Egyéb kategória

Mit lehet kezdeni a használt abroncsokkal?

A használt abroncsok néhány építőanyaghoz hasonlóan veszélyes hulladéknak számítanak. Ha leteszi az ember a kuka mellé, nem fogják elszállítani a szemétszállítás alkalmával, de ügyeskedni sem érdemes. A szemeteskukába helyezett, feldarabolt gumiabroncsot sem viszik el.

vous - 2022.02.20.
Mit lehet kezdeni a használt abroncsokkal?

Magyarországon évente több tízezer tonnányi gumi kerül leselejtezésre. Ezeket ha nem hasznosítanák újra, akkor hatalmas környezeti terhelést jelentenének, főleg, ha keveredve hevernének a szeméttelepen minden más hulladékkal.

Mik a lehetőségek jogszerű keretek között?

Ha szeretnénk jogszerűen eljárni, akkor létezik jó út arra, hogy megszabaduljunk a már felesleges, elkopott vagy tönkrement gumigarnitúrától. Nem kell őket a végtelenségig kerülgetni az udvaron vagy a garázsban.

A hazai városok jelentős százalékában vannak olyan gumikereskedők, szervizek, ahol nem kell érte fizetni, hogy átvegyék az elhasznált nyári vagy téli gumikat. Pénzt ugyan nem adnak értük, de már az is valami, hogy nem foglalnak nálunk helyet olyan dolgok, amikkel nem tudunk mit kezdeni. Érdekesség, hogy az akkumulátorokra, az elemekre és a gyógyszerekre van olyan jogszabály, amely a gyártókat vagy forgalmazókat ingyenes átvételre kötelezi, nos, sajnos a gumik esetében jelenleg itthon nincs ilyen regula érvényben.

A kisebb önkormányzatok jellemzően évi egy alkalommal gyűjtőakciót hirdetnek meg, ezeket érdemes figyelni vagy akár megérdeklődni, hogy mikor esedékes a következő. Vannak olyan hulladékudvarok is, ahová lehet veszélyes hulladékot szállítani. Megesik, hogy lomtalanításkor is elviszik a felesleges gumiabroncsokat, ennek azonban érdemes utánaérdeklődni.

Miért fontos a gumiabroncsok újrahasznosítása?

A gumiabroncsok sajnos fogyóeszköznek számítanak. Attól függően, hogy milyen intenzitással, milyen gyakorisággal használjuk autónkat, néhány évente cserélni kell a gumikat. A természetes kopásból, öregedésből adódóan is szükség van erre, nem kell feltétlenül defektet kapni hozzá.

Ha mindig csak a szeméttelepre vinné mindenki az autógumikat, akkor a fent jelzett mennyiség nagyon hamar kezelhetetlen szeméttengert eredményezne. Egy amerikai tanulmány szerint a gumiégetés alkalmával több mint ötven szerves vegyület szabadul fel. Ezek között van, amelyik rákkeltő, mások pedig születési rendellenességet tudnak okozni. Mindezeken felül szén-monoxid és más káros anyagok is keletkeznek a gumi elégetése során.

A gumik tartós anyagból készülnek, így hát a megsemmisítésük sem egyszerű folyamat. Természetes úton akár fél évszázadra vagy több időre is szükség lehet ahhoz, hogy lebomoljanak.

Forrás:
Unsplash

Gondoljunk a jövőre!

Sajnos vannak, akik úgy döntenek, hogy a legközelebbi nem túl forgalmas helyen lerakják az abroncsokat, ezzel le is van tudva a probléma. Gondoljunk azonban bele, mi következne abból, ha mindenki így állna hozzá a dologhoz.

Ha szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink egy élhető bolygón élvezhessék az életet, akkor nekünk kell tenni érte.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.