Otthon

Agyaggyöngyök a betonban: ez a keramzit könnyűbeton

A beton izgalmas alapanyag, amelyet már az ókori Rómában is használtak adalékanyagos könnyűbeton verzióban is, és amely napjaink legfontosabb, legtöbbet alkalmazott mesterséges építőanyaga.

vous - 2022.07.19.
Agyaggyöngyök a betonban: ez a keramzit könnyűbeton

A beton izgalmas alapanyag, amelyet már az ókori Rómában is használtak adalékanyagos könnyűbeton verzióban is, és amely napjaink legfontosabb, legtöbbet alkalmazott mesterséges építőanyaga.

A könnyűbeton története

Könnyűbetont már a rómaiak is készítettek, ők vulkáni tufát, lávaport, valamint újrahasznosított téglaport használtak adalékanyagként. Napjaink egyik korszerű, az energia- és környezettudatosság követelményeinek maximálisan megfelelő keramzit könnyűbeton falpanelt alkalmazó építési technológiája a Prelement által forgalmazott Thomas-Praefa rendszer.

A különféle könnyűbetonok felhasználási területe egyre szélesebb, legfőbb előnyei, a könnyű súly és az optimális szilárdság miatt. 

Számos adalékanyagot – üveg, gáz, papír, fa, polisztirol, duzzasztott agyaggyöngy stb. – használnak a könnyűbetonokhoz, így típusa, tulajdonságai, azon belül is teherbírása, hőszigetelő képessége ezek függvényében változik.

Milyen szerkezetek építhetők könnyűbetonból?

A könnyűbeton bátran alkalmazható a betonszerkezetek és a hagyományos falazati anyagok alternatívájaként a magasépítésben, akár falelem panelek készítésére is.

A könnyűbetont

 • padlásfödémek, nem járható lapostetők, terasztetők hőszigetelésére,
 • tetőfelújítás esetén födémfeltöltésre, -kiegészítésre,
 • tetőtérbeépítés alkalmával hőszigetelő és feltöltő, kiegyenlítő réteghez,
 • lapostetőknél a lejtéshez és a csapadékvíz-szigeteléshez,
 • épített medencék esetén a hőszigetelő aljzathoz és oldalfalhoz lehet jó megoldás.

A keramzit tulajdonságai

A keramzit számos pozitív tulajdonsága révén rendkívül jó építőanyagot eredményez. A magas hőfokon kiégetett, duzzasztott agyaggöngy kerek vagy ovális alakú, jellegzetes égetett, kb. 0,5 mm vastag külső klinker bevonattal, valamint apró pórusú belső szerkezettel rendelkezik, továbbá

 • nagyon könnyű, kényelmesen szállítható és alkalmazható,
 • jól ellenáll a nedvesség, a savak, valamint a rothadó folyamatok (penész és gombák) hatásának,
 • fagyálló és éghetetlen, viszonylag tartós és meleg,
 • teljesen ellenálló az élő károkozókkal szemben, 
 • kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik,
 • nem választ ki vegyi anyagot vagy gázt. 

A keramzit könnyűbeton megfelel a szerkezetbiztonság, a tűzvédelmi, a használati biztonság, a higiénia, az egészség- és környezet-, valamint a zaj elleni védelem, továbbá az energiatakarékosság követelményeinek.

A keramzit a normál vasbeton falazatokhoz képest könnyebb, emberközelibb anyagot eredményez, így kiválóan alkalmas nagypaneles technológiával készülő típus- vagy egyedi gyártmánytervek alapján családi és társasházak építéséhez.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!