Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?

Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.
vous - 2024.05.28.
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?

Roppant kényelmetlen lehet, ha nem tudjuk teljesen kinyitni a készülék ajtaját, sőt, be is penészedhet, ha nem tud megfelelően szellőzni. Ilyen esetben a Pepita.hu által kínált mosógépek közül érdemes inkább felültöltős változatot keresni. Esetleg még szóba jöhet egy keskeny kialakítású elöltöltős mosógép is, ha nem az ajtó nyitásával kapcsolatban merülnek fel aggályok, hanem a berendezés szélességével.

Az egyes típusok közötti fő különbségek

Az elöltöltős gépek általában nagyobb kapacitással rendelkeznek, és több funkcióval is fel vannak vértezve. Ezen típusoknál a gyártók kiemelt figyelmet szentelnek a ruhavédelemnek és más kényelmi funkcióknak. Egy többgyermekes családnak érdemes helyet találnia egy elöltöltős gép számára, hiszen így egyszerre sokkal több ruhát ki lehet mosni.

A felültöltős készülékek kisebb kapacitásúak, de kevesebb helyet is foglalnak el. Ugyanakkor értelemszerűen nem lehet betenni őket a konyhapult alá, és szárítógépet sem lehet rájuk helyezni.

Manapság már rengeteg olyan felültöltős masinát lehet kapni, amiknek rengeteg programja van, e téren tehát nem igazán kell kompromisszumokat kötnünk. Azt ugyanakkor mindenkinek egyedileg kell mérlegelnie, hogy tud-e hajolgatni, hiszen a felültöltős gépeknél erre bizony szükség van.

Dizájnnal kapcsolatos kérdések

Az elöltöltős mosógépek sokak szerint stílusosabbak. Sokan szeretik látni, hogyan dolgozik a készülék, és kizárólag elöltöltős változat esetén van lehetőség arra, hogy megfigyeljük, miként mossa a berendezés a szennyest.

Víz- és energiafogyasztás tekintetében egyértelmű a helyzet

Az elöltöltős mosógépek általában energiatakarékosabbak és kevesebb vízre is van szükségük a kellő hatékonysághoz. Ugyanakkor az elöltöltős gépek között is vannak kifejezetten rossz energiaosztályba sorolható készülékek, így mindenképpen érdemes tüzetesen megvizsgálni a kiszemelt berendezés adatlapját.

Annak ellenére, hogy az elöltöltős változatok több ruhát képesek kimosni, jellemzően harmadannyi vízre van ehhez szükségük. Aki szeretne spórolni, annak érdemes tehát inkább elöltöltős változatban gondolkodnia, ha minden adott ehhez.

Nem minden gépnél azonos a penész kialakulásának kockázata

Sokan azért nem szeretnének elöltöltős mosógépet vásárolni, mert az a hír járja, hogy könnyebben be tudnak penészedni. Ez abban az esetben történhet meg, ha két használat közben nem tud kiszáradni a dob, a tömítések és a mosószeradagoló.

A felültöltős gépeknél nincs ilyen veszély, hiszen a felső ajtón nagyon könnyen el tud párologni a nedvesség. Ezen változatoknál nincsenek is olyan tömítések, ahol meg tudna rekedni a víz. Ezt a szempontot a többivel együtt érdemes mérlegelni, ha aktuálisan éppen mosógép vásárlásáról van szó.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!