Otthon

Az úton vagyunk otthon

Kolonics Réka és párja annyira menő életet élnek, hogy ha elolvasod a történetüket, talán holnaptól te is útra kellsz egy lakóautóval.
vous - 2015.06.11.
Az úton vagyunk otthon

Ti tényleg egy lakóautóban éltek?

Réka: Majdnem egy teljes éve élünk lakóautóban.  Előtte hátizsákokkal, szörfdeszkákkal a kézben utaztunk. A csomagunk fejenként így nézett ki: 10 kg-os hátizsák, 25-32 kg-os gurulós poggyász plusz szörfdeszka. (Az én deszkám 2 és fél méter hosszú). Megérkezésünk előtt és után hetekig kerestünk hosszabb távra kiadó szállást elfogadható áron. Ha megvolt a szállás akkor mar csak a helyi utazást és a vásárlást kellett kieszelni. 3 – 6 havonta újra és újra költöztünk. Egy kicsit le akartunk telepedni, ezert váltottunk lakóautóra. Most saját otthonunk van, konyha, fürdőszoba, ket asztal, férőhely hat személyre, 4 kereken. Szörfdeszkák a tetőn. 

Áramot napelemekkel nyerünk, gázzal főzünk, melegítjük a vizet, gázzal működik a hűtő és ha lehűl az idő, a fűtés is arról megy. Az üzemanyagon kívül nincsen jelentős kiadásunk.

Imádok főzni, új, helyi recepteket kipróbálni, úgyhogy csak akkor vagyunk éttermekre utalva, ha kedvünk tartja. Az elmúlt egy év alatt kb. 24 ezer kilométert vezettünk. Magyarországról az Egyesült Királyságba mentünk, onnan Írországba, majd vissza komppal Franciaországba, majd végig az óceánparton egészen Tarifáig (Dél-Spanyolország), ahol ismét hajóra tettük a házat’ Afrika irányába. Marokkóban 6 hónapot töltöttünk, szinte végig az óceánparton. Tangertől  Sidi Ifni-ig vezettünk és vissza. Útközben kutyánk is lett.

Mibőéltek? Mi a munkátok?
Réka: A párom szoftverfejlesztő, én pedig grafikus vagyok. Számítógépen, az interneten keresztül tartjuk a kapcsolatot klienseinkkel, mindezt persze angol nyelven. 3G internetet minden országban lehet kapni. Marokkóban például olcsóbb az internet, mint Európában és meglepően jó a lefedettség még a legelhagyatottabb helyeken is.

Soha nem is kell bemennetek a munkahelyetekre? Nincsenek meetingek, amiken részt kell vennetek?
Réka: Alkalmanként reszt veszünk internetes megbeszéléseken, főként új kliensekkel, de a munkával kapcsolatos kommunikáció java emailben történik.

Nem kell bemennünk a munkahelyünkre, csak bekapcsoljuk a számítógépet és kezdődhet a munka. 

Ennek ellenére normálisán felöltözünk minden nap, bar megtehetnénk, hogy egész nap pizsamában maradunk.  Sokat hallottunk, olvastunk az ülőmunka veszélyeiről, ezert megpróbálunk rendszeresen elszakadni a monitortól, felállni, sétálni egyet vagy állva dolgozni egy darabig.

 Hogy néz ki egy napotok?
Réka:Szinte minden nap máshogy. Van, hogy felkelünk és rögtön útnak kell indulnunk. Van, hogy maradunk ahol vagyunk és van idő munkára, kikapcsolódásra. Nem teszünk különbséget hétfő reggel vagy szombat este között, amikor úgy adódik, leülünk dolgozni.  A szörfözés azonban mindent felülír. Ha kedvezőek a kondíciók, akkor akar már reggel fél hétkor neoprémben várjuk a napfelkeltét. Szörf után eszünk, alszunk és dolgozunk akar késő estig is. Ha nincs szörf akkor úszunk, kerékpározunk vagy sétálunk egy nagyot.  Persze bevásárolni és takarítani is kell, ugyanúgy mint bármely háztartásban. Az autóban mindennek meg van a maga helye. A lehető legkevesebb felszerelésünk van. A íztartályunk 100 literes, ez körülbelül 6-7 napra elég két személynek. Ez rövid zuhanyt jelent és sajnos nem mindennap.  Szinte naponta úszunk vagy szörfözünk, szóval bár kicsit sósak de tiszták vagyunk. 

Hogyan választjátok ki a következő úti célotokat?
Réka: A legfontosabb, hogy legyen internet, tudjunk dolgozni. Legyen csendes, természetes környezetben vízparton vagy erdő közelében. Ha mindez ingyen is van – nem kell a parkolásért fizetni – az mar csak hab a tortán. 

Ha le kellene telepednetek valahol, akkor azt hol tennétek meg? Vannak terveitek a jövőre?
Réka: Egyelőre nem tervezünk hagyományos módon letelepedni. Körülbelül egy évre előre tervezünk, nem többre.

Meg lakóautózunk egy darabig, mert eddig ez a legkényelmesebb és legolcsóbb utazáééletforma. 

Lehet, hogy visszamegyünk Marokkóba. Van egy örültebb terv is, ami szerint autóstóáthajózunk Argentínába. Meglátjuk, mennyi időnk jut majd a munka mellett ennek megtervezésre.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!