Egyéb kategória

Mi a különbség a bel- és kültéri bejárati ajtók között?

Bejárati ajtókból számtalan típus létezik, mind a megjelenést, mind a szerkezeti jellemzőket vagy épp a felhasználási területet tekintve. Ez utóbbinál ugyanis megkülönböztetünk bel- és kültérre szánt ajtókat, melyek lényegesen eltérnek egymástól, így közel sem mindegy, hogy melyiket hol alkalmazzuk. Nézzük is a legfontosabb különbségeket!

vous - 2022.07.12.
Mi a különbség a bel- és kültéri bejárati ajtók között?

Eltérő körülmények

Először is: mit nevezünk kültéri bejárati ajtónak? Azokat a nyílászárókat, amik közvetlenül szabadtérre nyílnak, tehát elsősorban a családi házaknál találkozhatunk velük, de előfordulhatnak a régi, körfolyosós bérházaknál is. 

A beltéri ajtó legfontosabb jellemzője pedig az, hogy egy zárt térbe (folyosóra, lépcsőházba) nyílik, vagyis nem érik a kinti környezeti hatások. Ez többnyire a társasházakra, panelházakra jellemző. 

Bármelyik típusú épület esetén van azonban lehetőség a Nívó egyedi bejárati ajtó választására, hiszen létezik belőlük bel- és kültérre szánt verzió is.

A két ajtófajtának merőben eltérő körülményekkel kell szembesülnie: míg a beltéri ajtó védve van például a csapadéktól és az UV-sugárzástól, addig egy kültérinek ezeket tolerálnia kell. 

Ugyanígy a hőmérsékleti különbségeket is: télen például van, hogy az ajtó belső oldalát +20 oC, míg a külsőt -10 oC éri. Ez páralecsapódást eredményezhet, ezért egy kültéri ajtónak minden esetben hőhídmentesnek kell lennie.

Más szerkezet

Az előbbiek alapján már sejthető, hogy egy kül- és beltéri ajtónak más-más felépítésűnek kell lennie. A beltéri nyílászáróknál például nincs szükség jelentős hőszigetelésre és az említett hőhídmentesség biztosítására sem, hisz mindkét oldalát közel azonos hőmérséklet éri majd egész évben.

A kültéri ajtók esetén viszont az ajtólap külsejét olyan bevonattal kell ellátni, aminek nem árt a pára, a nedvesség és nem színeződik el vagy fakul ki az UV-sugárzás hatására. Persze a betörésvédelem mindkettőnél alapvető, hiszen egy társasházi lakásnál is bármikor bepróbálkozhat egy illetéktelen behatoló.

Forrás:
Unsplash

Különböző árfekvés

Mivel a kültéri ajtókhoz többféle alapanyagot használnak (szigetelőrétegek, speciális bevonatok), ezért az anyagköltség is magasabb, ami természetesen a végfelhasználói áron is megmutatkozik.

Tehát egy beltéri ajtó nem azért olcsóbb, mert “kispórolták” az anyagot belőle, ezáltal silányabb minőségű, hanem egyszerűen nem tartalmazza azokat a plusz elemeket, amikre beltéri használatnál nincs szükség, ám kültéren nélkülözhetetlenek. 

Szabad-e spórolásként kültérre beltéri ajtót beszereltetni?

Bár voltaképpen semmi sem tiltja, ugyanakkor egyáltalán nem ajánlott, és erre valószínűleg a gyártó vagy forgalmazó is felhívja majd a megrendelő figyelmét. A beltéri ajtó ugyanis nem képes kültéri használatnál teljesíteni az elvárásokat, ezért előfordulhat, hogy hamarabb tönkremegy.

Ezért mindenképp javasolt a kültéri ajtónál maradni, ha arra van szükségünk. Az árat azzal is lejjebb tornászhatjuk, ha keressük az akciós ajánlatokat, vagy kevesebb feláras extrát rendelünk, és megelégszünk az alapmodellel.

Ajánlott cikkek