Egyéb kategória

Mennyire biztonságos a fogfehérítés?

Kevés dolog erősíti annyira az ember önbizalmát, mint egy ragyogó, fehér mosoly. Sokan azonban mégsem rendelkeznek igazán hófehér mosollyal – a legtöbbek fogai inkább sárgás árnyalatúak. Mindez többek között az öregedésnek, a dohányzásnak, illetve a táplálkozási szokásoknak is köszönhető, és azokra is vonatkozik, akik egyébként nagyon szigorúan foglalkoznak fogaik tisztántartásával. Ha az ember szétnéz egy kicsit az interneten, akkor temérdek fogfehérítési opcióval találja szembe magát. De biztonságosak ezek a módszerek, és érdemes kipróbálni őket? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre kínálunk válaszokat!

vous - 2022.08.24.
Mennyire biztonságos a fogfehérítés?

Biztonságos a fogak fehérítése?

A fogfehérítés egy teljes mértékben biztonságos eljárás, ha helyesen csinálják. Azonban mivel a szájba helyezett, a fogakkal érintkező vegyi anyagok kellenek hozzá, a fogfehérítés különböző mellékhatásokkal is járhat.

Habár a legtöbben egyáltalán nem tapasztalnak semmilyen mellékhatást a fogfehérítő termékek használatától, mások különféle tüneteket tapasztalhatnak. Nézzük meg , hogy mik ezek!

A fogfehérítés lehetséges mellékhatásai

Az érzékeny fogak fájdalmai

Az érzékeny fogak a fogfehérítés fő nehezítő tényezői. Amikor a fehérítő anyaggal érintkeznek, a fogak érzékenyebbé válhatnak a hideg és meleg hőmérsékletekre.

Az ilyen problémák elkerülése érdekében egyeztessen fogorvossal, vagy használjon kifejezetten érzékeny fogakhoz készült fogfehérítő termékeket.

Gyulladt fogak

Egyes fehérítő hatóanyagok gyulladást okozhatnak a fogbélben. Ez akkor fordulhat elő, ha a fog megrepedt vagy letört, és a fehérítő anyag bejut a belsejébe.

Az íny irritációja

Az íny irritációja akkor fordul elő, amikor a fehérítő anyag a fogínnyel nagy mennyiségben érintkezik. Ez kellemetlen, égő érzést okozhat. A hidrogén-peroxidot tartalmazó készítmények hatására például bepirosodhat a fogíny.

Szerencsére ezek a tünetek rövid időn belül elmúlnak majd, de az irritáció tovább is fennállhat. Minél tovább érintkezik a fogíny ezekkel az anyagokkal, annál valószínűbb, hogy fájdalmakat és vérzést okoznak majd. Ez általában csak abban az esetben jellemző, ha az íny nem egészséges, tehát gyulladásban van. Gyulladt ínynél azonban a fogorvos nem is ajánlja a fogfehérítést addig, amíg a fogíny állapota újra egészségessé nem válik.

Bizsergő érzés

Egyes páciensek enyhe elektromos sokkhoz hasonló érzésről számoltak be, ami nem sokkal a fogfehérítést követően jelentkezett náluk. Ez is egy lehetséges mellékhatás lehet, amit a fehérítő anyagok válthatnak ki. Mindenképpen számoljon be róla fogorvosának.

Torok- vagy gyomorpanaszok

Nagyon fontos, hogy ne nyelje le a fogfehérítéshez használt anyagokat, mert a torokban és a gyomorban is irritációt okozhatnak. Ezek a kellemetlen mellékhatások egy-két nap elteltével megszűnnek majd, de ha továbbra is tapasztalja őket, vagy súlyosabbá válnak, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Forrás:
Unsplash

A fogak biztonságos fehérítése

Ha megfelelően követi a használati utasításokat, akkor ön is látványos eredményeket érhet el. Íme a biztonságos fogfehérítés leggyakoribb módszerei:

Fogfehérítés fogorvosi segítséggel

A leggyorsabb és legbiztonságosabb módszer kétségtelenül a fogorvosra bízni a fogak fehérítését. Az eredmények ilyenkor néhány percen belül láthatóvá válnak, és az egész kezelés is általában egy órát vesz csupán igénybe. Habár ez a legköltségesebb opció, biztos lehet benne, hogy fogorvosa az ön egyedi igényeihez igazítja a fehérítés menetét, és már hazafelé menet is sokkal magabiztosan mosolyoghat majd!

A Móricz Dental fogászatán a lehető legbiztonságosabb rendelői fogfehérítésben lehet része, ahol tapasztalt fogorvosok végzik el az eljárást, a legjobb minőségű anyagok segítségével. Tudjon meg többet és kérjen időpontot rendelőjükbe az alábbi linken: fogfehérítés Budapesten!

Fogfehérítő készülékek és gélek

A fogfehérítő készülékek és gélek segítségével szintén biztonságosan fehérítheti fogait, azonban az eredményekre többet kell majd várnia, mintha egy fogorvosi rendelőben kérné ezt a szolgáltatást. A különböző gélek eltérő mennyiségű peroxidot tartalmaznak, így erősségük is változó.

Egyes fogfehérítő készülékek csak orvosi hozzájárulással szerezhetők be, míg mások recept nélkül is kaphatók. Az orvosoktól kapott készülékek általában hatékonyabbak és gyorsabb eredményeket is kínálnak, ráadásul a páciensek szájához igazíthatók a legjobb eredmények érdekében. A bolti készülékek ezzel szemben általános méretűek.

Fogfehérítő csíkok

A fogfehérítő csíkok recept nélkül kapható biztonságos fogfehérítő termékek. Habár használatuk nagyon egyszerű, az eredményekre általában többet kell várni, ami persze peroxidtartalmuktól is függ.

Fogfehérítő fogkrémek

A fogfehérítő fogkrémek olyan fényező hatóanyagokat és különleges vegyületeket tartalmaznak, amelyek hatékonyabban segítenek enyhíteni a fogak elszíneződéseit. Ezekbe a termékekbe enyhe súroló hatású összetevők is kerülnek, szintén az elszíneződések eltüntetésére.

Fontos azonban észben tartani, hogy a „fogfehérítő” fogkrémek valójában nem „fehérítik” a fogakat.

Léteznek továbbá házi megoldások is, azonban ezek általában orvosilag nem tesztelt módszerek, és nem tekinthetők biztonságos eljárásoknak.

Ajánlott cikkek