Lélek

A természethez való kapcsolódás mentális előnyei

Mindannyian tudjuk, hogy a természettel való kapcsolat nagyszerű a kikapcsolódáshoz, de azzal már kevesebben vagyunk tisztában, hogy tudományosan igazolt hatása van az egészségünkre és a boldogságunkra, mivel fokozza az érzelmeket és a kapcsolatokat. A kutatók összefüggést találtak a természetes ingereknek való kitettség, a stressz és a düh csökkenése, valamint a városi környezetben élő résztvevők által leírt a pszichológiai jóllétet és a mentális egészséget érintő javulás között.
vous - 2023.02.15.
A természethez való kapcsolódás mentális előnyei

Kapcsolódj a természethez!

A természethez való kapcsolódásnak több módja is lehet a városokban is. Elhelyezhetsz például néhány szobanövényt a lakásban, kint reggelizhetsz a teraszon, kimehetsz a közeli parkba, vagy megfesthetsz egyet a Kreactivity Webáruház természetet ábrázoló számfestői közül.

Mi leginkább az utóbbit ajánljuk, mivel ezzel a tevékenységgel a festés által gyakorolt mentális előnyöket is kiaknázhatod.

Az EEG-vizsgálat kimutatta, hogy már egy természetfotó nézegetése közben is stabilabb agyhullámok keletkeztek, valamint az amygdalában, a stresszt és a félelmet szabályozó szervben megnövekedett a véráramlás. Ezt a szakemberek azzal magyarázták, hogy a természet látványa egy kis időre megszabadította a résztvevőket a városokban tapasztalt érzékszervi hiperstimulációtól.

De mi is az a számfestés?

A hagyományos festészet évszázadok óta létezik, sokan szeretik is csinálni, de a legtöbb próbálkozás általában kudarcra van ítélve. Hiába van meg ugyanis a delikvensben a türelem, ha hiányoznak a festészettel kapcsolatos ismeretei.

A számok alapján történő festés azonban egy egyszerű, könnyen használható művészeti forma. Lényegében egy olyan kép kifestését jelenti, amely különböző formákra illetve területekre van felosztva, és ezek mindegyike egy-egy számmal van megjelölve, amelyhez társul egy adott festékszín. Amennyiben pedig követed az utasításokat, látni fogod, ahogy a festményed egy csodálatos mesterművet tár fel, amelyet te magad készítettél.

Mindeközben pedig olyan előnyöket tapasztalhatsz meg, mint a szorongás és a stressz-szint csökkenése. A festés ugyanis egy elképesztően egyszerű módja a stressz oldásának és az elfojtott érzelmek kiűzésének azáltal, hogy a meditációhoz hasonlóan segít a jelen pillanatra összpontosítani.

De emellett fokozza még a fókuszt és az összehangoltságot is, illetve fejleszti a problémamegoldó és a szervezési készséget. A legfontosabb előnye azonban a számfestésnek az a sikerélmény, amelyet az adott kép befejezése nyújt számodra. Ez pedig javítja az önbizalmat és inspirációt ad a további alkotáshoz.

Meditatív tevékenység

A számfestés a módszeres folyamatának köszönhetően igazi meditatív tevékenységnek számít, mivel megköveteli a festéknek az ecsetre és a vászonra való gondos felvitelét, tökéletesen keverve a gyönyörű árnyalatok létrehozásához. A folyamat lassú, ritmikus, így meditatív, segíti az embert abban, hogy megnyugodjon, és a gondok helyett csak az adott pillanatra koncentráljon.

Ajánlott cikkek