Otthon

Agyaggyöngyök a betonban: ez a keramzit könnyűbeton

A beton izgalmas alapanyag, amelyet már az ókori Rómában is használtak adalékanyagos könnyűbeton verzióban is, és amely napjaink legfontosabb, legtöbbet alkalmazott mesterséges építőanyaga.

vous - 2022.07.19.
Agyaggyöngyök a betonban: ez a keramzit könnyűbeton

A beton izgalmas alapanyag, amelyet már az ókori Rómában is használtak adalékanyagos könnyűbeton verzióban is, és amely napjaink legfontosabb, legtöbbet alkalmazott mesterséges építőanyaga.

A könnyűbeton története

Könnyűbetont már a rómaiak is készítettek, ők vulkáni tufát, lávaport, valamint újrahasznosított téglaport használtak adalékanyagként. Napjaink egyik korszerű, az energia- és környezettudatosság követelményeinek maximálisan megfelelő keramzit könnyűbeton falpanelt alkalmazó építési technológiája a Prelement által forgalmazott Thomas-Praefa rendszer.

A különféle könnyűbetonok felhasználási területe egyre szélesebb, legfőbb előnyei, a könnyű súly és az optimális szilárdság miatt. 

Számos adalékanyagot – üveg, gáz, papír, fa, polisztirol, duzzasztott agyaggyöngy stb. – használnak a könnyűbetonokhoz, így típusa, tulajdonságai, azon belül is teherbírása, hőszigetelő képessége ezek függvényében változik.

Milyen szerkezetek építhetők könnyűbetonból?

A könnyűbeton bátran alkalmazható a betonszerkezetek és a hagyományos falazati anyagok alternatívájaként a magasépítésben, akár falelem panelek készítésére is.

A könnyűbetont

 • padlásfödémek, nem járható lapostetők, terasztetők hőszigetelésére,
 • tetőfelújítás esetén födémfeltöltésre, -kiegészítésre,
 • tetőtérbeépítés alkalmával hőszigetelő és feltöltő, kiegyenlítő réteghez,
 • lapostetőknél a lejtéshez és a csapadékvíz-szigeteléshez,
 • épített medencék esetén a hőszigetelő aljzathoz és oldalfalhoz lehet jó megoldás.

A keramzit tulajdonságai

A keramzit számos pozitív tulajdonsága révén rendkívül jó építőanyagot eredményez. A magas hőfokon kiégetett, duzzasztott agyaggöngy kerek vagy ovális alakú, jellegzetes égetett, kb. 0,5 mm vastag külső klinker bevonattal, valamint apró pórusú belső szerkezettel rendelkezik, továbbá

 • nagyon könnyű, kényelmesen szállítható és alkalmazható,
 • jól ellenáll a nedvesség, a savak, valamint a rothadó folyamatok (penész és gombák) hatásának,
 • fagyálló és éghetetlen, viszonylag tartós és meleg,
 • teljesen ellenálló az élő károkozókkal szemben, 
 • kiváló páraáteresztő képességgel rendelkezik,
 • nem választ ki vegyi anyagot vagy gázt. 

A keramzit könnyűbeton megfelel a szerkezetbiztonság, a tűzvédelmi, a használati biztonság, a higiénia, az egészség- és környezet-, valamint a zaj elleni védelem, továbbá az energiatakarékosság követelményeinek.

A keramzit a normál vasbeton falazatokhoz képest könnyebb, emberközelibb anyagot eredményez, így kiválóan alkalmas nagypaneles technológiával készülő típus- vagy egyedi gyártmánytervek alapján családi és társasházak építéséhez.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.