Világ

A kutyák egyik gyakori fertőző betegsége, a kennelköhögés

A kennelköhögés egy olyan felső légúti megbetegedés, amely nagyon könnyen terjed kutyáról kutyára. Felnőtt, egészséges kutyára nem különösebben veszélyes, de a legyengült immunrendszerű, idősebb állatokat nagyon megviseli.

vous - 2022.08.15.
A kutyák egyik gyakori fertőző betegsége, a kennelköhögés

Elsősorban olyan kutyák kapják el, akik sokat járnak közösségbe, kutyaiskolába, kutyakiállításra. Ha már elmúltak a tünetek, még utána hónapokig is fertőzhet.

Csapadékos, párás időben sűrűbben előfordul, ezért az ilyen időszakokban érdemes a Petissimonál kapható kutya gyógytápok etetésével erősíteni a kutyus immunrendszerét.

Tünetei

Legjellemzőbb tünete a mélyről jövő, száraz, görcsös köhögés, ami akár öklendezésig, hányásig is fajulhat. A köhögés gyakran mozgatás, futás, játék után jelentkezik. Kísérő tünete lehet láz, orrfolyás, könnyezés, levertség, étvágytalanság. Enyhébb esetben ezek a panaszok, viszont ha súlyosabb a betegség, a köhögés “nedvessé” válhat, ami azt jelenti, hogy már a tüdő és hörgők is érintettek.

A betegség levegő útján is terjed, valamint egy tálból evés-ivás, orrösszeérintés útján. Ezért amíg a kutyus beteg, ne vigyük olyan helyekre, ahol továbbadhatja a fertőzést vagy ő maga felülfertőződhet (pl.kutyapanzió). Sajnos, elég sokáig fertőz már a tünetek megjelenése előtt is, és utána is. 

Gyógyítása

Ha kennelköhögésre gyanakszunk, keressük fel az állatorvosunkat, hiszen a biztos diagnózist csak ő tudja felállítani. Antibiotikumot, láz- és köhögéscsillapítókat írhat fel az orvos és pihenést rendelhet el. Így a legtöbb tünet 2-3 héten belül elmúlhat.

Otthon jellemzően a pihentetésre és a lázcsillapításra kell odafigyelnünk, illetve  arra, hogy a kutyus ne érintkezzen más egyedekkel, macskákkal, kisebb háziállatokkal. 

A tünetek elmúltával (és már a betegség alatt is) olyan ételeket kell biztosítani a beteg kutya számára, amik könnyen emészthetők, jó ízűek és erősítik az immunrendszerét. Betegen általában szívesen fogadják a meleg leveseket, valamint az orvossal megbeszélve vitaminok adása is szükséges lehet.

.

Forrás:
Unsplash

A megelőzése

Mivel sokféle vírus és baktérium okozza, védőoltással jelentősen csökkenthető a kialakulás esélye. Ha a kutyus sokat jár közösségbe, ismerkedik más kutyákkal vagy kiállításokon vesz részt, fokozottan veszélyeztetett, ezért meg kell beszélni az orvossal az emlékeztető oltások adását. 

Jelentős lépés a megelőzésben, ha felismerjük és megszüntetjük a hajlamosító tényezőket. Ezek lehetnek például a túl kicsi élettér, a zsúfoltság – ezek gyengítik az immunrendszert, ami  fertőzéshez vezethet.

Fontos még, hogy a testméretének, az aktivitásának az életkorának megfelelő táplálékot a adjunk a kutyának, csak olyan megbízható helyen vásároljuk a száraz és nedves tápokat 

amiről tudjuk, hogy prémium minőségű tápokat forgalmaz.

Ha több kutyát vagy más háziállatot tartunk, ne hanyagoljuk el a rendszeres állatorvosi ellenőrzésüket, mert ez is jelentősen javítja a betegségek megelőzését, korai felismerését.

További hasznos információért látogassa meg a Petissimo Magazint.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
Világ
A születési neve nem Jávor Pál volt – 10+1 tény, amit nem tudtál a színészlegendáról
vous - 2022.08.17.

Jávor Pál neve magyarok milliói számára jelent egyet a mulatással, nótázással, szórakoztatással és magas szintű színészi játékkal. Pályája csúcsán – és talán még ma is – az emberek barátként tekintettek rá, mindenki akart magának egy szeletet a “Jávor Paliból”. Azonban a filmvászonról nem igazán lehetett megismerni a magyar bulvármédia első csillagát. Elhoztunk 10+1 tényt Jávor Pálról, amit még a legelvetemültebb rajongók sem biztos, hogy ismernek.

Otthon

Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
Otthon
Ez a dolog nem hiányozhat a lakásodból, ha otthonnak akarod nevezni
vous - 2022.09.29.

Minden évszaknak megvannak a maga szépségei, amiért szeretjük. Az ősz is ilyen: ilyenkor leginkább az őszi színeket szoktuk kiemelni, valamint az őszi leveleket, terméseket, amik megalapozzák ennek az évszaknak a hangulatát. Sokan szeretik otthonukban is megjeleníteni az aktuális időszakot, ehhez pedig sok különböző dísztárgyat vehetünk igénybe. A díszgyertyák szintén nagyon sokat tesznek hozzá a kellemes, otthonos légkör kialakításához, az aktuális szezonnak megfelelően.