Otthon

Napelem telepítés feltételei- mi változott 2021 óta?

A háztartások számára is elérhető megújuló energiaforrások közül hazánkban jelenleg a napelem a legkedvezőbb és legnépszerűbb megoldás. A napelemes rendszerek számának radikális növekedésével és az eszközök fejlődésével a napelem telepítés feltételei is folyamatosan módosulnak. Legújabb cikkünkben ezeket vesszük górcső alá: megmutatjuk mi változott tavaly óta és milyen módosítások várhatóak a jövőben. Kezdjük a jelenlegi feltételekkel.

vous - 2022.08.01.
Napelem telepítés feltételei- mi változott 2021 óta?

Melyek a napelem telepítés legfőbb feltételei?

napelem telepítés feltételeit két kategóriába sorolhatjuk: a fizikai és a jogi feltételek. A napelem panelek rögzítéséhez megfelelő állapotú tető vagy szabad földi terület szükséges. Figyelembe kell venni a napelemek tájolási lehetőségeit, azok leendő dőlésszögét, az esetleges árnyékoló tényezőket valamint a tetőszerkezet teherbírását is.

A nem optimális tájolással és dőlésszöggel telepített napelem panelek hatékonysága akár 20%-al is alacsonyabb lehet. Így nem csak a villamos energia termelésük lesz jóval alacsonyabb, de a teljes napelemes rendszer befektetés megtérülési ideje is kitolódik.

A napelem telepítés feltétele továbbá az aktuális szabványoknak megfelelő villanyóra megléte is. Az erre vonatkozó előírások kisebb-nagyobb módon, de folyamatosan változnak. A szolgáltató engedélye is szükséges a napelemes rendszer üzembe helyezéséhez, amelynek alapvető feltétele a biztonsági előírásoknak való megfelelés. Összességében elmondható, hogy a napelem telepítést érdemes megbízható kivitelezőre bízni, amely a hatályos előírásokat és feltételeket szem előtt tartva, az Ön igényeire és fogyasztási szokásaira szabva tervezi meg a napelemes rendszert.  

Ritkán, de előfordul, hogy az áramszolgáltató, csak kisebb, 8kW-os invertert engedélyez. Ez jellemzően izoláltabb, településektől távolabb eső térségekben, vagy elavult hálózattal rendelkező területen történhet, ahol már viszonylag sok a napelem. Egy tapasztalt kivitelező ilyen esetben is megtalálja az Ön számára ideális megoldást.

Figyelembe kell venni a napelemek tájolási lehetőségeit, azok leendő dőlésszögét is.

Figyelembe kell venni a napelemek tájolási lehetőségeit, azok leendő dőlésszögét is.
Forrás:
Envato Elements

Egy vagy háromfázisú napelem inverter?

Az inverterek fő feladata, hogy a napelemek által megtermelt egyenáramot az elektromos eszközeink által használt váltóárammá alakítsa. Fázist tekintve két típusa van: az egy és a három fázisú inverter. Két dologtól függ, hogy Önnek egy vagy háromfázisú inverterre van-e szüksége: háztartása vagy vállalata energiaigényétől és ingatlana körülményeitől. 

Ha háromfázisú áram van bekötve ingatlanába, akkor biztosan háromfázisú inverterre lesz szüksége. Ha viszont egy fázisú áram van otthonában vagy vállalkozása épületében, akkor meg kell néznie az éves fogyasztását. Ezt a tavalyi áramszámlái ellenőrzésével könnyen megteheti. Amennyiben energiaigénye 2,5 kW alatt van, úgy egyfázisú inverter elegendő lehet. Ha viszont ennél magasabb a fogyasztása, akkor a hatályos szabályozás értelmében fázisbővítésre és három fázisú napelem inverterre lesz szüksége.

április 30-tól ugyanis egyfázisú inverter csak 2,5 kW-ig csatlakoztatható kisfeszültségű hálózatra. A 2,5 KW vagy afeletti teljesítmény esetében kötelezővé tették a háromfázisú napelem inverter használatát. 

A napelem telepítést érdemes megbízható kivitelezőre bízni

A napelem telepítést érdemes megbízható kivitelezőre bízni
Forrás:
Envato Elements

A szaldós rendszer vége, jön a bruttó elszámolás

Ha informálódott már napelem témakörben, akkor bizonyára találkozott a szaldós rendszer vagy a szaldó elszámolás fogalmával. Ez a jelenleg érvényes rendszer évi egyszeri mérőóra leolvasást és elszámolást jelent. A leolvasást követően az áramszolgáltató elküldi az éves fogyasztási kimutatást, amelyből kiderül, hogy mennyi volt a szolgáltatótól vételezett elektromos áram és mennyi a fogyasztó napelemes rendszere által megtermelt és visszatáplált áram mennyisége. Ha a vételezett mennyiség több volt, mint a visszatermelt, akkor a fogyasztónak ki kell fizetnie a különbséget a szolgáltató felé. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egy jól megtervezett és szakszerűen kivitelezett napelemes rendszer esetén ez a két érték egyensúlyban van, így a fogyasztóknak csak egy minimális rendszerhasználati díjat kell fizetniük a szolgáltató felé. 

Ezt a rendszert váltja majd fel a bruttó elszámolás 2024. január 1-től. A másfél év múlva életbe lépő szabályozás alapján az áramszolgáltatók külön fogják kezelni a napelemes rendszer által betermelt és a fogyasztó által visszavételezett áramot. Ez azt jelenti, hogy a szolgáltató a napelem által megtermelt áramot alacsonyabb összegért vásárolja majd fel, eladni viszont a mindenkori lakossági áron fogja azt.

Jó hír, hogy ez a szabályozás csak azokra vonatkozik, akik 2024. január 1. után kötnek, vagy módosítanak napelem szerződést. Ezért érdemes minél előbb lépni és elindítani a folyamatot, hogy otthonát vagy vállalkozását fenntarthatóbbá és energiatakarékosabbá tegye napelem segítségével.

Napelemmel az emelkedő rezsiárak ellen

Fentiek mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hazai és nemzetközi eseményeket sem, amelyek közvetve vagy közvetlenül hatással vannak az energiaárakra. Hazánkban nagy mértékű rezsidíj növekedés várható, amelynek elkerülésére, vagy legalábbis enyhítésére hosszú távon a napelemek remek megoldást nyújtanak. Egy szakszerűen felmért, megtervezett és kivitelezett napelemes rendszer segítségével ugyanis szinte nullára csökkentheti háztartása és vállalkozása áramszámláját. A rendszer optimális működése és mielőbbi megtérülése érdekében azt javasoljuk, hogy kiváló szakmai tapasztalattal és referenciákkal rendelkező, magas minőségű készülékekkel dolgozó kivitelezőt bízzon meg a munkával.

Ajánlott cikkek