Otthon

A biztonságos működés alapkövetelmény a napelemeknél is

A biztonság ma már alapvető elvárás gyakorlatilag az élet minden területén. Nincs ez másképp akkor sem, ha a napelemes rendszerek működéséről van szó. Milyen problémák jelentkezhetnek velük kapcsolatban, s hogyan kerülhetjük el ezeket?

vous - 2022.07.12.
A biztonságos működés alapkövetelmény a napelemeknél is

A napelemes rendszer felépítése

A komplett rendszer alapvetően a napelemből,a tartószerkezetből, az inverterből, valamint az ad-vesz mérőórából, illetve szigetüzemű kivitel esetén akkumulátorokból tevődik össze. Az inverterről viszonylag ritkábban szokás beszélni, pedig – ha úgy tetszik – ez a központi irányítója az egész szisztémának. 

A Napelemespályázatok inverterei között is többféle gyártó kínálatából válogathatunk, s egyáltalán nem mindegy, hogy melyiket választjuk, hiszen a napelem működésének biztonságát is ezek hivatottak szolgálni.

A leggyakoribb problémák, amelyek felmerülhetnek

Az elektronikai eszközök esetében az egyik gond, amit ki kell küszöbölni, az a tűzveszély, ám ennek kialakulásának az esélye a mai modern megoldásoknak hála rendkívül kicsi. Napelemes rendszer esetében felmerülhet problémaforrásként az elektromos ívkisülés, amit okozhat rossz kábelcsatlakozás, a kábel sérülése, valamint korrózió jelenléte egyaránt. 

Ezenfelül még a rendszer egyes alkotórészeinek felmelegedéséről érdemes szót ejteni, noha ezek úgyszintén igen kicsi eséllyel fordulhatnak elő. A biztonságos működést pedig a megfelelő inverter biztosításával garantálhatjuk. Nézzünk erre egy jó példát!

Forrás:
Unsplash

A SolarEdge inverter előnyei

A SolarEdge invertere, illetve már kész napelemes rendszer esetében a SolarEdge Safety felügyelőrendszere is alkalmas arra, hogy az általa nyújtott monitoring technológia révén valóban biztonságos legyen az üzemelés. Ez azáltal válik lehetővé, hogy a rendszer állapotáról megbízható adatokat kaphatunk bármikor, amiből megtudhatjuk, hogy minden megfelelően működik-e.

Az információk elérhetőek okoseszközök segítségével is, így nem szükséges hozzá a helyszínen tartózkodnunk. Lehetővé teszi a távolról is megvalósítható beavatkozást, s emellett hibaértesítést küld, amennyiben valamilyen probléma lép fel. 

Még azt is megtudhatjuk, hogy mi a pontos oka az üzemzavarnak, ahogy az esetleges biztonsági kockázatokat is elemzi. Mindezek révén pedig valóban magas védelmi szintet érhetünk el az alkalmazásával.

A SolarEdge inverterével optimalizálhatjuk a teljesítményt, ezáltal jobb eredményeket érhetünk el. Ráadásul még az okosnapelemek funkcióit is maximálisan kihasználhatjuk, amennyiben ezzel az inverterrel párosítjuk őket.

Már önmagában ezek a tulajdonságok is arra késztetik a vásárlókat, hogy emellett a készülék mellett döntsenek, pedig az érveknek itt még nincs vége, ugyanis a hosszan tartó garancia, a mutatós kivitelezés, sőt, a kedvező ár valóban az egyik legjobb választássá teszi ezt az invertert. Hozd ki napelemes rendszerből te is a maximumot!

Ajánlott cikkek