Lélek

Az érettségi nem a világ vége!

Az érettségivel mindenki úgy van, hogy csak túl akar rajta lenni, lehetőleg olyan eredménnyel, amivel a továbbtanulás sem lehetetlen. Az évekig tartó rettegés sok kárt okozhat a fiatalokban, hiszen a stresszes életmód senki számára nem egészséges. Az egész hercehurca kipurcantja a diákokat, főleg, ha még valamiről úgy gondolják, hogy nem tudnak eleget. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy az érettségi nem a világ vége, utána is van élet. De még milyen!
vous - 2023.02.15.
Az érettségi nem a világ vége!

Az érettségi előtti időszak

Sok diák számára az érettségi egy olyan esemény, amely meghatározó. Később azonban a legtöbbjük rájön, hogy ennél még sokkal nehezebb dolgok is várnak rájuk az életben. Aki egyetemre megy, oda persze nem árt egy jó eredmény, de összességében az ég világon senki sem fogja tőlünk megkérdezni, hogy hányas lett egy adott tárgy. Készülni viszont nem árt, például a Rubicon Történelem Érettségi Mesterkurzus segítségével, akik kész vázlatokkal, listákkal segítik a felkészülést. 

Sokan kétségbeesnek amiatt, hogy a történelem vizsgán mit és hogyan fognak kérni. Mivel a kifejtős feladatok témájáról fogalmunk sincs, így még félelmetesebb nap ez. Pedig a történelem is pontosan ugyanolyan tárgy, mint a többi, nem kell rá se többet, se jobban készülni. Aki persze nehezebben jegyzi meg a fogalmakat, évszámokat, személyneveket, az mindenképpen nézze át még párszor előtte, de alapvetően nem igényel több figyelmet.

Forrás: Canva

Mindenki fél egy kicsit!

Sokan vannak abban a hitben, hogy ők az egyedüliek, akiket félelemmel tölt el az érettségi, pedig valljuk be, mindenki tart tőle. A rettegés viszont teljesen indokolatlan, hiszen nem az életünk múlik azon, hogy 87 vagy 91 százalékos eredményt érünk el. De még az sem a világ vége, ha csak 3-ast kapunk valamelyikből. Ezt azonban egészen addig nem tudja meg senki, amíg át nem esik rajta. Egy erős négyes átlaggal tökéletesen el lehet boldogulni az életben, viszont hozzá kell tenni, hogy nem ez határozza meg az ember tudását. 

Megannyi példát láthattunk már a világban, ahol az adott személy soha az életben nem volt jó tanuló, nem szeretett ezzel foglalkozni, mégis sikeressé és okossá vált. A tudást nem határozza meg, hogy tisztában vagyunk-e a matematikai képlettel, viszont tény, hogy hozzásegíthet ahhoz, hogy diplomát kapjunk. Hozzá kell tenni, hogy az egyetemi vizsgákhoz képest az érettségi gyerekjátéknak bizonyul.

Nyugalom és higgadtság!

Az első napra tehát mindenképpen menjünk nyugodtan és felkészülten. Ne olvasgassuk át a tételeket, azokat hagyjuk meg az utolsó hetekre, amikor már a hajrában vagyunk. Nem jó megoldás előző este történelmi személynevek között álomra hajtani a fejünket. Aki addig nem tanult, az nem egy éjszaka fogja behozni a lemaradását. Vigyünk magunkkal kellő mennyiségű, energiát adó rágcsát, vizet, kávét, bármit, amitől úgy érezzük, hogy sikeresebbek lehetünk, amitől az agyunk jobban pörög. A félelmet, a stresszt pedig lehetőleg hagyjuk otthon, jó lesz máskor.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.