Otthon

A legelterjedtebb zárakról röviden

Az évtizedes csökkenés ellenére a Magyarországon elkövetett betörések száma 2020-ban még mindig meghaladta a 11.000-es számot. Az ajtózárak kulcsfontosságú szerepet játszhatnak e tendencia folytatásában azáltal, hogy elriasztják a potenciális jogsértőket, ugyanakkor hozzájárulnak a magánélet védelméhez.

vous - 2022.07.12.
A legelterjedtebb zárakról röviden

Azonban rendkívül sokféle zárbetét található a zar-zarbetet.hu kínálatában is. A köztük lévő fő különbségek megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy a létesítményedhez ideálisat választhass.

Zárbetétek típusai

Különféle zárbetetéteket használhatsz különféle célokra. Egyeseket célszerűbb az otthonodba vezető ajtókra felszerelni, mert nagyobb biztonságot nyújtanak a betörők behatolásának megakadályozásában.

Mások viszont alkalmasak az olyan ajtók biztonságossá tételére, mint például a fürdőszoba és a gardróbajtók. Éppen elég védelmet nyújtanak ahhoz, hogy másokat kint tartsanak, de a külső ajtókhoz szükséges biztonsági szint nélkül.

Normál zárbetét

A normál zárbetétek esetében az ajtó mindkét oldalán kulcshenger található. Ez azt jelenti, hogy egy kulccsal lehet zárni és kinyitni az ajtót mindkét oldalról.

Ezt a zárformátumot általában nagyobb biztonságot igénylő ajtókhoz használják, mint például az első vagy hátsó ajtókhoz. Abban az esetben, ha egy illetéktelen betörné az ajtó üvegét, akkor is szükségük lesz egy kulcsra az ajtózár kinyitásához.

De azért neked is érdemes odafigyelni, mivel ha véletlenül benne felejted belül a kulcsot, és a párod szeretne az övével az utcáról bejutni a lakásba, akkor sajnos a zárbetét nem lesz működőképes. 

Forrás:
Unsplash

Gombos zárbetét

A gombos zárak nagyobb kényelmet nyújtanak, mint a kulcsos társaik, mivel kivédhető velük a fentebb említett kizárással járó kellemetlenség. 

A népszerűségük másik fő oka pedig az, hogy igazán könnyen kezelhetőek. Ezzel a módszerrel ugyanis kulcs helyett egy forgatható gomb segítségével nyitható és zárható az ajtó belülről. 

Azt pedig még nem is említettük, hogy ez mennyire megkönnyíti a lakásból való kijutást egy esetleges vészhelyzet kialakulása során. Fontos azonban, hogy ha az ajtón valamilyen üvegfelület található, akkor ne alkalmazzuk ezt a verziót! Ezzel ugyanis csak az illegális behatolók dolgát könnyítjük meg.

Vészfunkciós zárbetét

A vészfunkciós zárbetét azt jelenti, hogy az ajtót kívülről is kinyithatod, még akkor is, ha belül lett felejtve egy másik kulcs. Ezt pedig a kulcs bármely pozíciójában megteheted – a belső és a külső gombok szinkronban forognak.

Fogaskerekes zárbetét

Ez a zárbetét hasonló a normál zárbetéthez, viszont az ennél megszokott tolóka helyett egy fogaskerék található. Számtalan típusa létezik. A pontos beazonosításhoz fontos tudni a fogaskerekek fogainak számát és az átmérőjüket is.

Végső gondolatok

A zárak cseréjekor először is mérlegelni kell az ajtó elhelyezkedését és a biztonsági szintet! Határozd meg a megfelelő lehetőségeket, és szűkítsd le, hogy mely zárak megfelelőek az ajtó anyagához! Végül pedig bízd a munkát egy profi szakemberre, hogy minden rendben menjen!

Ajánlott cikkek