Egyéb kategória

Kiderült, kik lehetnek védetettek a majomhimlő ellen

Rusvai Miklós szerint nem kell pandémiától tartani.

vous - 2022.05.24.
Kiderült, kik lehetnek védetettek a majomhimlő ellen

A hétvégén Bécsben is azonosítottak egy fertőzöttet, előtte pedig Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Spanyolországban és Portugáliában is találtak majomhimlős eseteket. 

Rusvai Miklós víruskutató az nlc.hu-nak elmondta, hogy a majomhimlő egy régóta ismert betegség, a múlt század közepe táján ismerték fel először, és majmokon jelentkező himlőszerű elváltozásokról kapta a nevét. Amíg a fekete himlő elleni vakcinázás rendben folyt és mindenki megkapta a védőoltást, embereken nem jelentkezett ez a betegség, tehát a 1979 előtt születetteknek nem kell tartania tőle.

Elsősorban bőrön és nyálkahártyákon keresztül terjed, így a szexuális kontaktus az egyértelműen alkalmas a fertőzés átvételére, de az apró szemmel nem látható bőrsérüléseken keresztül is megfertőződhet valaki. Sajnos a vírus nagyon ellenálló, tehát a környezetben hosszú ideig fennmarad, a mindennapos használati tárgyak is terjeszthetik a betegek környezetében

– mondta Rusvai Miklós.

Rusvai Miklós szerint az a törzs, amely Európában már jelen van, viszonylag alacsony halálozással jár: 1-3 százalékban okoz halált. 

Biztos vagyok abban, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, mert Afrikában is terjedő jelleget mutat, a himlő elleni vakcinázás ott is megszűnt, csak idő kérdése volt, hogy mikor terjed át más földrészekre. Ilyen szórványos esetek lesznek és sajnos családi és közösségi halmozódások is lesznek. Most, hogy a Covid okozta korlátozásoknak vége, megindult a turizmus, ez alkalmat ad a majomhimlő vírusának arra, hogy Afrikán kívül is megjelenjen. Csak az alkalmat várta 

Ajánlott cikkek