hajrá, csapjatok bele a közepébe – azt hiszem, nekem is egy ideig még ez az utam.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.