Egyéb kategória

5 biztonsági tipp, hogy az adatoknak esélyük se legyen eltűnni a számítógépünkről

Kétségbeesés, pánik, netán tehetetlenség? Őszintén szólva nehéz szavakkal leírni azt a nemkívánatos érzést, amikor a számítógépünk összeomlik, és minden adatunkat elveszítjük. Úgyhogy a legjobb megelőzni az ilyesfajta katasztrófát. Pontosan ebben igyekszünk segíteni a következőkben rámutatva a leginkább célravezető biztonsági tippekre!

vous - 2022.04.23.
5 biztonsági tipp, hogy az adatoknak esélyük se legyen eltűnni a számítógépünkről

Mi miatt veszhetnek el az adatok a számítógépünkről?

Többféle oka is lehet annak, hogy akár egyik pillanatról a másikra csupán hűlt helyét találjuk az értékes adatainknak, legyenek azok fotók, dokumentumok vagy bármi más.

A probléma jelentkezhet hardveroldalról, például annak következtében, hogy az adattároló eltörik, valamivel leöntjük vagy akár véletlenül elveszítjük azt. Szoftverhiba is okozhat adatvesztést a laptopról vagy asztali számítógépről. Ennek egyik a leggyakoribb kiváltó oka a vírus általi támadás. A különféle hacker vagy egyéb vírusok szinte észrevétlenül képesek eltüntetni az adatainkat. Nem lehet elléggé felhívni ennek a veszélyére a figyelmet, hiszen ezek igen alattomos és agresszív eszközök.

Ezekkel máris felidézhettük, hogy milyen szörnyű érzés, amikor nem találjuk a számunkra elképesztően értékes adatokat. Úgyhogy ideje rátérni azokra a praktikákra, amelyek hatékony segítséget jelenthetnek a megőrzésükben.

5 biztonsági tipp, hogy az adataink biztonságban legyenek

Az egyik legfontosabb biztonsági tipp az általunk használt és kezelt adatok felhőben tárolása – lehetőség szerint korszerű és megbízható szolgáltatást választva ehhez. A legjobb, ha olyan helyet választunk, ahol mi könnyedén hozzájuk férhetünk, ugyanakkor illetéktelenek kezébe nem kerülhetnek csak úgy az adataink. A felhőben történő adattárolás nagy előnye, hogy helytől és eszköztől függetlenül is lehetővé teszi az adatinkhoz való hozzáférést. Emellett a fejlett felhő alapú rendszerek megfelelő kapacitást biztosítanak akár a tekintélyes adatmennyiség tárolásához is. Ráadásul ma már egy felhő migráció sem jelent megoldhatatlan kihívást.

A biztonság érdekében célravezető lehet az adatok külső merevlemezen való tárolása is.  Ezt a megoldást választva erősen indokolt olyan adattárolót alkalmazni, ami rendelkezik a szükséges kapacitással. Minél nagyobb mennyiségű az adat, annál komolyabb tárolókapacitás szükséges. Azt se felejtsük el, hogy közben az adatvédelem szempontjai is érvényesüljenek.

Szintén lényeges gyakorlati tanácsnak számít a tudatos és elővigyázatos adatfelhasználás. Alkalmazzunk például fejlett tűzfalat a vírusok ellen, ebben a formában is védve az adatainkat! Hasonlóan célravezető lehet korszerű vírusirtó programot használni, rendszeresen frissítve azt.

Az eddig felsoroltak mellett az adatok mentését is érdemes lehet rendszeresíteni, akár automatizált formában is gondoskodva a biztonságukról. Így még ha valami váratlan probléma következik is be, viszonylag egyszerűen visszanyerhetők az értékes adatok.

Mindezen felül nem lehet eléggé hangsúlyozni a tudatos internethasználat fontosságát sem. Ha ugyanis az adatok védelméről van szó, ezzel a témakörrel is foglalkozni kell: csak biztonságos webhelyeket látogassunk, kerüljük a kétes eredetű weboldalakat, kéretlen e-mail vagy Messenger-üzenetekben elhelyezett linkekre pedig ne kattintsunk!

A felsoroltak betartása egytől egyig szükséges lehet az adatok védelméhez. Ellenkező esetben igenis ki leszünk téve annak a kockázatnak, hogy a felbecsülhetetlen értékű adataink akár el is veszhetnek. Legyünk őszinték: nem igazán éri meg ilyen mértékű rizikót vállalni.

Kérjünk szakértői segítséget!

Minél nagyobb értéket társítunk az adatainkhoz, annál inkább megéri szakértői segítséget bevonni a védelmükhöz. Tapasztalt és hozzáértő szakmai támogatással ugyanis nagymértékben megerősíthető az általunk használt adatvédelmi mechanizmus. 

Egy korrekt szakember hozzáadott értéke több fronton is jelentkezhet. Segíthet például olyan felhőalapú vagy merevlemezes tárolási módot találni, ami valós segítséget jelent, nem is beszélve olyan haladó megoldásokról, mint például a felhő migráció. Szakértői segítséggel ezen felül a rendszeres biztonsági mentések beállításai is megoldhatók. Célszerű még azelőtt tapasztalt szakértői közreműködéshez folyamodni, hogy túl késő lenne. Az adatainkhoz társított eszmei vagy anyagi érték fényében mindenképp megéri a befektetett plusz energia és erőforrás.

Mi a kulcsa tehát, hogy az adatoknak esélyük se legyen eltűnni a számítógépünkről? Először is mérjük fel, hogy a fentebb ajánlott praktikák közül hányat alkalmazunk jelenleg! Aztán ha egy mód van rá, még ma tegyünk célravezető lépéseket az optimalizálás végett!

Ajánlott cikkek