Egyéb kategória

Mi a különbség a bel- és kültéri bejárati ajtók között?

Bejárati ajtókból számtalan típus létezik, mind a megjelenést, mind a szerkezeti jellemzőket vagy épp a felhasználási területet tekintve. Ez utóbbinál ugyanis megkülönböztetünk bel- és kültérre szánt ajtókat, melyek lényegesen eltérnek egymástól, így közel sem mindegy, hogy melyiket hol alkalmazzuk. Nézzük is a legfontosabb különbségeket!

vous - 2022.07.12.
Mi a különbség a bel- és kültéri bejárati ajtók között?

Eltérő körülmények

Először is: mit nevezünk kültéri bejárati ajtónak? Azokat a nyílászárókat, amik közvetlenül szabadtérre nyílnak, tehát elsősorban a családi házaknál találkozhatunk velük, de előfordulhatnak a régi, körfolyosós bérházaknál is. 

A beltéri ajtó legfontosabb jellemzője pedig az, hogy egy zárt térbe (folyosóra, lépcsőházba) nyílik, vagyis nem érik a kinti környezeti hatások. Ez többnyire a társasházakra, panelházakra jellemző. 

Bármelyik típusú épület esetén van azonban lehetőség a Nívó egyedi bejárati ajtó választására, hiszen létezik belőlük bel- és kültérre szánt verzió is.

A két ajtófajtának merőben eltérő körülményekkel kell szembesülnie: míg a beltéri ajtó védve van például a csapadéktól és az UV-sugárzástól, addig egy kültérinek ezeket tolerálnia kell. 

Ugyanígy a hőmérsékleti különbségeket is: télen például van, hogy az ajtó belső oldalát +20 oC, míg a külsőt -10 oC éri. Ez páralecsapódást eredményezhet, ezért egy kültéri ajtónak minden esetben hőhídmentesnek kell lennie.

Más szerkezet

Az előbbiek alapján már sejthető, hogy egy kül- és beltéri ajtónak más-más felépítésűnek kell lennie. A beltéri nyílászáróknál például nincs szükség jelentős hőszigetelésre és az említett hőhídmentesség biztosítására sem, hisz mindkét oldalát közel azonos hőmérséklet éri majd egész évben.

A kültéri ajtók esetén viszont az ajtólap külsejét olyan bevonattal kell ellátni, aminek nem árt a pára, a nedvesség és nem színeződik el vagy fakul ki az UV-sugárzás hatására. Persze a betörésvédelem mindkettőnél alapvető, hiszen egy társasházi lakásnál is bármikor bepróbálkozhat egy illetéktelen behatoló.

Forrás:
Unsplash

Különböző árfekvés

Mivel a kültéri ajtókhoz többféle alapanyagot használnak (szigetelőrétegek, speciális bevonatok), ezért az anyagköltség is magasabb, ami természetesen a végfelhasználói áron is megmutatkozik.

Tehát egy beltéri ajtó nem azért olcsóbb, mert “kispórolták” az anyagot belőle, ezáltal silányabb minőségű, hanem egyszerűen nem tartalmazza azokat a plusz elemeket, amikre beltéri használatnál nincs szükség, ám kültéren nélkülözhetetlenek. 

Szabad-e spórolásként kültérre beltéri ajtót beszereltetni?

Bár voltaképpen semmi sem tiltja, ugyanakkor egyáltalán nem ajánlott, és erre valószínűleg a gyártó vagy forgalmazó is felhívja majd a megrendelő figyelmét. A beltéri ajtó ugyanis nem képes kültéri használatnál teljesíteni az elvárásokat, ezért előfordulhat, hogy hamarabb tönkremegy.

Ezért mindenképp javasolt a kültéri ajtónál maradni, ha arra van szükségünk. Az árat azzal is lejjebb tornászhatjuk, ha keressük az akciós ajánlatokat, vagy kevesebb feláras extrát rendelünk, és megelégszünk az alapmodellel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.